Re: započítání bonusu pro exekuci
Při vší úctě nemocenská také není považovaná za mzdu, v tom to nebude. Spíš se jedná o to, že bonus není zdaňován, pak by proto nepatřil do těchto čistých příjmů pro účely exekuce.Ale.. !
děkuji za pomoc,AM, ale asi jsem slepá,já to tam nenašla,ale dohledala jsem článek JUDr. Šubrta Mzdová účetní 2/2005 str. 28-daňový bonus není součástí daňové zálohy - je zvláštním plněním poskytovaným poplatníkovi státem a výpočet čistého PV neovlivňuje.Domnívám se, že tomu tak je - co vy, paní Jiřino?Já bonus nezapočítávám, ale nikomu to nevnucuji.
99/1963 Sb. znění k 31.12.2006 § 277
Srážky se provádějí z čisté mzdy (platu), která se vypočte tak, že od mzdy se odečte záloha na daň z příjmu sražená z příjmů ze záv.čin. a funč.požitků, pojistné zdravotní a sociální pojištění. Tento paragraf je většinou uveden jako poučení u exekucí od soudu.
O daňovém bonusu zde není zmínka, takže se do ČM nepočítá. OBhájila jsem to i změny programu.
Ano, zní to hezky , skutečně VYPOČET čistého PV neovlivňuje.
Jen nechápu, proč bych měla počítat průměrný výdělek při exekuci, když podstatou takové srážky je spravedlivě postihnout
čisté příjmy zaměstnance ( kromě příjmů nezdaňovaných vynaložených v souvislosti se zaměstnáním). V naší právní džungli
chápu, že některé příjmy (jako bonus) není v souvislosti s srážkami v zákoně citován.(osř). Právním výkladem v knížce ANAG se řídit mohu ale nemusím. (-:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 7. 2006 7:40
Dobrý den,můžete mi prosím poradit,z čeho vyjdu, když nezapočítám bonus do čistého příjmu pro výpočet exekuce?Domnívám se, že nepatří do příjmu, stejně jako nepatří do příjmu pro sociální dávky (zde předpis znám), ale nemohu najít odkaz, který stanoví, že bonus nepřijde do čisté mzdy pro ex ? Program nám bonus započte, já to tedy přepočítávám ručně - bonus vyjímám, potřbovala bych argumentaci pro programátora a nemůžu nikde nic najít. Pomůžete ?? děkuji !