Re: Pořízení os. auta - leasing nebo kou
Nejde dát návod, jak máte postupovat. Pokud nemáte dostatek fin. prostředků, pak je vhodnější leasing. Další možností je koupit auto na úvěr od leasingové společnosti. Cenově to bude přibližně stejné, ale jste vlastníky auta a uplatníte si odpisy do nákladů.
Co se týká výše nákladů za 1. rok, pak, pokud pořizujete auto na začátku roku, je vhodnější leasing, pokud ke konci roku, pak je vhodnější pořídit auto na úvěr.
Cenu nájemného uplatňujete v poměrné výši po celou dobu leasingu (jak jste sama uvedla) a to zpravidla 36 měsíců, odpisy uplatňujete po dobu 4 let. Já osobně účtuji splátky vč. akontace na 381 a měsíčně účtuji do nákladů poměrnou část 518/381. Je to proto, že splátky nájemného nemusí být rovnoměrné nebo nemusí být měsíční.
Co se týká výběru leasingovky, vybírejte takovou, která je již zavedená a funguje delší dobu a ne leasingovku novou, zatím neznámou. Pokud budete pořizovat auto kategorie " N", pak máte nárok na odpočet DPH. A to dle splátkového kalendáře v případě, že pořídíte auto na leaing, nebo uplatníte DPH z celé pořizovací ceny v případě pořízení a úvěr.
Dobrý den,
chci požádat o radu a hlavně praktické informace.
>>Naše
>>firma si chce pořídit osobní automobil. A já
>>potřebuji
>>zjistit, co pro nás bude výhodnější. Zda pořízení na
>>leasing, nebo koupě. Já se spíš přikláním k leasingu
>>(to co zaplatím dám hned do nákladů - kromě akontace,
>>kterou rozpouštím, pojištění je zahrnuto v ceně
>>leasingu, atd.). Oproti tomu při koupi musím zaplatit
>>celou
>>částku hned, ale do nákladů dávám po dobu 4 let.
>>Můžete
>>mi někdo z vlastní zkušenosti moji doměnku potvrdit
>>nebo naopak vyvrátit? Případně pokud víte o nějaké
>>seriózní leasingovce, kterou mi můžete doporučit.
>>Předem
>>moc a moc díky. A jak by to bylo v případě automobilu
>>N1?
>Nejde dát návod, jak máte postupovat. Pokud nemáte
>dostatek fin. prostředků, pak je vhodnější leasing. Další
>možností je koupit auto na úvěr od leasingové
>společnosti. Cenově to bude přibližně stejné, ale jste
>vlastníky auta a uplatníte si odpisy do nákladů.
>Co se týká výše nákladů za 1. rok, pak, pokud
>pořizujete auto na začátku roku, je vhodnější leasing, pokud
>ke konci roku, pak je vhodnější pořídit auto na úvěr.
>Cenu nájemného uplatňujete v poměrné výši po celou
>dobu leasingu (jak jste sama uvedla) a to zpravidla 36
>měsíců, odpisy uplatňujete po dobu 4 let. Já osobně
>účtuji splátky vč. akontace na 381 a měsíčně účtuji do
>nákladů poměrnou část 518/381. Je to proto, že splátky
>nájemného nemusí být rovnoměrné nebo nemusí být
>měsíční.
>
Takže se přikláníte taky k pořízení automobilu na leasing? A to i v případě, pokud bychom případnou hotovost měli (hlavně z daňového hlediska)? Hledala jsem totiž nevýhody leasingu oproti pořízení automobilu "za hotové". Jediná (a asi dost velká) nevýhoda je, že automobil bude v majetku leasingovky do úplného zaplacení, že?
*** A v tom tkví i to nebezpečí - pokud padne leasingovka, můžete přijít o auto. Navíc při leasingu musíte dodržet podmínky uplatňování nájemného dle ZDP a v případě, že budete chtít smlouvu postoupit nebo předčasně ukončit, může to mít i negativní daňový dopad ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2006 13:20
Dobrý den,
chci požádat o radu a hlavně praktické informace. Naše firma si chce pořídit osobní automobil. A já potřebuji zjistit, co pro nás bude výhodnější. Zda pořízení na leasing, nebo koupě. Já se spíš přikláním k leasingu (to co zaplatím dám hned do nákladů - kromě akontace, kterou rozpouštím, pojištění je zahrnuto v ceně leasingu, atd.). Oproti tomu při koupi musím zaplatit celou částku hned, ale do nákladů dávám po dobu 4 let. Můžete mi někdo z vlastní zkušenosti moji doměnku potvrdit nebo naopak vyvrátit? Případně pokud víte o nějaké seriózní leasingovce, kterou mi můžete doporučit. Předem moc a moc díky. A jak by to bylo v případě automobilu N1?