Re: Daňový bonus, prosím p. JiřinkuH i j
Sice dojdete k vrácení daně tímto výpočtem a myslíte logicky, ale vrácená daň se nedělí na část za daň a část za bonus,vrací se jednou částkou , odčítá se od odvodu daně také celá vratka, podle
mého názoru , patří celá do příjmů a nekuchá se :))
Mě ale zase přijde, že v tom formuláři "Výpočet daně a daňového zvýhodnění" je to rozdělený na vratku daně a vratku bonusu, např. ř. 23 a 24 jsou jen o dani, ř. 25 a 26 jsou jen o bonusu, ale pak je to zase shrnutý všechno dohromady do ř. 27, v tom máte pravdu ... Mám tu ale i zaměstnance, kteří mají vypočtenou i sraženou dan (ř. 17 a 18) nulovou ... a vyjde jim jen jakoby vratka bonusu ... takže tuto vratku bonusu taky potvrdit jako příjem?
Moc děkuju za odpověd.
Ano, ve výpočtu máte zúčtování záloh po slevě (ř.24) a zúčtování bonusů(ř.26) , ale jmenuje se to celé kompenzace vzniklých rozdílů
( součet 24 a 26) neboli VRACÍ SE DAŇ (doplatek ze zúčtování).
nejedná se o vratku bonusu, ale vratku daně jednou částkou.
Takže i v případě, že zaměstnanec má vypočtenou i sraženou dan nula (protože měl např. slevu na dvě děti) a vrací se mu pouze nevyčerpaný bonusy, takže i v tomto případě jde vlastně o vrácení daně?
Moc se omlouvám, ptám se asi jako idiot ale prostě v tom nemůžu najít žádnou logiku ... takže bonusy vyplacený během roku v klasickým pracovním poměru se nezapočítávaj do příjmu na dávky, a bonusy dočerpaný v ročním zúčtování daně se berou jako vrácená dan a do příjmu se počítají?
Díky za odpověd a za trpělivost p. JiřinkyH. :-)
Já na to nemám patent, ale zkuste to takhle logicky podat přímo na dávkách SSP,a aby Vám dali písemně, jak tedy postupovat. Z mé praxe : nepoužívat vždy a jen logiku, nechtít mít vše za každou cenu správně, protože co vypadá složitě(i když to je správně) každého spíš vyděsí. Úřední šiml je spokojen, když nemusí nic zkoumat a za nic nechce položit svůj názor. :)
Asi máte pravdu p. Jiřinko, zkusím to na kontaktním místě :-), ale stalo se mi už, že jsem se tam ptala a paní za okénkem bohužel nevěděla absolutně nic, raději řekla, že to musím vědět já. A takovýhle dotaz nebo případ co tu píšu já sem nikde řešit neviděla.
Spíš mi jde o to, abych jim nedávala do příjmů tisícový částky který tam nepatří (u jednoho zaměstnance to dělá přes 8000,-) a nakonec při kontrole bude zle, že sem jim potvrdila něco, co ta nepatřilo :-/ ... nevím zda je lepší ošidit zaměstnance, nebo toho, kdo vyplácí tyto dávky ...
Moc děkuji p. Jiřince a i jiným ...
u, ale pak je to zase shrnutý
>>>>všechno dohromady do ř. 27, v tom máte pravdu ... Mám
>>>>tu
>>>>ale i zaměstnance, kteří mají vypočtenou i sraženou
>>>>dan (ř. 17 a 18) nulovou ... a vyjde jim jen jakoby
>>>>vratka bonusu ... takže tuto vratku bonusu taky
>>>>potvrdit
>>>>jako příjem?
>>>>Moc děkuju za odpověd.
>>>Ano, ve výpočtu máte zúčtování záloh po slevě (ř.24)
>>>a
>>>zúčtování bonusů(ř.26) , ale jmenuje se to celé
>>>kompenzace vzniklých rozdílů
>>>( součet 24 a 26) neboli VRACÍ SE DAŇ (doplatek ze
>>>zúčtování).
>>>nejedná se o vratku bonusu, ale vratku daně jednou
>>>částkou.
>> Já na to nemám patent, ale zkuste to takhle logicky
>>podat přímo na dávkách SSP,a aby Vám dali písemně,
>>jak
>>tedy postupovat. Z mé praxe : nepoužívat vždy a jen
>>logiku, nechtít mít vše za každou cenu správně,
>>protože
>>co vypadá složitě(i když to je správně) každého spíš
>>vyděsí. Úřední šiml je spokojen, když nemusí nic
>>zkoumat a za nic nechce položit svůj názor. :)
>
>Asi máte pravdu p. Jiřinko, zkusím to na kontaktním
>místě :-), ale stalo se mi už, že jsem se tam ptala a
>paní za okénkem bohužel nevěděla absolutně nic, raději
>řekla, že to musím vědět já. A takovýhle dotaz nebo
>případ co tu píšu já sem nikde řešit neviděla.
>Spíš mi jde o to, abych jim nedávala do příjmů
>tisícový částky který tam nepatří (u jednoho zaměstnance to
>dělá přes 8000,-) a nakonec při kontrole bude zle, že
>sem jim potvrdila něco, co ta nepatřilo :-/ ... nevím
>zda je lepší ošidit zaměstnance, nebo toho, kdo vyplácí
>tyto dávky ...
>Moc děkuji p. Jiřince a i jiným ...
Jsem ve stejné situaci, také bych nechtěla nikoho ošidit, ale také bych nechtěla dostat neoprávněně vyplacené dávky dostat jednou k úhradě. Vy jim ale nevyplácíte bonus ( i když se jedná fakticky o bonus), ale přeplatek na dani.Já vám rozumím, ale stejně se stále jedná o součet a vyúčtování.
No a to je právě ono :-), mě zaráží, jak může mít někdo přeplatek na dani, když jeho vypočtená i odvedená daň je nulová .. nebo jak sem uvedla nahoře v příkladu, pán odvedl daň 170,- a vrací se mu 4005,- ...
Taky asi záleží, jak by to při kontrole kdo posoudil že, někdo v tom může (jako já) vidět vrácení bonusu, někdo (třeba jako vy :-)) zase vrácení daně ...vím, že co člověk, to názor .. ráda bych to našla někde psaný černý na bílým, jak postupovat, ale to asi doufám marně že ...
Ale i přesto děkuji opět p. JiřinceH za mě věnovaný čas :-) a ráda uvítám i jiné příspěvky, víc hlav, víc ví :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2006 8:51
Dobrý den
Vím že daňový bonus se nezapočítává do příjmů pro výpočet přídavků a sociálního příplatku, ale vrácení daně za minulý rok (vyplacené letos v prvním čtvrtletí) se do příjmů počítá.
Ale právě v této vrácené dani je přece daňový bonus obsažen ...
Naši zaměstnanci pracují od dubna do listopadu, mají minimální mzdu, proto většinou nestačí uplatnit celou částku na dítě (děti) jako slevu na dani a čerpají ji jako daňový bonus. Uvádu příklad:
1. úhrn příjmů = 59512
2. pojistné = 7447
3. základ daně = 52065
15. nezdan část.celk. = 38040
16. zákl. daně = 14000
17. vypočtená dan = 2100
18. úhrn sraž. záloh = 170
19. nedoplatek = -1930
20. daňové zvýhodnění (na dítě) = 6000
21. z toho sleva na dani = 2100
22. daňový bonus = 3900
23. daň po slevě = 0
24. rozdíl na dani po slevě = 170
25. vypl. měsíční bonusy = 65
26. rozdíl na daň bonusu = 3835
27. doplatek = 4005
a není částka 4005,- vlastně bonus, který zaměstnanec dostal zpět?
Protože nárok za rok má na 6000,-, mínus nedoplatek daně ve výši 1930,- pak se odečetli vyplacený bonusy během roku 65,- a ta částka co zbyla, těch 4005,- není to jen dočerpání daňovýho bonusu?
Opravdu potvrdím jako příjem za I. čtvrtletí 2006 vrácení daně ve výši 4005,-? (Jiný příjem od nás v tomto čtvrtletí neměl, pracoval až od dubna).
Nerada bych vyplnila něco špatně.
Moc děkuji za odpovědi.