Re: udaje na fakture
Nemyslím, spíš je to přepečlivá paní účetní s nepřesnými znalostmi (to je nejmírnější charakteristika, které jsem po horkém pracovním dni schopna :-))) Jana F.
Re: není pravda
Podstatou dotazu bylo, zda po mně jako neplátci může někdo vyžadovat doplnit některé z náležitostí předepsané pro plátce (náležitostí DD), odpověď zní že NE a buď se jedná skutečně o neznalou účetní, té bych to na místě tazatelky náležitě "vysvětlil", nebo je to finta jak oddálit splatnost a to bych taky rázně řešil :-)
podstatu dotazu jsem pochopil, buďte bez obav:-)
můj názor je, že na místě tazatelky bych tam to DIČ napsal, neb tomu zákon nebrání, mě to nic neudělá a protistrana bude vrnět spokojeností:-))) nebo máte něco proti tomu, když napíšu svůj názor?
a má reakce byla na to, že nemůže uvádět identifikaci plátce - což je nesmysl. může.
Ještě jednou: to DIČ tam můžete jako neplátce napsat pouze v případě, že se tím z dokladu nestane daňový (což se při dnešní unifikaci formulářů klidně může stát) - §26/6. Pak jsou nerelevantní i veškeré kouzelné formulky typu "opravdu, ale opravdu nejsem plátce".
Jinak samozřejmě záleží na vystaviteli, jestli chce o svou pravdu bojovat s někým, kdo to zřejmě dělá jen jako opruz nebo jestli tam pro klid ty údaje doplní.
pouze napsáním DIČ přece neudělám doklad daňovým 8-o
DIČ mají i neplátci. nesmím napsat sazbu a daň.
ale soukromý dotaz prosím - vzhledem k vašemu koníčku předpokládám, že víte, co je to repozice fraktur nosních kostí. já jen tuším. a jak se to dělá? že mi prosím to tajemství prozradíte na mejla:-)
>pouze napsáním DIČ přece neudělám doklad daňovým 8-o
>DIČ mají i neplátci. nesmím napsat sazbu a daň.
Jasně že ne, myslel jsem to tak, že když třeba už doklad má všechny náležitosti dle §28/2 a jen to plátcovo DIČ podle písm. d) tam chybí, tak jeho doplněním už vzniká DD. Spousta plátců i neplátců prostě používá formuláře a/nebo programy, u kterých to fakt hrozí.
>
>ale soukromý dotaz prosím - vzhledem k vašemu koníčku
>předpokládám, že víte, co je to repozice fraktur
>nosních kostí. já jen tuším. a jak se to dělá? že mi prosím
>to tajemství prozradíte na mejla:-)
Já naštěstí nedělám sportovní karate, takže odsud osobní zkušenost nemám. Ale v principu jde o to, že když kůstky špatně srostou a nosánek je křivý, tak je (nevím jestli jen v lokální nebo celkové anestézii) zlomí znovu, správně fixují a znovu nechají srůst. Někdy se ještě musí odstranit střepiny, udělt štěp apod., ale přesný postup neznám - to vám vysvětlí ranhojič.
>>pouze napsáním DIČ přece neudělám doklad daňovým 8-o
>>DIČ mají i neplátci. nesmím napsat sazbu a daň.
>Jasně že ne, myslel jsem to tak, že když třeba už
>doklad má všechny náležitosti dle §28/2 a jen to plátcovo
>DIČ podle písm. d) tam chybí, tak jeho doplněním už
>vzniká DD. Spousta plátců i neplátců prostě používá
>formuláře a/nebo programy, u kterých to fakt hrozí.
pokud nechá naskočit DUZP, pak to u některých programů hrozí. ale jde o to, že DUZP NESMÍ, sazbu a DPH NESMÍ, i když je doklad bez DIČ. DIČ však může kdykoliv.
>>
>>ale soukromý dotaz prosím - vzhledem k vašemu koníčku
>>předpokládám, že víte, co je to repozice fraktur
>>nosních kostí. já jen tuším. a jak se to dělá? že mi
>>prosím
>>to tajemství prozradíte na mejla:-)
>Já naštěstí nedělám sportovní karate, takže odsud
>osobní zkušenost nemám. Ale v principu jde o to, že když
>kůstky špatně srostou a nosánek je křivý, tak je (nevím
>jestli jen v lokální nebo celkové anestézii) zlomí
>znovu, správně fixují a znovu nechají srůst. Někdy se
>ještě musí odstranit střepiny, udělt štěp apod., ale
>přesný postup neznám - to vám vysvětlí ranhojič.
díky, tušil jsem to:-((( bude to v CA a mám obavy se ranhojiče ptát:-(
Přesně tak. U programů to hrozí automaticky, ale zažil jsem neplátce, kteří si prostě vezmou formulář (ať už papírový nebo třeba xls šablonu) a protože tam ta kolonka je, tak ji vyplní. Oni jsou neplátci, tudíž neznají zák. o DPH (ne, že by ho všichni plátci znali :-)) a neví, že to nesmí.
asi vám zkazím radost. týká se to mého syna, který jde na tu operaci zítra. i když, možná vám to udělá radost ještě větší, neb jako matka jistě víte, že horší je když to čeká vaše dítě než vás:-( ale nezklamala jste. nevím proč, ale takovou reakci a právě od vás jsem čekal:-((
To jsem netušila a podsouvat mi, že bych z toho snad měla radost nevím jestli je omluvitelné ani vaší pochopitelnou starostí. Víte každý máme své problémy a tímto způsobem je zatahovat do odborné diskuze mi nepřipadá fér. Mě například před dvěma měsíci zemřela maminka a před měsícem vyhořel sestře dům v sousedství, málem i náš. Nevím, jestli je tu někdo, kdo má rajský život bez starostí.
Ani při největší hádce by mě nenapadlo někoho podezřívat, že se z těchto neštěstí druhých raduje. Jana F.
>>asi vám zkazím radost. týká se to mého syna, který
>>jde
>>na tu operaci zítra. i když, možná vám to udělá
>>radost
>>ještě větší, neb jako matka jistě víte, že horší je
>>když to čeká vaše dítě než vás:-( ale nezklamala
>>jste.
>>nevím proč, ale takovou reakci a právě od vás jsem
>>čekal:-((
>******************
>To jsem netušila a podsouvat mi, že bych z toho snad
>měla radost nevím jestli je omluvitelné ani vaší
>pochopitelnou starostí. Víte každý máme své problémy a tímto
>způsobem je zatahovat do odborné diskuze mi nepřipadá
>fér. Mě například před dvěma měsíci zemřela maminka a
>před měsícem vyhořel sestře dům v sousedství, málem i
>náš. Nevím, jestli je tu někdo, kdo má rajský život
>bez starostí.
>Ani při největší hádce by mě nenapadlo někoho
>podezřívat, že se z těchto neštěstí druhých raduje. Jana F.
>***************************
já teda nevím, ale pokud tam hodíte úsměvy a ironickou poznámku, když předtím napíšu na dotaz bdm že se ptám proto, že mi to hrozí....jestli považujete moji odpověď za omluvitelnou mě nezajímá, já ji považuji za adekvátní.
tímto
>způsobem je zatahovat do odborné diskuze mi nepřipadá
>fér - od vás to sedí, vy sem píšete zásadně jen odborné věci:-))))
mě jen napadlo, že graver by to mohl vědět a jiný kontakt na něj nemám tak jsem ho požádal o odpověď na m e j l. asi taky netušil, že je to takový prohřešek odpovědět tady na diskuzi, ale za to já nemohu. nic jiného, než dotaz to nebylo. to vy jste se soucitně zeptala, zda mi někdo rozbil hubu, nebo ne?
Byl to drsný vtip, ale netýkal se ani v nejmenším vašeho syna - vy jste to dobře věděla, ale přesto jste to převedla do této roviny - to bylo nefér.
Váš původní dotaz mi vůbec nevadil (a gravera můžu i kdyby psal o politice :-)))
Vaši starost jako matky plně chápu a vašemu synovi přeji brzké uzdravení. Jana F.
>>>***************************
>>
>>já teda nevím, ale pokud tam hodíte úsměvy a
>>ironickou
>>poznámku, když předtím napíšu na dotaz bdm že se ptám
>>proto, že mi to hrozí....jestli považujete moji
>>odpověď za omluvitelnou mě nezajímá, já ji považuji
>>za
>>adekvátní.
>>tímto
>>>způsobem je zatahovat do odborné diskuze mi nepřipadá
>>>fér - od vás to sedí, vy sem píšete zásadně jen
>>>odborné věci:-))))
>>mě jen napadlo, že graver by to mohl vědět a jiný
>>kontakt na něj nemám tak jsem ho požádal o odpověď na
>> m
>>e j l. asi taky netušil, že je to takový prohřešek
>>odpovědět tady na diskuzi, ale za to já nemohu. nic
>>jiného, než dotaz to nebylo. to vy jste se soucitně
>>zeptala, zda mi někdo rozbil hubu, nebo ne?
>**********************
>Byl to drsný vtip, ale netýkal se ani v nejmenším
>vašeho syna - to vím, myslela jste si, že se to týká mě:-))
- vy jste to dobře věděla, ale přesto jste to
>převedla do této roviny - to bylo nefér.
>Váš původní dotaz mi vůbec nevadil (a gravera můžu i
>kdyby psal o politice :-)))
>Vaši starost jako matky plně chápu a vašemu synovi
>přeji brzké uzdravení. Jana F.
>***********************
Díky. (ať už jsem otec nebo matka:-))
No, koukám, že máte mou náturu - s tím daleko nedojdete :-(
Mně se to stalo už snad stokrát a postupoval jsem prostě podle situace - někdy jsem se hádal, někdy jsem vyhověl. Vždycky nejednáte jen za sebe a těžko vysvětlovat šéfovi, že má na 3 týdny o 5M nižší cashflow jen proto, že se graver hádá se zákazníkem o své pravdě.
Ostatně tím sama nic neuznáváte, maximálně si to bude myslet protistrana a to už snad nerozhodí ani mě.
A vůbec, tohle vracení faktur už je takový evergreen, že na to málokdo reaguje. Já jsám jsem v dobách jehličkových tiskáren bez diakritických fontů s oblibou vracel faktury proto, že tam nebylo správně vytištěno označení měny. A to bylo snad ještě před zavedením DPH.
to je opravdu věc nátury:-) já si zase říkám, můj zákazník, můj pán. když někomu vystavím fakturu, je to proto, že si mě vybral k nějaké práci či mé zboží. snažím se vyhovět. když bude chtít na fakturu namalovat kytičku nebo cokoliv jiného, co nebude proti zákonu a já to budu umět, proč ne? :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2006 16:07
v zahlavi faktury uvadim jako fyzicka osoba sve jmeno, adresu, ICO, udaj o registraci u Zivnostenskeho uradu /cj.,datum/, informaci o tom, ze nejsem platce DPH. Faktura nema dovetek danovy doklad, jako neplatce danovy doklad nevystavuji. Jeden z mych partneru mi neustale vraci faktury s tim, ze musim doplnit DIC. Dle meho nazoru jde o neopravneny pozadavek, pridelene registracni cislo pro danove ucely od FU samozrejme mam, na faktury se uvadi ale pouze v pripade, ze jde o danovy doklad, vystaveny platcem DPH. Nebo se snad mylim?