Re: faktura z 2005
NO pokud se jedná o vrácené zboží, které jste zřejmě vraceli ještě v roce 2005, pak z hlediska daně z příjmů bych viděl dvě možnosti:
a) způsob A - zboží vráceno 131/132
b) způsob B - zboží vráceno 315/504 (například)
No a podle § 77 odst.1 ZDPH si opravíte odpočet DPH v tom období, kdy jste obdržela dobropis, což v tomto případě
s a m o z ř e j m ě bylo až v II.Q 2006 :-)))
Sklady jsou zp.B. V roce 2005 mám částku za zboží celou a 504 měla být ponížena o dobropis. Čiliže v roce 2006 pořídím dobropis jako běžný dobropis a zadám datum usk.zd.plnění 1.6.06.
Ten dobropis není na moc velkou částku. Ale pokud by byl, pane, muselo by se dělat opravné DPFO za 2005? Ale asi ne, protože tohle přebývající zboží bude ve 2005 na 549 nedaňovém společně se ztrátami nad normu (součet za všechny druhy zboží byl nákladem). Na konci 2006 mi to zboží při inventuře bude chybět a já je zase přeúčtuji na 549.
Ach jo, pane díky za Váš čas a energii.
Zboží v roce 2005 papírově bylo na 504, bylo v operativní evidenci ke skladu.Fyzicky nebylo ve skladu. Při inventuře tedy chybělo a šlo na manka 549. Současně se provedla úprava 504 podle rozdílu zůstatků skladů 2003 a 2004. Tím jsme ho tedy dostali z 504 a z hlediska DPPO by měl být FÚ spokojen. Teď tedy uděláte -504, se skladem (operativní evidencí) už hýbat nebudete, ta byla na účetnictví srovnána na konci 2005. Na konci 2006 zboží bude s evidencí sedět a srovnáte 132 proti 504 a mělo by to být v klidu. Moc mi to už nemyslí v tom vedru, snad jsem to pochopil správně, paní :-).
K 31.12. jste zajisté provedli inventarizaci zboží a v té
je zohledněn skutečný stav, tedy bez vráceného zboží, na které jste dostali dobropis. Na účtech zboží není podle mne co upravovat, jelikož je již upraveno :
při způsobu A zápisem v okamžiku vrácení ze skladu, a při způsobu B zmíněným invent.stavem. DPH si uplatnit můžete, ale jelikož je doklad z r.2005 musíte podat dodatečné přiznání k DPH. Jde o to, o jakou částku se jedná, zda to stojí za to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 7. 2006 11:04
V dokladech k DPH za 6/06 mi šéf dal dobropis z 14.12.2005. DPH uplatním teď ale jak s náklady? Je to vrácené zboží a účuji v podvojném.
Děkuji.