Re: DPČ studenta-práce přesčas a o neděl
DPČ je do 20 hodin týdně, ale v průměru za celou dobu smlouvy.
Přesčasový příplatek (0,25 %) by náležel až nad 40 hodin v týdnu,
o víkendech nejsou v podnikatelské sféře příplatky povinné. Za práci v noci (22-6 hod.) přísluší příplatek 6,-/hod. Pracovat v noci může, protože ve 20 letech už je dospělý, což nám matkám připadá jako nesmysl, ale je to tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2006 9:09
Dobrý den,
prosím, mohli byste mi poradit? Můj syn uzavřel Dohodu o prac.činn. s organ., která jej nutí pracovat 40 hod. týdně, ačkoliv ve smlouvě má výslovně psáno, že bude pracovat pouze 20 hod. týdně, navíc jej dávají pouze na 8 hod. nebo 12 hod. směny přes noc, to znamená že pracuje přesčas, a často jsou tyto směny o víkendy, t.j. přes sobotu a neděli. Chtěla jsem se zeptat, zda bude mít v tomto případě nějaké finanční zvýhodnění za práci přesčas a o víkendech, už jen tím, že týdně pracuje více jak 50 hod. je pro mě zarážející, jak 20-letému studentovi mohou dávat takové směny. /Můj syn má po maturitě a od září nastupuje na VŠ/.
Děkuji Vám za zodpovězení mého dotazu.
R.Novotná