Dovolená a nástup na MD

• (neregistrovaný)

18. 7. 2006 11:13

Prosím, mám 2 dotazy.
    1. V souč. době jsem na nemocenské (riz.těh.). K 30.6. mám 65 dní neschopnosti. Asi 9.září bych měla přejít z neschopenky rovnou na MD. Stav mé dovolené je z r. 2004 11,5 dne, 2005 +20 +4 dodatková, vybráno 24,5 dne, tj. zůst.11 dní, 2006 +20 +5 dodatková, vybrán 1 den, tj. zůst. 35 dní, z toho 10 dní stará. Letošní dovolená se mi bude krátit. Co mám dělat se starou dovolenou, abych o ní nepřišla? Musím ukončit nemocenskou, vybrat těch 10 dní a pak nastoupit MD nebo je jiná možnost? Slyšela jsem o tzv. nadstandartní dovolené přesahující 4 týdny, kterou lze proplácet nebo převádět na další rok, nevím, zda je to můj případ ty 4 dny z r. 2005. Ale stejně 6 zbývá. Jak nejlépe postupovat?
    2. Před ukončením MD požádám o čerpání dovolené za r. 2005 a 2006. Z čeho se bude dovolená počítat, z peněžité pomoci v mateřství? Kdy požádat o rodičovský příspěvek, až po vyčerpání dovolené nebo lze pobírat současně? Slyšela jsem obě verze, prý se to změnilo, nevím, co je správně.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2006 14:10

joke (neregistrovaný)

Re: Dovolená a nástup na MD
      nevím, zda se v tom správně zorientuji, uvítám další názor.
      Nárok na dovolenou za rok 2005 musíte vyčerpat do konce roku 2006,jinak propadá bez náhrady,s vaším souhlasem 4 dny (nadstandart) zaměstnavatel může převést do dalšího roku,pokud byste nesouhlasila,v lednu 07 by musel proplatili(někdo v XII/
      06 -názory se různí),pokud byste chtěla celých 10 dnů vyčerpat,musela byste přerušit nemocenskou,zažádat o čerpání dovolené(dovolenou nařizuje zaměstnavatel),můžete i nastoupit dovolenou za rok 2006,ale bude krácená,doporučuji vyčerpat dovolenou za r.06 v příštím roce,splníte pdmínku 60 dnů a z důvodu čerpání rodič.dovolené se řádná dovolená nekrátí).Ale pokud přerušíte nemocenskou a nastoupíte na dovolenou na zotavenou,nevím co vám to udělá s průměrem na mateřskou?abyste si nepohoršila,nevím.pokud nastoupíte mateřskou9.9.06,28 týdnů,splníte 60 dnů,v r.2007 zažádejte p ř e d !!! ukončením mateřské o čerpání dovolené na zotavenou za rok 06 v délce 25 dnů (nevím jak to máte s tou dodatkovu?),zaměstnavatel je povinen vaší žádosti vyhovět,dovolená není krácená.Dovolenou budete mít placenou buď posledním platným průměrem spočítaným za předcházející Q(v případě že byste čerpala před nástupem na mateřskou)nebo pravděpodobným průměrem (příští rok),ale nikoli z mateřské-to je na roveň nemocenské, průměr na náhrady se počítá z hrubé mzdy,která se poníží o vyplacené náhrady(dovolená,svátek,ap.)O rodič.příspěvek můžete požádat zároveň s dobou kdy budete čerpat dovolenou na zotavenou,nesmí být souběh rodičovské dovolené a dovolené na zotavenou, souběh rodič.příspěvku s řádnou dovolenou není na závadu.Tak a pokud jsem něco popletla,řekněte mi to prosím ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).