Re: Prosím o pomoc
Paní Hanko,Váš syn by si měl přesto nechat vystavit neschopenku,tu předloží na OSSZ ikdyz nebude mít nárok na výplatu.Pokud by marodil 365 dní,tak pak přesto může odejít do inv.popř.částečného důchodu.Doporočuji se zeptat a poradit na okresní správě nemocenského pojištění.Věřím,že se syn uzdraví a nebude mít následky.
Re: Marodní lístek nepojištěného?
Máte někdo zkušenosti s vypsáním nemocenského lístku OSVČ, která si neplatí nemocenské? Mám zkušenost, že si nepojištěný klient nechal napsat od lékaře marodní lístek kvůli soukromému pojištění na nemoc - tam je lhůta 30 dní marodění, než něco dostane, tak aby mu ta lhůta běžela. Ale sociálka marodní lístek neuznala, poslala zpátky a v ordinaci ho prostě vyhodili. Lékař byl ještě naštvaný, že je za blbce, když posílá marodní lístek někomu, kdo nemá na marodní nárok. Jana F.
co by na něm měla uznávat sociálka? 8-o
u komerčního pojištění většinou mají své formuláře neschopenky, a odevzdává se samozřejmě tam, a ne na socce. a neschopenka není jen pro výplatu nemocenské, ale jako potvrzení o nemoci - třeba ten minimální základ, "omluvenka" na soudy, pčr, berňák a podobné dotěrné instituce, jako doklad o době trvání nemoci, doklad pro sociálku při žádosti o dávky (že si nemohl zajistit sám příjem)....
U toho komerčního pojištění je podmínka, že bude předtím trvat 30 dní státem uznaná neschopnost. Do té doby od pojištěnce nic nechtějí, ani se s ním nebaví. A marodní lístek prý posílá lékař rovnou na sociálku? To fakt nevím, já nikdy nemarodím, i když kolikrát skoro umírám :-) Jana F.
Tu svoji nikde neodevzdal, měla jsem na mysli tu odesílanou lékařem. Tu sociálka vrátila a žádnou nemocenskou neregistrovala - proto se bojím, že by ta doba nemoci nebyla prokázaná? a uznaná? ani u FÚ. Jana F.
Znám jen málo podnikatelů FO, kteří by si platili nemocenské pojištění, podnikatel si prostě nemůže dovolit marodit jako zaměstnanci :-). Navíc pojistné je v nepoměru s tím, co bych od státu dostal v případě nemoci, to už si radši platit komerční připojištění.
já jich znám tedy dost, kteří si platí a málokoho, kdo by si neplatil žádné. nechápu, jak někdo může spoléhat na to, že nikdy neonemocní. vždyť jsou možnosti komerčních pojištění. zaměstnanec si mnohdy taky nemůže dovolit marodit, nebojte. já jsem měl naposledy neschopenku někdy v roce 1995 a to jsem zaměstnanec. o tom to není. když pak příjde úraz nebo cokoliv jiného, pozdě plakat. to jsou situace, kdy prostě člověk MUSÍ marodit, ne jako když přechází angínu nebo chřipku. i sebemenší nemocenská či id pak přijde vhod.
To jsme s tím maroděním na tom zhruba stejně, i když já měl od roku 1995 pár úrazů, naštěstí takových, že jsem i tu práci zvládl (zlomená ruka, utržený meniskus). Kdybych si od roku 1995 platil dobrovolně nemocenskou, dělalo by to při průměrné měsíční platbě 750 Kč ( a to jsem možná skromný) dodnes 750x12x10 = 90.000 Kč vyhozených státu do chřtánu :-).
no jo, ale představte si, že byste nedejbože měl infarkt, nebo úraz s dlouhýmpobytem v nemocnici, nebo operaci...... :-( podle mě, kdo si neplatí ani nemocenskou klasickou ani komerční, je totálně nezodpovědný...pokud teda nemá našetřeno na zabezpečení jak rodiny tak sebe.
a jak ji zabezpečíte když nedostanete vůbec nic?
proto komerční pojištění. ale když nemáte ani to základní, tak není nic zvláštního, když jste pak bez příjmu a na sociálce vám řeknou, že jste neměl zájem postarat se o příjem v době nemoci a nedají ani ŽM. a s tím teda souhlasím.
jo, a myslíte, že z nemocenské jako zaměstnanec, i když je to ta max., rodina lze zabezpečit, pokud jsou hypotéky, leasingy atd atd. nebo ony stačí děti, byt v nájmu.... jako zaměstnanec mám i komerční, a rozhodně i když do něj vrazím např. 100000 a nebudu marodit, litovat nebudu. za tu jistotu to stojí.
Já mám počty jiné. Např. manželovo dobrovolné pojištění na nemoc v rámci odvodu OSSZ činí cca 200/měsíčně, tj. 2400,- za rok. Když byl nemocný a nejednalo se o chřipku, ale o pobyt v nemocnici, operaci atd, tak dostával od sociálky průměrně 3200,- ND. Není to mnoho, ale bylo alespoň na zaplacení zálohy za plyn. Takže mám pocit, že jsme nijak neprodělali. Navíc má ještě komerční připojištění,takže jsme to docela zvládli. Neumím si představit např. instalatera bez zaměstnanců, který živí celou rodinu, má auto na leas , nemá žádné pojištění a blbě si zlomí nohu. Pak si každý stěžuje na systém ale na zadní kolečka nemyslí.
Pani Hanko, každopádně neschopenku. Mám klienta, který v loňském roce onemocněl na rakovinu žaludku, takže operace 2x a chemo.. dneska je jak rybička, je to mladý kluk 25 let a neplatil si nemocenské pojištění, ale díky neschopence nemusel platit zdravotní pojištění, dostal nějaké sociální dávky. Nebylo to sice moc, ale alespoň něco. Doufám, že se zdravotní stav Vašeho syna zlepší a držím palečky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 7. 2006 23:52
Syn pracuje jako OSVČ, bohužel onemocněl virovým zápalem mozkových blan.Lékaři tvrdí, že léčba může trvat i rok něž se z toho vzpamatuje.Často tito lidé mohou zkončil v invaliditě. Syn si platí jen sociální pojištění, nemocenské si neplatí. marodní lístek o pracovní neschopnosti si nechce nechat vypsat.Mám obavy , abychom z neznalosti něco neprošvihli, kdyby marodil přes rok.
Syn si bude stále platit sociální pojištění.Domnívám se, že by si měl v každém případě nemocenský lístek nechat vystavit a kdyby marodění trvalo dlouhodobě, měl by pak alespoň invalidku. Co by se stalo kdyby si nemocenský lístek nenechal vystavit a marodil dlouhodobě, pak by asi neměl ani nárok na invalidku.Bohužel myslím na nejhorší,prosím někoho ze sociálního zabezpečení nebo mzdovou účetní, která by mi poradila co by bylo pro něj nejlepší, aby neskončil úplně bez finanční potpory.Děkuji předem za odpověď