Re: RUMUNSKO - prosím pí. AŇU-
1)Váš rumunský dodavatel Vám bude fakturovat službu s místem plnění ve 3. zemi vč. DPH, z této faktury si DPH samozřejmě uplatnit v ČR nemůžete
2) Vy budete fakturovat tuto službu rumunskému odběrateli s místem plnění v Rumunsku a nyní nastává otázka, kdo odvede DPH z této služby v Rumunsku - budete si muset zjistit dle rumunského zákona (zda Vy, nebo Vás odběratel...).
3) Na vstupu si ale můžete podle mne žádat o vrácení zaplacené daně ve 3. zemi - viz obdoba našeho zákona o DPH - §§13/8+§83/1
dle 13/8 je zahraniční osoba povinna zaplatit DPH, pokud je místo plnění v ČR a dle 83/1 může požádat o vrácení..
Vše ale zjistíte jedině v Rumunsku a v jejich zákoně o DPH
Je to ale jen můj názor, nemám s tím zkušenost
(Co se týče JSD, nebude v žádném případě, protože zboží bude vyrobeno v Rumunsku, pokud by bylo vyrobeno a dovezeno z ČR, muselo by se vystavit JSD na hodnotu zboží)
Zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 7. 2006 13:22
Dobrý den,
naše firma jede montovat technologické zařízení do Rumunska.
Chceme si pronajmout v Rumunsku firmu, která nám vyrobí a namontuje část technologie.
Oni nám 100% budou fakturovat dodání zboží s instalací s 19% DPH, kterou tam mají. Rumuni ještě nejsou členem EU.
Jde mi o to jestli si budeme moci uplatnit DPH z jejich faktury. Požádat o vrácení DPH. V tomto případě nelze uplanit REVERSE CHARGE. Oni nemají evropské DIČ...
Děkuji za Váš názor a přeji odpočinkový víkend.
Zdraví Vás Vítek