Re: ?kurz? platba zahr. faktury hotově
Použijete kurz, který používáte dle vaší směrnice. Pokud denní, pak použijete kurz ČNB platný v den úhrady, pokud jiný (pevný), např. 1. den v měsíci, použijete tento. Kurz použitý při výměně Kč na EUR zřejmě nebude kurzem ČNB. Tento kurz můžete použít pouze pro příjem valut do valutové pokladny (průběžné položky v DE nebo účet 261 potom bude na shodné částky a nebude vznikat při nákupu valut kurzový rozdíl), jinak nelze jiný kurz, než kurz ČNB použít. Ze kterého dne budete kurz ČNB používat pro vaše účetní operace, záleží na tom, jak jste si stanovili ve směrnici.
Re: ?kurz? platba zahr. faktury hotově
pro DPH - dovoz použijete kurz celnice dle JSD
a pro pořízení zboží z jiného státu EU opět dle vaší směrnice použijete kurz platný pro vás v den povinnosti přiznat DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 7. 2006 14:27
Prosím o radu. Plácám se v tom, jaký kurz použít při likvidaci zahr. faktury - jde o zaplacení faktury v hotovosti.
datum vystavení zahr. faktury (dovoz z Německa) 8.6.2006 celková částka 4004 euro.
Záloha zaplacena hotově: 4000 euro: 8.6.2006
zbytek při vyzvednutí hotově: 400:euro 21.6.2006
Mám doklady o výměně euro v ČR ze dne 7.6.
Pro vyměření a odpočet DPH jsem použila kurz ČNB ze dne 8.6.2006.
Chtěla jsem fakturu zlikvidovat eurovou pokladnou-datum likvidace (zálohou) 8.6.2006 a datum likvidace 21.6. a použít kurzy ČNB ze dne 8.6.2006 a 21.6.2006. Kolegyně mi ale tvrdí, že mám použít kurz likvidace, který mám na dokladu o výměně euro ze dne 7.6.2006.
Prosím o radu, jakým kurzem mám zlikvidovat zahr. fakturu a jak zaúčtovat zálohu (4000 euro)? Zálohovou fakturu nemám, jen je na faktuře rukou napsáno záloha 4004 euro.
Děkuji moc za radu