Re: 1/2 den dovolené
Zaokrouhlení není nikde závazně upřesněno. Je to na zaměstnavateli.
Čerpání dovolené po částech by mělo být spíše vyjímkou. Určená doba čerpání by však neměla činit méně než 1 den. Vyjímky by měly tvořit jen situace, kdy jde o dočerpání poměrné části dovolené, která je kratší než jede den. V praxi to znemená, že pokud vám vznikl nárok např. na 8,5 dne dovolené /podle délky prac. sml./ vybíráte půl dne dovolené. Jinak ne.
Zde přikládám úryvek ze ZP:
Jestliže poměrná část dovolené (§ 212 odst. 2 a 3) činí necelý den, zaokrouhlí se na půlden; to platí i pro výpočet dvanáctin dovolené za odpracované dny podle § 214 a pro výpočet dvanáctin dovolené pro účely krácení dovolené podle § 223 odst. 1 a 4.
obecne
obecne dle ZP dovolenou narizuje zam-tel, takze se ani nemusi odvolavat na ustanoveni o 1/2 dni, ale kdyz vam ji nechce povolit, tak vam ji nepovoli .... jina vec je, pokud argumentuje pouze tim, ze v ZP neni 1/2 dne povolen (jako ze jinak by vam ji povolil) .... to bych ho take presvedcovala, ze nema pravdu
Re: obecne
Moje mzdová účetní se skutečně ohrazuje jen ZP s tím, že nárok na půl dne mám jen v případě, že mi vznikne při výpočtu dovolené při nástupu do zaměstnání.
Ale jak tak koukám, tak ani ostatní zaměstnavatelé se příliš do povolování 1/2 dne dovolené nehrnou, takže bude spíš asi běžná praxe jak to popisovala v této diskuzi paní Alena.
Ale pokud to zaměstnavatel striktně nezakazuje tak už asi jen záleží na domluvě s přímým nadřízeným.Za zkoušku nic nedám.:o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30 % nákladů dolů, ale nuda nahoru. Jak nepohřbít značku pod nánosem AI šumu
JMHZ a změny v daních z příjmů v roce 2026 a 2027
Kterými nezdanitelnými částkami si můžete snížit základ daně za rok 2025?
Finanční správa opět vyjede do obcí a pomůže s vyplněním přiznání. Kam všude přijede?
Začínající podnikatel: Základní pojmy z účetnictví
OSVČ senioři letos prvně v přehledech uplatní slevu na pojistném. Víme, jak na to
13. 7. 2006 9:47
Zaměstnavatel mi nechce umožnit vybrat si půl den dovolené a odvolává se na zákoník práce, kde ale výběr 1/2 dne dovolené není výslovně zakázán.Jen se tam uvádí, že při nástupu do zaměstnání při výpočtu dovolené se vzniklý necelý den zaokrouhluje na půl den.
Asi tedy spíš záleží na domluvě se zaměstnavatelem?