Re: Výpověď
Renáto, můžete být v naprostém klidu, pokud chcete odejít Vy, tak je pro vás úplně jedno, která z těch dvou forem to bude. Jediný důvod, který mě napadá (právě proto, že se jedná o právníky) je ten, že výpověď z vaší strany je jednostranný akt a možná pro ně trochu "urážející" a případně "poškozující" dobré jméno firmy. Sama možná lépe víte, jak to v této branži chodí.
souhlasim, jen 1 pripominka pokud vam dali "vypoved dohodou", tak bych tu vasi firmu chtela videt ;) tento termin totiz neexistuje:
1. date vypoved a mate 2-mes. vypovedni lhutu (jednostranny akt)
2. sepisete se zam-telem (resp. obe strany podepisi) dohodu o ukonceni pracovniho pomeru k urcitemu datu (oboustranny akt);
tam se na vypovedni lhutu nehraje, dohoda musi byt k urcitemu datu, ke kteremu PP konci
V tomto případě se přikláním k názoru anonyma. Když jsem kdysi (už je to dávno) byla nucena skončit v zaměstnání z rodinných důvodů, také po mně chtěl vedoucí, abych ve výpovědi tu situaci trochu rozvedla, aby to nevypadalo, že končím z nespokojenosti.
Jinak - nijak znevýhodněna nebudete, nemá to žádný háček.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 7. 2006 18:47
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o zodpovězení mého níže uvedeného dotazu a předem Vám za Vaši odpověď děkuji.
Pracuji na pozici asistentky v presitižní advokátní kanceláři, a to zhruba jeden rok. Během měsíce října se hodlám přestěhovat do jiné země a tak nastává řešení výpovědi ze svého stávajícího zaměstnání.
Se svou přímou nadřízenou jsem svou výpověď již konzultovala, ještě jsem ji však formálně nepodala. Zaráží mě totiž jakým způsobem je mi podsouvána výpověď dohodou, a to i přesto, že mohu bez jakýchokoliv problémů dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu formou běžné výpovědi. I přesto, že jsem svou nadřízenou uvědomila o tom, že si ještě nechám projít hlavou, jakou formou výpověď podám mi dnes předložila již vypacovanou výpověď na dohodu k mému podpisu, k níž jsem dodala, že se rozhodnu do konce týdne a proto se chci ujistit v tom, že nebudu jakokoliv znevýhodněna, když výpověď dohodou podepíšu i přesto, že je dohoda sepsána na stejnou dobu a to dvou kalenářních měsíců. Ze zákoníku práce jsem vyčetla to, že z obou možných výpovědí pro mě plynou stejná práva, avšak nepozdává se mi, jakým způsobem se se mnou snaží podepsat výpověď dohodou a neponechávají mi příliš prostor na mé osobní rozhodnutí. Může to mít tedy nějaký "háček"? Přeci jenom jsou to právníci, kteří vždy jednají především ve svém zájmu a jejich postup v této věci mi příjde malinko nestandardní a vyvolává ve mě jisté pochybnosti.
Předem Vám děkuji za brzkou odpověď.
S pozdravem a s přáním hezkého dne
Renáta, Praha