Re: Sleva na dani
Dobrý den,
jsem studentem VŠ bakalářského kombinovaného studia od srpna loňského roku. V květnu tohoto roku jsem nastoupil do práce a mzdová účetní mi říkala, že neví jestli nárok na slevu na studenta platí i pro mne! Zajímalo by mě, jak to vlastně je?! Děkuji
To by mě zajímalo, co ta mzdová bude dělat. To by si snad mohla sama zjistit, ne? Na co čeká?
Podle zákona si lze uplatnit slevu na studenta, pokud studujete na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou studia při zaměstnání a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno v činnosti, ze které se účastníte nemocenského pojištění, nebo pokud jste na úřadu práce.
Takže si myslím, že nárok na slevu za studenta nemáte ani jeden.
nÁROK NA SLEVU NENÍ, JELIKOŽ PRACUJETE. sTAČÍ SI PŘEČÍST NA CO ODKAZUJE ZÁKON O DzP.oDKAZUJE NA PÁR (3) PARAGRAFY ŠKOLSKÉHO ZÁKONA A TAM SE TO JASNĚ PÍŠE.NÁROK NENÍ
Poplatník může uplatnit slevu v měsíci, na jehož začátku byly splněny podmínky pro její uplatnění - z toho vyplývá,že sta-li se studentem 14.7. může si slevu na stdenta uplatnit až od srpna.
Pokud však předtím absolvoval studium na stř.škole ,má nárok
z tohoto titulu za červenec ( i za srpen) ,protože pokračuje ve studiu.
Druhý student VŠ od loňska, pracuje přitom od května má rovněž na slevu na studenta nárok ,protože je studentem.
Tak já musím znova reagovat, protože se mi zdá, že můj příspěvek nikdo nečetl. Pravdu má **, asi jste si špatně přečetla ten zákon, který jsem mimochodem překopírovala do své odpovědi, tudíž opět kopíruju to, co stanovuje zákon 117/1995 Sb. o tom, co znamená příprava na budoucí povolání pro zákon o dani z příjmů:
"Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje
a) studium na středních a vysokých školách v České republice, s výjimkou studia při zaměstnání a kombinovaného studia, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno v rozsahu uvedeném v § 10 nebo pobírá-li hmotné zabezpečení uchazečů o zaměstnání, a studia po dobu výkonu vojenské základní (náhradní) služby, civilní služby nebo za trvání služebního poměru příslušníků ozbrojených sil,
b) příprava pro pracovní uplatnění ve výcvikových zařízeních pro občany se změněnou pracovní schopností a ve speciálních školách."
Z toho vyplývá věta, která je tu už napsaná, při kombinovaném studiu, pokud dělá výdělečnou činnost, která zakládá účast na nemocenském pojištění, a jde-li o osoby samostatně výdělečně činné, účast na důchodovém zabezpečení, tak NEMÁ nárok na slevu.
*** Stejně ho máte ale divně opsané :-)))
"(1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje:
a) studium na středních a vysokých školách v České republice,10) s výjimkou
1. studia po dobu výkonu vojenské základní nebo náhradní služby, civilní služby nebo za trvání služebního poměru,
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na STŘEDNÍCH školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,...." ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 7. 2006 13:52
Máme zaměstnance ,který od14.7.2006 se stal studentem VŠ
bakalářského kombinovaného studia.Prosím má nárok na slevu na studenta již za měsíc červenec 2006.
Děkuji