Je dodací list daňový doklad?

• (neregistrovaný)

17. 7. 2006 10:44

Prosím o radu zkušenější než jsem já.
    Mám dodavatele, který vystavuje při prodeji svého zboží jako doklad tiskopis - dodací list (někdy je nazvaný daňový doklad někdy ne), není tam předtištěno ani datum ZP, pouze ze dne.

- musí být u tohoto dodacího listu při úhradě vystaven pokladní doklad ?

- a co se týče registrace dodavatele (spisová značka) - musí být uvedena i na tomto dodacím listu, nebo musí být pouze na fakturách? Přece na paragonu také není uvedeno kde je FO registrována.

Uvádím, že dodavatel i já jsme plátci DPH a nerada bych měla neplatné (neuznatelné) doklady, z důvodu, že nemají všechny náležitosti. V zákoně jsem hledala, ale nepochopila jsem jak se mám dívat na takto vystavený dodací list.

Proto se obracím na Vás, jakou máte zkušenost z praxe - především mi jde o to jak se na to bude dívat jednou kontrola z FÚ.
    Moc děkuji za všechny odpovědi.
    Re

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 7. 2006 11:58

Petra (neregistrovaný)

Re: Je dodací list daňový doklad?
      § 28 zákona o DPH, odst. 2:
      Běžný daňový doklad musí obsahovat

a) obchodní firmu nebo jméno a příjmení, popřípadě název, dodatek ke jménu a příjmení nebo názvu, sídlo nebo místo podnikání plátce, který uskutečňuje plnění,
      b) daňové identifikační číslo plátce, který uskutečňuje plnění,
      c) obchodní firmu nebo jméno a příjmení, popřípadě název, dodatek ke jménu a příjmení nebo názvu, sídlo nebo místo podnikání osoby, pro kterou se uskutečňuje plnění,
      d) daňové identifikační číslo, pokud je osoba, pro kterou se uskutečňuje plnění, plátcem,
      e) evidenční číslo daňového dokladu,
      f) rozsah a předmět plnění,
      g) datum vystavení daňového dokladu,
      h) datum uskutečnění plnění nebo datum přijetí platby, a to ten den, který nastane dříve, pokud se liší od data vystavení daňového dokladu,
      i) jednotkovou cenu bez daně, a dále slevu, pokud není obsažena v jednotkové ceně,
      j) základ daně,
      k) základní nebo sníženou sazbu daně nebo sdělení, že se jedná o plnění osvobozené od daně, a odkaz na příslušné ustanovení tohoto zákona,
      l) výši daně uvedenou v korunách a haléřích, popřípadě zaokrouhlenou na desítky haléřů nebo na padesátihaléře

• 17. 7. 2006 12:01

Petra (neregistrovaný)

Dodací list bych osobně za platný daňový doklad nepovažovala.

• 17. 7. 2006 12:17

graver (neregistrovaný)

Daňový doklad je každý doklad, který splňuje zákonné náležitosti; bez ohledu na to, jak ho nazvete. Dodací list se v praxi běžně slučuje s "fakturou" (tvoří jeden dokument), takže pak to klidně DD může být.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).