Re: Jak dostat z pokladny peníze z s.r.o
Vydejte je VPD jednateli ( proti podpisu ) a proúčtujte jako závazek vůči němu.
*** Ano, a proto jsem se ptala, z čí pozice se ptá. Pokud je to někdo, kdo má zodpovědnost za pokladnu, tak samozřejmě manko na sobě nenechá. Pokud je to účetní, která se ptá, jak to udělat, pak říkám nedělat to tak a vysvětlit "majiteli" proč to tak nejde. V nejhorším případě to správce může posoudit jako odměnu za práci a malér je na cestě ***
Pokus o shrnutí
Pokus o shrnutí:
Majitel si nemůže "jen tak" vzít peníze z pokladny a nechat si je, přestože by přesně toto udělal rád - a není sám :-) S touto snahou se setkávám snad ve všech firmách, které účtuju :-/
Možnosti:
* vyplatit si to jako mzdu (a odvést z toho všechny odvody = daň, soc.+zdr.poj.)
* vyplatit si to jako podíl na zisku (byl-li nějaký vytvořen) a odvést z toho 15% srážkovou daň (resp. daň odvede SRO, společník tak dostane fakticky 85% vyplacených peněz)
* uzavřít se společností smlouvu o půjčce s úroky v obvyklé a přiměřené výši (a posléze ty peníze vrátit i s úroky)
* pokud má majitel nějaký vhodný živn.list, může SRO-čku nafakturovat za nějaké služby, ale pozor na ceny obvyklé, na zákaz konkurence - a ten příjem zdaní jako fyz.osoba a odvede z toho kromě daně soc.+zdr.poj. OSVČ
... víc legálních způsobů mě nenapadá (prosím případně o doplnění). Nelegální způsoby radit nebudu, protože 1) se mi velmi nelíbí a 2) jsou dohledatelné a napadnutelné a následky jsou pak horší než při použití legálních způsobů.
jasně, ale koukala byste, kolik jednatelů se bude schopno hádat se správcem, že peníze jednou zdanil jako tržby a už jsou jeho a může si s nima dělat co chce:-))) to, že mu účetní říkala, že se to nesmí nějak nepochopí a aby se dělal s nějakou smlouvou o půjčce? vždyť co je komu do toho, že si vzal "své" peníze:-)))
vy se s takovými asi nesetkáte, neb ti, co mají DP chápou, že ten je od toho, aby měl vše o.k. a poslechnou.
>>>>>>>>>>A proč je majitel neodnese do banky?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>*** Ježíši, no přece proto, že si je nechal!
>>>>>>>>>:-)))))))))) ***
>>>>>>>>***********************
>>>>>>>>Proto bych nenechala manko v pokladně na sobě, ale
>>>>>>>>vydala dokladem tomu, komu jsem je skutečně dala,
>>>>>>>>nebo
>>>>>>>>ne!!!
>>>>>>>
>>>>>>>*** Ano, a proto jsem se ptala, z čí pozice se ptá.
>>>>>>>Pokud je to někdo, kdo má zodpovědnost za pokladnu,
>>>>>>>tak
>>>>>>>samozřejmě manko na sobě nenechá. Pokud je to účetní,
>>
>>jasně, ale koukala byste, kolik jednatelů se bude
>>schopno hádat se správcem, že peníze jednou zdanil
>>jako
>>tržby a už jsou jeho a může si s nima dělat co
>>chce:-)))
>>to, že mu účetní říkala, že se to nesmí nějak
>>nepochopí a aby se dělal s nějakou smlouvou o půjčce?
>>vždyť co
>>je komu do toho, že si vzal "své" peníze:-)))
>>vy se s takovými asi nesetkáte, neb ti, co mají DP
>>chápou, že ten je od toho, aby měl vše o.k. a
>>poslechnou.
>
>*** Už zase? :-))) A proč si myslíte, že nesetkávám? A
>jak bych věděla, jak co nejrychleji něco došolichat?
>:-))) ***
asi jsme se špatně pochopili. nemyslel jsem to tak, že se nesetkáte s jednateli, jež si berou z pokladny prachy bez danění či fiktivních či skutečných smluv o půjčkách.
vy, jako DP mu poradíte, jak to má zašmudlit, takže k nám jde s tou smlouvou o půjčce v ruce.
ale ten co neprojde přes DP a nedá na radu účetní u nás hrdě trvá na tom, že jsou to jeho prachy a hotovo. s vámi asi polemizovat nebude, neb vy jste od toho, abyste mu radila v jeho prospěch a bránila jeho prachy, takže vám věří :-) ale s námi se bude hádat do krve (zvláště po obdržení PV:-()
Re: OT
A jéje, vy nejste DP, přestože byste leckterého strčila do kapsy, 1234 je někdy žena, někdy muž, jen v tom zmatku pro taky Lenku mám dobrou zprávu, že se tady objevil její oblíbenec :-)))
A ještě trochu k věci (asi dost nemorální úvaha): nechápu, proč tam ty tržby vůbec dávají... Jana F.
Re: OT
Juuuuuu
Tralala tralala
(paní Jana ví proč)
Joooo a PS: paní Jano, jak to děláte? Velice často se Vám povede jednoznačně nazvat věci či pocity pravým jménem. Nedokážu si to v hlavě srovnat ba dokonce ani nazvat, abych se do toho nezamotala a vy přijdete a od boku to vyfrknete a sedí to!!!!!!!!!
Viz. někdy žena, někdy muž :-)))))
měla bych "taky Lenku" vyměnit za "NAIVNÍ STŘEVO" :-))))
no, naivní jsem se narodila a naivní také jistě zemřu
se střevem třeba ještě něco zvládnu udělat
PROČ? - pokus o odpověď pro Janu F. :-)
Předpokládám, že tam ty tržby dávají kvůli hmotné odpovědnosti zaměstnanců. Např. zaměstnanci odvádějí peníze z prodejen do centrální pokladny, kde jsou samozřejmě řádně evidovány. Ale pak přijde majitel a chce třeba 50 tisíc vyplatit z pokladny jako "osobní spotřebu", jak byl zvyklej z FO. A nelze mu vysvětlit, že u FO s DE to šlo, zatímco u SRO s PU to nejde - resp. nejde to tak jednoduše.
Jani, asi myslíte černé tržby :-( Když pominu správnost a morálnost takových aktivit, tak mohu napsat jen to, že takto je teoreticky možno postupovat jen ve skutečně malých firmách, kde má jeden člověk na starosti tržby i pokladnu. A ani pak to není jednoduché - viz např. skladová evidence zboží. V nákladech chce mít zboží každý a každý chce odpočet DPH z nakoupeného zboží, ale tržby za ně už nechce přiznat. Jenže když si s tím dá kontrola práci, tak to nejspíš stejně vyplave najevo :-( Takže nedoporučuju.
Re: PROČ? - pokus o odpověď pro Janu F.
PS: Když chce někdo mít i při podvojku cosi jako "osobní spotřebu", tak nemá zakládat SRO nebo jinou společnost, ale má podnikat i nadále jako FO nebo sdružení. Pak si může brát osobní spotřebu přes účet 491. Jenže tam zase ručí celým majetkem a jinak je daněn a z HV odvádí i SP a ZP. A takto se můžeme bavit ještě dlouho na téma ne/výhodnost různých forem podnikání.
Milá Evo M. v téhle odpovědi vás poznávám, jste prostě čestný člověk v tom nejlepším slova smyslu a já si vás velmi vážím. Proto se do další debaty na toto téma nepouštím, zvlášť když i Blance došly v odpovědi na tuto mou poznámku obvyklé smajlíky :-) Jana F.
Milá Jano F., díky za milá slovíčka ;-) Nejde jen o otázku cti a svědomí. Ze zcela pragmatického hlediska lze poznamenat, že pokud má být podvod neodhalen, musejí být řádně "ošetřeny" všechny souvislosti a okolnosti, z nichž by se dal odvodit pravý stav věcí. A málokdo z "drobných" podnikatelů to dokáže domyslet od A do Z. Stejně jako když jde zloděj krást, tak je jeho snahou nezanechat žádné stopy, ale hodně z nich udělá byť malou chybičku...
Myslím, že to je jeden z důvodů, proč "malé" podvody prasknou snadněji než velké a hlavně proč "malí" lumpíci jsou potrestáni častěji než opravdu velcí darebáci. Ti velcí si totiž dobře zaplatí chytré hlavy, které vše řádně promyslí a zabezpečí, takže i když se náhodou někdy časem na něco přijde, tak většinou stejně není nikdo potrestán, protože nic nelze dokázat.
Takže když Franta Vonásek zatají pár desítek tisíc tržeb, je paradoxně ve větším nebezpečí než ... (dosaďte si libovolné jméno), který je v podezření z mnohamilionové zpronevěry... ale fakticky se mu stejně nic nestane :-(
Ještě bych prosila já, ale ne nakopnout, ale polopaticky vysvětlit, protože tomu nerozumím a ačkoliv jsem zvědavá, nerada bych strávila celý den luštěním :-))) Někdo odevzdá tržbu a zaúčtuje se to a pak to chtějí odúčtovat nebo o co jde? Jana F.
Je vidět,že jsem rozpoutala docela dobrou debatu a hlavně,že to všeude funguje skoro stejně.Já odevzdávám tržby proti podpisu,ale do banky bohužel peníze nedojdou a teď jich tam je habakup.On byl totiž zvyklý,že ve FO se to dalo na spotřebu podnikatele a dopadlo to.
>>>>>>>>>>Prosím pomóóc,jak dostat peníze pryč z pokladny
>>>>>>>>>>samozřejmě nedaňově z s.r.o. Odevzdáváme tržbu,ale
>>>>>>>>>>majitel
>>>>>>>>>>pokaždé neodvede peníze do banky.Díky
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>*** Ptáte se z pozice koho? Na pokladně mohou v
>>>>>>>>>pohodě
>>>>>>>>>zůstat ***
>>>>>>>>Majitel je tam neche nechat.Díky
>>>>>>>
>>>>>>>A proč je majitel neodnese do banky?
>>>>>>
>>>>>>*** Ježíši, no přece proto, že si je nechal!
>>>>>>:-)))))))))) ***
>>>>>
>>>>>Jěžíši, no já jsem furt tak NAIVNÍ :-))))))
>>>>>Opět jsem pobavila sama sebe :-)
>>>>>děkuji paní bdm za "nakopnutí" :-))))
>>>>
>>>>*** :-)))))) ***
>>>*************
>>>Ještě bych prosila já, ale ne nakopnout, ale
>>>polopaticky vysvětlit, protože tomu nerozumím a
>>>ačkoliv jsem
>>>zvědavá, nerada bych strávila celý den luštěním :-)))
>>>Někdo odevzdá tržbu a zaúčtuje se to a pak to chtějí
>>>odúčtovat nebo o co jde? Jana F.
>>>************************
>>jak to chapu ja, tak trzba se preda majiteli, ktery
>>ji
>>ma vlozit na ucet (tzn. nejake penize na ceste), lec
>>na ucet nejsou pripsany (ledatak na ucet majitele ;)
>
>PS: a nebylo by lepší mu ty peníze vůbec nedávat a do
>banky si je odnést sám :-))))))))
>
>Omlouvám se, ale to teplo mne donutilo být sarkastická
Já vás potěším, tento problém je dostatečně rozšířen, hlavně u s.r.o. s 1 společníkem, ten má pocit, že já =firma. V jedné mojí už máme na pokladně miliony ....papírově. Možná by stačilo, kdyby jednou přišla kontrola a zeptala se kolik je účetně na 211 a potom chtěla ty penízky vidět též fyzicky. Možná by se děly věci....
>
tak to se pletete. kontrola může chtít v rámci místního šetření vidět stav pokladny. a při vyhledávací činnosti to není vůbec problém. u plátců není problém chtít vidět účetnictví za předchozí období - tj. měsíc či tři staré. a porovnání pokladny účetní a skutečné je hned. a jak potom - až uplyne další zdaňovací období - zaúčtuje podnikatel ten zázračný úbytek?
nepodceňujte berňák:-)))
Podle mě jsou 3 možnosti -
- výběr jako půjčka (již hovořeno)
- výplata mzdy v hotovosti (neposílat na účet, dělat, že je vyplácená v hotovosti)
- rozdělení zisku, když je s.r.o. (pokud nějaký má)
jinak Vám takového zaměstnavatele nezávidím!!!
K té výplatě mzdy - ano, lze samozřejmě vyplácet přes pokladnu, ale je třeba z té mzdy odvést veškeré nemalé povinné odvody - daň, soc.+ zdr.poj., což při vyšších částkách "výplaty" může znamenat, že na odvody padne třeba i 40% vyplácené částky. Je to samozřejmě nejčistší způsob, ale jestli s tím bude dotyčný souhlasit, to teda nevím :-( Takovíto lidé chtějí "své" peníze hned a v plné výši a nic z toho neplatit - a účetní dostane nesmyslný úkol "zaúčtuj si to jak chceš, hlavně ať z toho nic neplatím".
Jen dvě stovky? Tak to buďte rád, většinou se řeší mnohem vyšší částky. Můžete mu to vyplatit třeba jako zálohu na něco? Na nákup materiálu, na cestovné, na mzdu? Nebo to může předat do pokladny. V každém případě si to nemůže "jen tak" nechat, viz předchozí diskuze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2006 10:30
Prosím pomóóc,jak dostat peníze pryč z pokladny samozřejmě nedaňově z s.r.o. Odevzdáváme tržbu,ale majitel pokaždé neodvede peníze do banky.Díky