RUMUNSKO - prosím pí. AŇU-

• (neregistrovaný)

14. 7. 2006 13:22

Dobrý den,
    naše firma jede montovat technologické zařízení do Rumunska.

Chceme si pronajmout v Rumunsku firmu, která nám vyrobí a namontuje část technologie.
    Oni nám 100% budou fakturovat dodání zboží s instalací s 19% DPH, kterou tam mají. Rumuni ještě nejsou členem EU.
    Jde mi o to jestli si budeme moci uplatnit DPH z jejich faktury. Požádat o vrácení DPH. V tomto případě nelze uplanit REVERSE CHARGE. Oni nemají evropské DIČ...

Děkuji za Váš názor a přeji odpočinkový víkend.
    Zdraví Vás Vítek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2006 14:37

Aňa (neregistrovaný)

Re: RUMUNSKO - prosím pí. AŇU-
      1)Váš rumunský dodavatel Vám bude fakturovat službu s místem plnění ve 3. zemi vč. DPH, z této faktury si DPH samozřejmě uplatnit v ČR nemůžete
      2) Vy budete fakturovat tuto službu rumunskému odběrateli s místem plnění v Rumunsku a nyní nastává otázka, kdo odvede DPH z této služby v Rumunsku - budete si muset zjistit dle rumunského zákona (zda Vy, nebo Vás odběratel...).
      3) Na vstupu si ale můžete podle mne žádat o vrácení zaplacené daně ve 3. zemi - viz obdoba našeho zákona o DPH - §§13/8+§83/1
      dle 13/8 je zahraniční osoba povinna zaplatit DPH, pokud je místo plnění v ČR a dle 83/1 může požádat o vrácení..
      Vše ale zjistíte jedině v Rumunsku a v jejich zákoně o DPH
      Je to ale jen můj názor, nemám s tím zkušenost
      (Co se týče JSD, nebude v žádném případě, protože zboží bude vyrobeno v Rumunsku, pokud by bylo vyrobeno a dovezeno z ČR, muselo by se vystavit JSD na hodnotu zboží)
      Zdravím

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).