Darování nemovitosti

• (neregistrovaný)

18. 7. 2006 12:47

Dobrý den, prosím o radu.
    Otec mi před 20 lety daroval 2 nemovitosti. Poslední dobou si s otcem moc nerozumíme, našel si novou přítelkyni, která ho nutí, aby mi darované nemovitosti vzal a vrátil mu je zpátky. V darovací smlouvě je bod, že musím dar vrátit, pokud se budu k dárci nebo jeho rodině chovat tak, že tím hrubě poruším dobré mravy. V žádném přápadě se nijak špatně k nim nechovám. Chtěl jsem se zeptat, zda se jde v takovém případě vrácení daru nějak vyhnout. Např. zda můžu tento majetek darovat někomu dál, nebo ho např. prodat mamince za symbolickou 1 Kč nebo někomu jinému.Navíc mám v jedné z nemovitostí trvalé bydliště, ale nyní zde nebydlím. Je možné aby mi vzal dar zpátky? A pokud by začalo nějaké soudní řízení, je možné abych po tuto dobu něco z daru prodal?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 7. 2006 13:47

bdm (neregistrovaný)

Re: darování nemovitosti
      *** Ano, taky bych doporučovala právníka. Vyhnout se vrácení daru můžete tím, že Vám nikdo neprokáže, že k porušení dobrých mravů došlo - a o tom by určitě rozhodoval soud. A taky jsou promlčení lhůty. Ale zatím je majetek Váš a můžete si s ním dělat, co chcete - všechno ale stojí peníze. Ten právník by byl určitě vhodný. ***

• 19. 7. 2006 7:58

Miluše (neregistrovaný)

Někdy jsem někde četla, že vrácení daru pro porušování dobrých mravů není jen tak - určitě o tom rozhoduje soud, musí se prokázat, že otce fyzicky napadáte, že v případě bezmocnosti se o něj nestaráte atd, bylo to tam přesně vymezený, ale bohužel nyní nemůžu najít, kde jsem to četla. Zkusím to ještě pohledat.

• 19. 7. 2006 9:27

právník (neregistrovaný)

Pokud jste vlastníkem věci, můžete s ní volně nakládat. Prodej nemovitosti za 1 Kč není prodej, ale spíše dar. Podle § 630 Občanského zákoníku "Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy." To znamená, že otec by musel vrácení daru žalovat a předložit soudu důkazy o Vašem hrubém porušování dobrých mravů. Jednotný nebo závazný výklad tohoto pojmu neexistuje, soud jej vykládá vždy "ad hoc". Uvědomte si ale, že existuje tzv. dědický zápočet - po smrti otce bude na Váš podíl na dědictví po něm započteno co jste od něj za jeho života dostal darem nad rámec obvyklého darování. Takže se může stát, že pokud Vám otec daroval víc, než bude Váš podíl na dědictví po něm, budete muset ostatním dědicům doplácet...

• 19. 7. 2006 10:17

Petr (neregistrovaný)

Strašně mockrát děkuji za všechny odpovědi. Jen jsem teď celkem hodně zaskočen a to tím, co by tedy následovalo v případě otcově smrti.... je mým věcným břemenem v dané nemovitosti, a je zde na dožití. jiný majetek vlastně nemá... vše mi již dávno daroval, s tím, že se o něj ve stáří postrám. Mám ještě 3 sourozence a nyní nevím, co by se stalo tedy po otcově smrti...Já bych je musel teoreticky tedy vyplatit? Jestli to chápu dobře? Děkuji mockrát za radu.

• 19. 7. 2006 13:01

bdm (neregistrovaný)

*** Zajděte za právníkem. Obětujte nějakou korunu a zbytečně se neděste. Zjistíte, jak se věci mají ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).