Re: Faktura z 2005 v daňové evidenci.
Tak, jak jste sám uvedl. Bez nároku na odpočet DPH a daňově účinný výdaj. Pro daňovou uznatelnost výdaje je podstatné datum úhrady. To, že nebyla FA uvedena v závazcích, je nepodstatné. Podnikatel ji mohl obdržet až v r. 2006.
A co když FA obdržíte po zpracování DP? Neznáte přece výši závazku, tak nelze ani jako závazek evidovat. Nebo ji obdržíte po zpracování přiznání k DPH za poslední zdaňovací období roku? Přijatou FA zaevidujete až v momentě, kdy ji obdržíte. Zda uplatníte DPH v dodatečném DP je jiná věc, ale i tady by jste měla prokázat datum zjištění důvodu pro podání dodatečného DP k DPH. A to je datum obdržení FA. Asi by bylo nelogické mít zaevidovanou FA k 31.-12.2005, vykázanou jako závazek k 31.-12.2005 a datum zjištění důvodu pro podání dodatečného DP k DPH až někdy květnu následujího roku.
Je logické, že spoustu FA obdržíte ještě v lednu následujícího roku a zařadíte je do závazků a uplatníte si DPH na vstupu. Ale dnem 25. ledna tato možnost skončí a nelze tvrdit, že firma obdržela všechny FA od dodavatelů za uplynulý rok.
Vše co píšete je pravda, ale existuje zákonem daný termín pro vystavení dokladu a ten se bohatě vejde do termínu pro podání DP a celkem i DPH. Mohu sice podat DP dříve, ale pokud nemám doklady za prosinec do konce ledna, stala se zřejmě nějaká chyba, už bych správně měla všechny doklady mít. Pochybuji, že by zákon nařizoval termín pro vystavení dokladu a přitom se legálně počítalo s tím, že doklad mohu mít půl roku u sebe a nepředat ho druhé straně. Jana F.
Který zákon stanoví FO, neplátci DPH, která vede DEí, do kdy má vystavit FA? Co když pošle poštou a obálka nedorazí k odběrateli?
V § 7b odst. 4) se uvádí: zjištění skutečného stavu zásob, hmotného majetku, pohledávek a závazků provede poplatník k poslednímu dni zdaňovacího období. O tomto zjištění provede zápis. O případné rozdíly upraví základ daně podle § 24 a 25.
Tedy stav závazků zjišťuje k 31.12.. Pokud v den, kdy tento stav zjjišťuje nemá dotyčnou FA, pak nemá co evidovat. Pokud nemá FA, kterou by zaevidoval jako závazek, nic mu nebrání úhradu v násl. roce uplatnit jako daňový výdaj. Je úplně jedno, proč závazek nebyl zaevidován.
Děkuji vám velmi za vaše příspěvky. Pro mě ponaučení:
fakturu zaúčtuji ve 2006 jako daňově účinnou - v DE je přeci platba faktury daňově uznatelný výdaj a navíc DE neřeší časové rozlišení, myslím tedy alespoň v tomto případě. DPH si samozřejmě neuplatním, leda v dodatečném daňovém přiznání a to mi, vzhledem k částce, za to snad ani nestojí.
Ještě jednou díky. Karel
>Který zákon stanoví FO, neplátci DPH, která vede DEí,
>do kdy má vystavit FA? Co když pošle poštou a obálka
>nedorazí k odběrateli?
Vystavování dokladů řeší i pro neplátce zákon o DPH, alespoň se to tak všeobecně traduje, protože nic samostatného pro ně zákonodárci nevytvořili, bohudíky :-)
Nedoručením pošty, potopou, zásahem mimozemských sil a podobně prosím, milá kolegyně, neargumentujte, v těchto případech nezaevidování faktury uznávám :-) Jana F.
>V § 7b odst. 4) se uvádí: zjištění skutečného stavu
>zásob, hmotného majetku, pohledávek a závazků provede
>poplatník k poslednímu dni zdaňovacího období. O tomto
>zjištění provede zápis. O případné rozdíly upraví
>základ daně podle § 24 a 25.
>Tedy stav závazků zjišťuje k 31.12.. Pokud v den, kdy
>tento stav zjjišťuje nemá dotyčnou FA, pak nemá co
>evidovat. Pokud nemá FA, kterou by zaevidoval jako
>závazek, nic mu nebrání úhradu v násl. roce uplatnit jako
>daňový výdaj. Je úplně jedno, proč závazek nebyl
>zaevidován.
Nevím, jestli je to pravda. Pro pohledávky určitě ne. Uznávám, že u závazků je to v neprospěch poplatníka, tudíž beztrestné :-) Jana F.
nedá mi to a musím oponovat. obchodní právo zmiňuje fakturu v ObchZ a předepisuje i její náležitosti, pokud ji vystaví podnikatel.
a není to rozhodně pomocný papír, je to doklad - ať již daňový, nebo jen nedaňový, podle toho co obsahuje. pokud napíšu určité náležitosti na papír, tak ho můžu nazvat dodacím listem, fakturou či jen příjm./výd. dokladem, ale je to doklad.
*** Ale to přece není pravda :-))) Obch.Z sice fakturu zmiňuje jako jeden z mnoha pojmů ale vůbec Vám neříká (a žádný jiný předpis), co to faktura je. A taky Vám Obch.Z. neříká, co VŠECHNO na fakturách má být. Říká Vám jen, že když něco nazvete fakturou, tak tam musí být jméno, sídlo, IČ a zápis v některém registru :-)) ***
píšu, že obch. právo fakturu zmiňuje (takže ten pojem je v obchodním právu znám) . píšu, že říká, co musí obsahovat (jako reakci na - nejsu předepsány žádné náležitosti). co na tom prosím není pravda?
mimo jiné taky píšu, že "doklad" můžzu nazvat jakkoliv a důležitý je obsah, nikoliv název. nebo snad souhlasíte s tím, že když na základě dokladu nazvaném fakturou a mající náležitosti DD se jedná jen o pomocný papír??
*** ...děkuji :-)) Já vážně nevím, jaké náležitosti fa musí mít. Co vím stoprocentně, tak že musí mít jméno, sídlo, IČ a registr - a to stačí k tomu, aby to byla faktura? Ono opravdu právní řád nezná definici faktury, a je smutné, že Obch.Z. zmiňuje něco, co sám nedokáže definovat. Ale pevně věřím, že si stejně všichni rozumíme :-)) ***
je. A taky Vám
>>>>>Obch.Z. neříká, co VŠECHNO na fakturách má být. Říká
>>>>>Vám jen, že když něco nazvete fakturou, tak tam musí
>>>>>být
>>>>> jméno, sídlo, IČ a zápis v některém registru :-))
>>>>>***
>>>>
>>>>píšu, že obch. právo fakturu zmiňuje (takže ten pojem
>>>>je v obchodním právu znám) . píšu, že říká, co musí
>>>>obsahovat (jako reakci na - nejsu předepsány žádné
>>>>náležitosti). co na tom prosím není pravda?
>>>>mimo jiné taky píšu, že "doklad" můžzu nazvat
>>>>jakkoliv
>>>>a důležitý je obsah, nikoliv název. nebo snad
>>>>souhlasíte s tím, že když na základě dokladu nazvaném
>>>>fakturou
>>>>a mající náležitosti DD se jedná jen o pomocný
>>>>papír??
>>>
>>>*** Dobře, zkusím se Vás tedy zeptat. Když říkáte:
>>>".... a předepisuje i její náležitosti, pokud ji
>>>vystaví
>>>podnikatel...." Ptám se tedy: Jaké jsou náležitosti
>>>faktury? Díky :-) ***
>>prosím:-)) co musí faktura obsahovat dobře víte.
>
>*** ...děkuji :-)) Já vážně nevím, jaké náležitosti fa
>musí mít. Co vím stoprocentně, tak že musí mít jméno,
>sídlo, IČ a registr - a to stačí k tomu, aby to byla
>faktura? Ono opravdu právní řád nezná definici faktury,
>a je smutné, že Obch.Z. zmiňuje něco, co sám nedokáže
>definovat. Ale pevně věřím, že si stejně všichni
>rozumíme :-)) ***
no vidíte, že víte co MUSÍ mít:-)))
"všichni" mluvíme o tom, že zákon dělají amatéři, kteří upravují něco, co není definováno. ale znova, v čem jsem nepsal pravdu?
(jsem dnes tvrdá palice, neb tyto žabomyší války mi příjdou vzhledem ke skutečným problémům směšné)
*** Jsou žabomyší - to určitě :-))) Ale když to chcete.... není pravda, že je to doklad. Papír, který obsahuje jméno, sídlo, IČ a registr není doklad. Aby bylo něco účetním dokladem, musí to mít jeho náležitosti, aby bylo něco daňovým dokladem, musí mít zase jiné:-)) ***
Re: Asi marný nesmělý hlásek :-)
Definice faktury mi může být ukradená, spíš by mě zajímaly odpovědi na otázky, o kterých se tady diskutovalo předtím, například:
1. Platí lhůta pro vystavení dokladu dle zák.o DPH i pro neplátce? Nebo si může vystavit doklad kdy chce?
2. Jak je to s doručením vystaveného dokladu - tam není žádná lhůta?
3.Je jedno, když se v DE nezaeviduje závazek a je "úplně jedno proč"?
4. Už máte všichni DPH? Já ne...
5. Jak dopadla ta operace - už je to lepší?
Hezký večer všem :-) Jana F.
FAKTURA
listina, v níž dodavatel vyjadřuje peněžní nárok vůči odběrateli za dodané věci nebo za prokázané služby a práce (může se však jednat i o jiné obecné vyjádření peněžního nároku)
Český právní systém neobsahuje zákonnou definici faktury. Pokud se smluvní strany ve smlouvě nedohodnou, není vystavení faktury ani podmínkou pro vznik povinnosti zaplatit. Má-li faktura sloužit jako daňový doklad, musí být vystavena ve lhůtách stanovených zákonem a mít náležitosti daňového dokladu
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 7. 2006 10:45
Dobrý den.
Svému klientovi vedu daňovou evidenci. Od 1.ledna 2006
je plátcem DPH. Teď mi předložil fakturu od dodavatele z roku 2005, kterou uhradil letos v květnu. Mohu ji dát do nákladů letošního roku i když nebyla uvedená v závazcích k 31.12.2005?
Samozřejmě bez nároku na odpočet DPH.
Děkuji, Karel