Předmanželská smlouva???

• (neregistrovaný)

27. 7. 2006 11:07

Mám přítele, který je vlastníkem rodinného domku. Na dokončení stavby jsem si vzala úvěr od stavební spořitelny, kde jsem ve smlouvě uvedena jako dlužník, přítel jako spoludlužník. Nic jiného mezi sebou nemáme sepsané co by ošetřilo v případě rozchodu naše vypořádání. Jelikož nejsme zatím manželé a chceme spolu již bydlet, tak budu fiancovat ze svých prostředků dost velkou částku na zařízení. Kromě mého úvěru má úvěr i můj přítel, který budeme splácet ze společných prostředků. Prosím o radu, jak toto ošetřit, kdybychom se v případě rozchodu nedohodli s vyrovnáním. Jedná se o nemalou finanční částku.

Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 7. 2006 13:43

v. (neregistrovaný)

Re: Předmanželská smlouva???
      Pokud nechcete uzavírat předmanželskou s a následně tedy i manželství (proč taky :-)), můžete sečíst hodnotu pořízených věcí a sepsat smlouvu o půjčce (polovina hodnoty) a určit, kdo si co ponechá v případě rozchodu.
      Věci koupíte každý rovným dílem, opotřebováváte rovným dílem a v případě krachu si je podle dohody i rozdělíte.
      Gratuluji k pragmatickému přístupu!
      Snad vás neopustí ani v případě dětiček-u těch už je to složitější :-(

• 28. 7. 2006 9:10

právník (neregistrovaný)

Re: Předmanželská smlouva???
      Můžete také uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí o vypořádání po rozchodu, její výhodou je, že pokud (v případě rozchodu) ten druhý odmítne přísl. dohodu uzavřít, může ji za něj uzavřít soud a plnění takové dohody lze samozřejmě vymáhat. Taková smlouva není složitá - v 1. části se popíše stav (kdo co má, co komu kdo půjčil na co, co kdo zaplatit). ve 2. části bude závazek uzavřít do x dnů po dni, kdy se např. jeden odstěhuje a písemně oznámí druhému rozchod, dohodu o majetkovém vypořádání a ve 3. části bude uvedeno "co komu" v takovém případě patří a kdy mu to ten druhý vydá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).