Re: Student + zamestnanec + OSVC, lze to
1) jde to a nejste sám
2) jako osvč se musíte registrovat zálohy platit nebudete prvním rokem podnikání. Ale nevím jak dlouho podnikáte. Ze zaměstnání platíte všechno. 6e jste student je fajn, že vás netýká minimální daň.
3) Dejte si pozor, jste povinnen sdělit zaměstnavateli že podnikáte a on s tím musí soulasit. Akorát sleva na dani na studenta vš.buď ji uplatníte v danovém přiznání nebo u zamestnavatele.
4)všechny odpovedi nejsoiukompletní snad vám nekdo poradí lépe. Sice jsem na tom před rokem byla stejne jako vy. ZL, Studentka a DPP , ale nemusel ajse platit zálohy - malá tržba a vždycka jsem se dostala do minusu.
Re: zamestnanec + OSVC-sdělit zamětnavat
Joj ... tyhle otazky mi na jistote nepridaji ... docela by me zajimalo ... co tedy v teto zasmodrchane situaci ... musim a nemusim ... diky.
muze to byt ustanoveni v pracovni smlouve - zam-nec vetsinou nesmi podnikat ve stejnem oboru jako je zamestnany (resp. ma to prac. smlouvou zakazano)
Jinak samozrejme ze zakona to povinnost neni, pokud v prac. smlouve nic nemate, tak zalezi na vas, jestli mu to reknete.
Ucetni se to vetsinou stejne dovtipi - na konci roku nebudete chtit udelat rocni zuctovani dani, ale jelikoz budete podavat sam DP, tak budete zadat o potvrzeni o prijmech ....
Pokud by se jednalo o podnikání se stejným předmětem jako má zaměstnavatel, tak to je možné pouze s písemným souhlasem zaměstnavatele, který může zaměstnavatel i odvolat. Takže i když to není ve smlouvě máte povinnost požádat o souhlas. (Viz. §75 Zákoníku práce). Pokud ale podnikáte v něčem jiném, tak ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2006 9:54
Dobry den,
mam dotaz, me soucasne podminky mi umoznili stat se zamestnancem jedne firmy ( zkraceny prac. uvazek 2 hodiny denne), ale dale jsem se take stal OSVC ... a ke vsemu v zari nastupuju ... na Vysokou skolu.
A muj dotaz se tyka nasledujicich veci :
1, Jednak jestli je vubec takovyto status mozny.
2, Je nutne si platit jako OSVC socialni a zdravotni pojisteni, jestlize to za me odvadi zamestnavetel, u ktereho jsem zamestnan.
3, Je nejake lepsi reseni, jak z tehle situaci vytezit ?