Re: začátečník-prosím o radu-opravné pol
Daňové můžete tvořit v souvislosti se zákonem o rezervách. Účetní opravné položky byste měla tvořit "dobrovolně", aby Vaše účetnictví věrně zobrazovalo stav majetku podle zákona o účetnictví.
Přesně jak jste uvedla, daňové zasahují do základu daně, účetní jsou jen pro vás, ale účtovat byste o nich měla, pokud je k nim důvod. Většinou auditoři toto chtějí, protože, jak jsem uvedla, podle zákona o účetnictví "účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví tak, aby účetní závěrka sestavená na jeho základě podávala věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky."
Ty procenta se týkají jen daňových pohledávek, podrobně to máte uvedeno právě v tom zákoně o rezervách § 8a.
Opravná položka je vytvořena tak dlouho, dokud má důvod, ale jakmile pohledávka zanikne - splatí se nebo odepíše, musí se opravná položka zúčtovat.
To je úplně jedno, protože celý účet 559 je nedaňový, ať je to 559.001 nebo 559.999, záleží, jakou máte účetní osnovu, ale pokud nedaňové účty sledujete pod analytikou 99, tak to tak zaúčtujte 559.99.
dekuji pani ivo
ja jen mam problem v tom ze vsechny nákladové ucty jsou ve vysledovce i ty nedanove a je z toho vypocteny hospodarsky zisk a dan, ja jsem opravdu zacatecnik a ze skoly z toho mam trochu zmatek, jestli mi to muzete vysvetlit
myslela jsem ze z nedanovych nakladu se nepocita hosp. vysledek a dan,
nedanovy naklada vlastne znamena co prosim?
pripadam si jako blbec ale ja mam ted ze vseho zmatek
Tak rozvaha a výsledovka jsou účetní hledisko, tam se daňově a nedaňově vůbec nic nerozlišuje, hospodářský výsledek je účetní. Daň, která je ve výkazech uváděná, je už uvedená z účetnictví, tzn. z účtu 591.
Takže postup je ten, že musíte nejdřív sestavit daňové přiznání, kde budete rozdělovat daňové a nedaňové náklady a výnosy, někdo říká daňově uznatelné a neuznatelné náklady, to je všechno to samé.
Nedaňový náklad je ten, který je uveden v § 25 zákona o dani z příjmů, ale tam nemusejí být uvedeny nutně všechny. Jsou to prostě náklady, které si nemůžete odečíst od výnosů z hlediska daní. Od výnosů si samozřejmě chcete odečíst co nejvíce nákladů, protože pak je nízký základ daně = nízká daň. Někdo zase ale chce mít dobrý hospodářský výsledek třeba pro investory, takže mu záleží na hospodářském výsledku, tj. co nejvyšších výnosech.
Po sestavení daňového přiznání zaúčtujete do účetnictví daň, je to poslední položka, co účtujete do účetnictví. Následně můžete účetnictví uzavřít. Pokud máte zaúčtovanou tu poslední položku, tzn. daň, pak sestavujete výkazy - rozvahu a výsledovku, kde daň nepočítáte, ale přepíšete ji z účtu 591 nebo i 593 popř. 592.
Ve výkazech jen dopočítáte aktiva a pasiva apod. vše je pouze z účetního hlediska. A výkazy se pak předávají na Obchodní rejstřík oproti tomu daň. přiznání se dává na finanční úřad.
A proč to všechno? Asi proto, že Obchodní rejstřík je volný registr, kde si můžete od kohokoliv vytáhnout údaje o firmě, zda nekrachuje a tak. Asi je tam spoustu dalších důvodů, ale nebudu zabírat Váš čas.
Re: Pro Ivču-co nově do Sbírky listin?
Prosím Ivču, slyšela jsem, že kromě výkazů a příp.výroční zprávy(pokud je povinnost), se musí nově zasílat i Zpráva o spojených osobách i když žádné nemáme(jen snad sdělení,že firma nemá žádné propojené osoby) a dále Zápisy z Valné hromady....
Nevíte, co je na tom pravdy a příp. kde se o tom dočtu(v zákoně o účetnictví nic takového nepřibylo)
Díky
Ano, je to pravda, všechny zápisy z valných hromad, zprávy o propojených osobách, to vše se musí posílat na Sbírku listin.
K těm propojeným osobám, myslím si, že pokud se Vás to netýká, tak rozhodně nemusíte posílat sdělení o tom, že se Vás to netýká. Možná nejjednodušší je uvést jednu větu v příloze k účetní závěrce, která se taky posílá s výkazama do Sbírky, a tím jste z obliga.
Více se dočtete v obchodním zákoníku § 38i, je to dlouhodobá záležitost, myslím tím, že to není žádná novinka.
Tak těmi zápisy z valných hromad jsem měla na mysli rozhodnutí o HV. Většina firem, se kterými jsem se setkala, měli 1 VH za rok, kde se toto rozhodlo a odevzdávalo do Sbírky, tak proto jsem to takhle napsala, omlouvám se za mystifikaci.
Co se týká platnosti, tak všechny ty důležité dokumenty (účetní závěrky, propojené osoby apod.) platí opravdu dlouho, asi od roku 2001 určitě bez ohledu na povinnost auditu. Vy jste to loni neposílali?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2006 14:31
Dobrý den
nastoupila jsem nová do práce účetní, a chtěla bych se zeptat na účtování opravných položek.
mám o účtování plno příruček ale potřebuji podrobný vyklad.
Bylo by možno mi popsat účtování
účetních a daňových položek
účetní se nemusí účtovat ?
danové 558/391
účetní 559/391
Daňové zasahují do základu daňe, a ty účetní jsou jen pro nás, ale musí se účtovat?
Jsou tam určité procenta u doby splatnosi a u např. když je odběratel v konkursu a jsme přihlášeni to muzu uplatnit 100% pohledávky.
a jak dlouho prosím to mužu tu jednu pohledávku tvoři a rusit?
Vím ze je to trochu ode me napsane zmateně ale jen porad nechupu ten rozdil
dekuji