Re: Darovací smlouva nebo kupní smlouva?
Zrovna nedávno se tady o tom vedla diskuze, zkuste ji vyhledat, ale bylo to trošku něco jiného.
Ještě jsem neslyšela, že by se darovací smlouva dala zrušit, zvlášť, pokud by šlo o katastr nemovitostí, dárce se může domáhat vrácení daru, ale jen jestli se budete k přítelkyni chovat hrubě a i to by musela asi soudně dokazovat. Takže toho bych se nebála.
Při prodeji:
musí být odhad - mimochodem ta cena 1,5 mil. je asi za celý byt, že? Tak daň by se platila jen z poloviny, počítám, ale by Vám poradil asi odhadce. Takže daň z příjmů by platila ona, pokud byt má menší dobu než 5 let.
Daň z převodu nemovitosti by platila taky ona. To jsou 3 %.
Takže pro Vás by bylo výhodnější prodej.
Při darování:
taky musí být odhad - daň byste platil Vy,daň, pokud by se počítala z té poloviny 750 000,- by činila 7%, tj. 52 500,-.
Re: Darovací smlouva nebo kupní smlouva?
Děkuji za reakci. Pořizovací cena nemov. byla 930tis. (r.2004), zmíněných 1,5 mil. (celý byt) odhaduji cena stanov. znalcem. Co bude základem pro výp. daně z příjmu? Rozdíl mezi pořizovací cenou a cenou stanovenou znalcem (1/2) a nebo celá 1/2 odhadnuté ceny tj. 750tis.?? Veškere náklady spojené s převodem v obou případech chci uhradit já. Myslíte, že prodej vyjde levněji?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2006 13:31
Přeji hezký den a poprosil bych o radu v následujícím:
potřebuji uskutečnit převod vlastnictví 1/2 bytu z mé expřítelkyně na mě, jako podklad změny na katastr. úřadě. Finanční vyrovnání nepožaduje. Můžete mi prosím poradit co bude výhodnější z hlediska následného placení daní a hlavně kterých v obou případech? Můžete alespoň orientačně uvést výši daní, když odhad bytu bude cca 1,5 mil. Případně existuje jiné řešení.Předem děkuji za pomoc