Upomínky x soud

• (neregistrovaný)

17. 7. 2006 11:30

Dobrý den,
    mám otázku. Nedávno jsme dostali fakturu za přepravu, které byla splatná v květnu. Nedopatřením jsem ji nezaplatila včas a všimla jsem si toho až před 14-ti, kdy jsem to zaplatila. Dnes mi přišel od advokátky dopis, kde píše, že máme zaplatit penále + soudní poplatky+její gáži ve výši 7450,-Kč.
    Chtěla jsem se zeptat, zda nás můžou dát k soudu, pokud jsme nebyli vůbec upomínáni. Stane se to, že se faktura přehlídne, přece nejsme neomylní, ale řešit to hned soudem??? Je to vůbec možné?
    Předem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 7. 2006 13:29

business.center.cz (neregistrovaný)

Re: upomínky x soud
      Pokud požadují soudní poplatky, tak zřejmě muselo proběhnout nějaké soudní řízení, nebo ne? Máte rozsudek? Stáhli žalobu?

Jinak je to zapeklitá otázka...

Z jednoho hlediska odpovídáte za škody vzniklé nesplněním smluvních závazků a náklady související s vymáháním dluhu jsou škodou věřitele.

Z druhého hlediska se mi nezdá ani trochu pravděpodobné, že by soud přiznal náhradu těchto nákladů v plné výši v případě, že by to bylo opravdu tak, jak říkáte (prodlení dva měsíce, zaplaceno z vlastní iniciativy bez intervence věřitele).

Robert Haken

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).