Odch. do důchodu-muž s dětmi ve vl. péči

• (neregistrovaný)

17. 7. 2006 19:27

Dobrý den,

rád bych se informoval na věkovou hranici odchodu do důchodu pro muže, kterému byli svěřeny do vlastní výchovy a výživy 2 děti, z 1. manželství výchova od 3 do 20 let, z 2. manželství od 12 do 19 let. Paragraf 32 zák. č. 155/1995 hovoří o počtu vychovaných dětí, které ovlivňují věk odchodu do starob. důchodu, pouze u žen.

Někde jsem se dočetl, že děti svěřené do vl. péče ženám i mužům, mohou tuto hranici posunout směrem dolů.

Myslí zákon také na muže, kteří sami vychovávali své děti?

V případě, že se mne žádná výjimka netýká, rád bych požádal o stručné vysvětlení.

Předem děkuji za Vaši odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2006 12:11

Ivča (neregistrovaný)

Re: Odch. do důchodu-muž s dětmi ve vl.
      Tak bohužel já Vám v tomhle moc neporadím, ale mám takový dojem, že tohle bylo řešeno teď nedávno v televizi - snad Černé ovce? - zkuste se pozeptat, jestli to někdo ze známých neviděl.
      Tam se taky otec soudil myslím o stejnou věc a soud mu dal za pravdu - takže dobrý precedent.

• 18. 7. 2006 15:51

** (neregistrovaný)

To je takový diskriminační zákon, musí počkat, ajk dopadne soud s jedním mužem (vdovcem). Pak by to mohl být precedent i pro Vás. Až naše sněmovna bude funkční, tak se platnost dostane nový zákon, kde to už nebude, stejně jako to není nikde v Evropě, aby se kvůli vychovávaným dětem chodilo dřív do důchodu. JSTE CHLAP, MÁTE SMŮLU- takový je nyní zákon.Mně zase vadí třeba výživné na rozvedeného manžela.

>>Dobrý den,
      >>
      >>rád bych se informoval na věkovou hranici odchodu do
      >>důchodu pro muže, kterému byli svěřeny do vlastní
      >>výchovy a výživy 2 děti, z 1. manželství výchova od 3
      >>do 20
      >>let, z 2. manželství od 12 do 19 let. Paragraf 32
      >>zák.
      >>č. 155/1995 hovoří o počtu vychovaných dětí, které
      >>ovlivňují věk odchodu do starob. důchodu, pouze u žen.
      >>
      >>
      >>Někde jsem se dočetl, že děti svěřené do vl. péče
      >>ženám i mužům, mohou tuto hranici posunout směrem
      >>dolů.
      >>
      >>Myslí zákon také na muže, kteří sami vychovávali své
      >>děti?
      >>
      >>V případě, že se mne žádná výjimka netýká, rád bych
      >>požádal o stručné vysvětlení.
      >>
      >>Předem děkuji za Vaši odpověď.
      >
      >Tak bohužel já Vám v tomhle moc neporadím, ale mám
      >takový dojem, že tohle bylo řešeno teď nedávno v televizi
      >- snad Černé ovce? - zkuste se pozeptat, jestli to
      >někdo ze známých neviděl.
      >Tam se taky otec soudil myslím o stejnou věc a soud mu
      >dal za pravdu - takže dobrý precedent.

• 19. 7. 2006 7:40

AM (neregistrovaný)

Myslím,že šlo o trošičku jinou věc - nikoliv o snížení věkové hranice pro odchod do důchodu, ale o zápočet doby péče o dítě, kdy ženě se předložením rod.listu dítěte automaticky započte doba do čtyř let věku dítěte (i když není zaměstnaná), zatímco pečující muž musí do dvou let po skončení péče o dítě podat přihlášku k důch. pojištění (podobně jako občan, ktery pečuje o bezmocnou osobu).

• 20. 7. 2006 16:47

JiřinaH. (neregistrovaný)

Toto podání přihlášky bylo ústavním soudem prohlášeno za diskriminaci mužů a zrušeno.Avšak ti, co si přihlášku nepoddali, protože to netušili již zpětně toto období péče uplatnit nemohou.
      Do budoucna má mpsv uloženo vymyslet jak to bude ohlídáno, aby si péči nemohli započítat oba rodiče za stejnou dobu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).