Re: Přefaktura úvěru-prosím o radu jak?
Podle mne vaši splátku úvěru účtujete jako výdaj nedaňový (jistina) a daňovou část (úroky). Pak záleží na tom, jak jste se dohodla s druhou osobou, jestli od vás půlku domu koupil a splácí ho na splátky, nebo jestli je u vás v nájmu a hradí nájemné. Jiná forma mne z vámi uvedených údajů momentálně nenapadá. Pokud druhí osoba není uvedena na vaší úvěrové smlouvě jako spoludlužník, nemůže podle mne se s vámi podílet právně na úhradě úvěru a dávat si část úroků do daňových výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2006 14:23
Dobrý den, Prosím o radu jak na to. Kupuji dům k podnikání jako OSVČ a beru si na to úvěr. Celý prostor je ale moc veliký (půlku mi ho prodat nechtějí) a tak jsme se dohodli s dalším uživatelem,že si polovinu baráku koupí.Je tu ale jedna "maličkost", s kterou bych potřebovala pomoct. Úvěr dostanu na celý objekt pouze já, ošetřeno smlouvami se budeme podílet na splácení úvěru s druhou osobou po celých 10 let, ale nevím, jestli mu na každou platbu mám vystavit fakturu a potom zaúčtovat do příjmu a hned při zaplacení úvěru do výdajů, faktura jestli musí být rozepsána na položku splácení úvěru a úroků tak,aby měl možnost si částku úroků odepsat do vydání atp. Jsme docela zmatená,možná,že z toho dělám problém pouze sama,ale nerada bych někoho ošidila a sama se dostala do nepříjemností.
Na otázku,proč nekoupíme barák rukou společnou hned odpovídám, protože to není možné, předkupní právo na objekt mám pouze sama.Jelikož kupuji od státu není to věcí jednoduchou.
Děkuju vám všem za trpělivost a rady. AlenaK.