Re: Mzdové účetní-umrtí zaměstnance
pokud byly vyplaceny právem, domnívám se, že vrátit ne, zák. 54/1965 § 45 odst. 1 odpadá, použít odst. 2)
Přechod nároku
(1) Zemře-li zaměstnanec nebo jiný oprávněný, nabývají nároku na částky peněžitých dávek, které se staly splatnými do dne jeho smrti, postupně manžel (manželka), děti, otec, matka, druh (družka) nebo sourozenci, jestliže tyto osoby žily se zemřelým v době jeho smrti v domácnosti.
(2) Nárok na peněžité dávky nemocenského pojištění nelze platně postoupit ani dát do zástavy. Zabavení nároku na tyto dávky se řídí předpisy o exekuci na plat.
(3) Jestliže by výplatou dávky oprávněnému byly poškozeny zájmy jeho dětí nebo jiných členů rodiny, může příslušný orgán nemocenského pojištění určit, komu bude dávka vyplacena. Příjemce dávky je povinen jí použít toliko ve prospěch dětí nebo jiných členů rodiny, pro něž je dávka určena.
Joke díky za citaci zákona, ale já potřžebuji poradit co mám s tou mzdou udělat. Jak jsem již řekla neznám nikoho z rodiny zemřelého, snad má dceru ale ani ta s námi jako se zaměstnavatelem nijak nekomunikovala v době jeho nemoci.Veškeré doklady jako lístky na peníze a neschopenky jsme vyřizovali korespondenčně. Domnívala jsem se že "hospic" toto zařídí a bude se k této částce chovat tak jako k pozůstalosti pacienta jako je to třeba v Domovech důchodců. ???? Tak teď fakt nevím. Asi to nechám ležet v šuplíku a budu chvíli čekat.
:) protože v době úmrtí nežil nikdo v domácnosti,budete nemocenskou deponovat, obrátíte se na SSZ a ta -alespoň se domnívám"_by vám měla sdělit notáře,na kterého byste se měla obrátit a dávka bude řešena jako věc pozůstalostního řízení,depo může být až na rok,snad do té doby vyřídí.Takže jste si defacto odpověděla nahoře sama :)
HEURÉKA - mám to vyřešené!!! Po telefonické dohodě s "hospicem" vše poslat k nim a oni to zařadí jako hotovost k pozůstalosti kterou vyřizují oni. Vrátilo se to proto, že tam zaskakovala nějaká neznalá věci.Jinak prý se to řeší nikoli přes notáře ale přes soud příslušný mítu bydliště zemřelého a je to velmi komlikované.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 7. 2006 21:58
Prosím o radu co se mzdou /nemocenskými dávkami/ jsme velká organizace čili ND vyplácíme sami. Nyní zemřel zaměstnanec, kterému jsme ND posílali na Hospic. Žádní jeho příbuzní s námi nebyli v kontaktu, ani je neznáme. Nyní nám ND hospic vrátil s tím, že pacient zemřel. CO S ND ?????? Deponovat a čekat na notáře?
Děkuji za radu.