Re: zákaz podnikání v pracovni smlouve?
No, ono jde zamestnavateli spis o to, ze ma-li pracovnik vlastni ZL, jeho pracovni aktivita je nizsi, nema takovy zajem o prescasy (spis naopak), mnohdy v pracovni dobe dela pro sebe atd. Je to vcelku pochopitelne. Jste-li zenaty je nejsnazsi cestou ve vasem pripade ZL na manzelku. Zamestnavatel bude v klidu a v ramci spolecneho zdaneni manzelu vam to danove prijde stejne.
To naprosto chapu, ze jde i o vykonnost zamestnance. Zenaty nejsem. Nicmene at tak ci tak, me jde o podstatu veci a to je, zda je opravnen neco podobneho po me zadat, resp. co na to rika legislativa. Osobne si myslim, ze na to pravo rozhodne nema, jelikoz svuj cas, za ktery jim nejsem placen si mohu vyuzit dle libosti. Ale jak jsem rekl, nepodarilo se mi potrebne informace dohledat.
Taky si myslim, ze na to pravo nema, ale taky nema povinnost prijmout Vas do zamestnani :-) Ono kdyz se zamestnanec uz u prijimaciho pohovoru zacne ohanet paragrafy, pusobi spis proti nemu samotnemu. Vzdyt ktery zamestnavatel by chtel mit na pracovisti "radikalniho odborare"? Osobne preferuji rozumnou dohodu stran, vecnou argumentaci a presvedceni zamestnavatele. Rict, ze zamestnavatele chapete, ale ze nemusi mit obavy, protoze Vasi vedlejsi praci stejne nelze delat na pracovisti, kde chybi specielni SW, ze jste ochoten k prescasum (neomezuje Vas rodina), ze si Vas zamestnavatel muze vyzkouset ve zkusebni dobe..... a vubec. To je muj nazor.
Mám podobný názor, jen bych se ohradila proti té větě, že na to nemá zaměstnavatel právo. Obě strany přece mají právo vyjednávat pro sebe to, co jim zdá nejvýhodnější. Potenciální zaměstnavatel si chce s Vámi vyjednat, že svoje síly budete věnovat pouze práci v zaměstnání. Vy na to ale nemusíte přistoupit. Vy si chcete vyjednat s ním zaměstnání. Na to zase nemusí přistoupit on.
Na druhou stranu se ale domnívám, že i když byste si to takto vyjednali a Vy pak přesto podnikal a zaměstnavatel na to přišel a chtěl Vás vyhodit pro porušení kázně, že by to asi nemohl za platnosti současného zákoníku udělat, protože ten říká, že se nikdo předem nemůže vzdát svých práv. A Vaše právo je při zaměstnání bez souhlasu zaměstnavatele podnikat, pokud není Váš předmět podnikání shodný s jeho. Takže i kdybyste si ve smlouvě sjednali, že nebudete podnikat, bylo by toto ujednání v tomto bodě neplatné. Jiný příklad - např. se pracovník nemůže ve smlouvě zavázat, že nebude mít absence z důvodu doprovodu dítěte k lékaři, protože se předem nemůže vzdát svých práv doprovázet toto dítě. Ale v "novém" zákoníku už prý tomu tak nebude, tam bude možné sjednat různé věci ve smlouvě, a co bude sjednáno, to bude platit - pokud ovšem takové ujednání zase nebude v nějakém jiném § zakázáno.
Ani nemusíte žádné informace dohledávat - zákon pouze stanovuje, kdy potřebujete k podnikání souhlas od zaměstnavatele. Pokud se Vás tento případ netýká (Stejný předmět podnikání), není co řešit. Vůbec nemá právo po Vás toto požadovat, takže záleží na Vás, zda budete riskovat, že Vás nevezme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2006 8:57
dobry den, rád bych dostal radu na následující vec. Potenciální zamestnavatel mi nabízí pracovní místo, ale po pohovoru vím, ze nemá zájem na tom, abych dále pracoval na ZL (jako vedlejší zdroj, u nej je to normálne HPP). Zrejme se bojí o své klienty, jelikoz je to práce v reklame. Toto není konkurencní dolozka. V OR jsem si zjistil, ze jeho predmet(y) podnikání nijak nekolidují s mým, uvedeným v ZL. Navíc to pomerne smesne zdůvodnuje tím, ze nechce aby mu zamestnanci chodili unaveni do prace. Jsem presvedcen ze o tom, ze nic podobneho mi opravdu zakazat nemuze, resp. bez odpovidajici nahrady, nicmene v zakone jsem to jaksi nenasel. V pripade ale, ze mu to odkyvam a budu dal pracovat na ZL, je velka pradepodobnost ze se o tom casem dozvi. Poradite mi nekdo jak bych mel tuto situaci resit?
Dekuji moc kazdemu.
Adam