Re: oprava provedená neplátcem dph
Pojišťovna vám prostě proplatí tuto fakturu v plné výši. DPH na ní pochopitelně není, když to vystavil neplátce.... Informace o DPH, které pojišťovna neproplácí je právě proto, kdybyste dostal fakturu od plátce (což je teď většina opravářů..).
Re: oprava provedená neplátcem dph
Teď jsem mluvil s pojišťovnou a řekli mi, že z této faktury DPH odečtou, protože jsem plátcem. To je divné.
Paní říkala, že se to řídí tím, kdo je poškozený. V případě, že je poškozeným neplátce, a má fakturu od plátce proplatí poškozenému částku, včetně DPH. A analogicky k tomu prý plátci DPH, který má fakturu od neplátce, spočtou DPH ,odečtou a proplatí bez DPH. Pomozte s radou???????????????
Tak to by mě taky zajímalo
*** Je pravidlem, že pojišťovna plní plátci DPH, když je oprava od plátce, cenu bez daně. A nikdo proti tomu neprotestuje, protože to jakousi logiku má a nikdo na tom není škodný. Ale taky by mě zajímalo, zda to má v něčem oporu (?). Navíc pokud je to jako v tomto případě oprava od neplátce. ***
Re: Tak to by mě taky zajímalo
Řeší pokyn D-195 - Ve vztahu ke správnému uplatňování daně z přidané hodnoty je rozhodující:
postavení osoby pojištěné nebo u odpovědnosti za škodu osoby poškozené, tj. zdali se jedná o plátce nebo neplátce DPH. Osobám neplátců DPH by mělo být vypláceno pojistné plnění oceněné v úrovni včetně DPH. Dále je to jednoznačné určení osoby poškozené. Např. při pojištěni automobilu, který je pronajímán leasingovou společností formou finančního leasingu nájemci. Pokud je osobou poškozenou leasingová společnost, plátce DPH, je pojistné plnění stanoveno v úrovni bez DPH, pokud je touto osobou nájemce, neplátce DPH, je pojistné plnění stanoveno v úrovni včetně DPH.
stanovení výpočtu DPH, a tím výše pojistného plnění v pojistných smlouvách a pojistných podmínkách u plátců DPH, kteří krátí nárok na odpočet DPH na vstupu koeficientem podle § 20 zákona č. 588/1992 Sb., o DPH. Vlivem koeficientu neuplatňují tito plátci nárok na odpočet DPH u přijatých zdanitelných plnění v plné výši. V závislosti na konkrétním znění pojistné smlouvy a stanovených konkrétních podmínkách může být výše pojistného plnění stanovena s ohledem na roční koeficient plátce nebo bez přihlédnutí k tomuto koeficientu.
*** I když bych ho vzala jako platný a závazný pro obě strany (což pokyny nejsou), tak mi z toho vyplývá, že tohle je na dohodě v pojistné smlouvě. Takže odpovědi budeme muset hledat ve svých smlouvách. Ale není ještě něco (nějaký právní předpis), co by pojišťovnám říkalo/dovolovalo plnit různě? ***
Nějak to nemohu najít - kde prosím pokyn řeší, že se faktura za opravu od neplátce krátí nebo nekrátí u příjemce - plátce?
To, že neplátcům pojišťovna vyplatí celou částku, protože si nemohou nechat vrátit DPH od státu je přece o něčem jiném.
Podle mě není žádný důvod krátit, když není nárok na odpočet tohoto domyšleného, neexistujícího DPH. Jana F.
Zákon 168/1999 Sb.:
§ 6 - (2) Nestanoví-li tento zákon jinak, má pojištěný nárok, aby pojistitel za něho nahradil v rozsahu a ve výši podle zvláštního právního předpisu (dle obč. zákoníku § 442) poškozeným uplatněné a prokázané nároky na náhradu.
Občanský zákoník: Způsob a rozsah náhrady
§ 442
(1) Hradí se skutečná škoda a to, co poškozenému ušlo (ušlý zisk).
(2) Škoda se hradí v penězích; požádá-li však o to poškozený a je-li to možné a účelné, hradí se škoda uvedením do předešlého stavu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 7. 2006 16:03
Jsem plátce DPH a nechal jsem si auto po nehodě opravit od neplátce dph. Slyšel jsem, že pojišťovna mi uhradí částku bez dph. Ale DPH na faktuře není. Já bych si ho navíc ani nárokovat nikde nemohl, když není vyčísleno? Děkuji za reakce