Re: Prosím o pomoc-prodej vozidla,DPH
U odstupného za postoupení leasingu si skutečně nemůžete uplatnit podle mne odpočet DPH, uplatňujete si odpočet z splátek (nejedná se o osobní automobil).
Při prodeji odvedete DPH z prodejní ceny, tedy z těch 550 tis. Pokud vozidlo zařadíte do majetku, tedy
nákup 042/211,321 2 000
DPH k nákupu 343/211,321 xxxx
zařazení 022/042 2 000
prodej 541/022 2000 (neuvažuji odpisy, beru ty 2000 jako zůstatkovou cenu)
faktura za prodej 311/641 550000
DPH k prodeji 311/343 xxxx
Jsou samozřejmě i jiné varianty účtování, můžete auto taky zařadit jako zásobu a rovnou ty 2000 účtovat na 501 apod.
Jen poznámka k odstupnému. Tato položka nejspíš zahrnuje i poměrnou část první zvýšené splátky (akontace, zálohy, či jinak nazvané platby - jen výjimečně se toto neplatí) - chce to řádně rozpočítat dle původní smlouvy a aspoň tuto část uplatnit v rámci nájemného. Viz §25/1/ze ZDP.
Zbývající část odstupného chce podrobit zkoumání - co to je? Jde jen o nějaký náklad nebo by se to mohlo promítnout do vstupní ceny? Pohybujeme se daňově na tenkém ledu, chtělo by to prozkoumat, zda existují nějaké judikáty na toto téma. Pokud se tím nechcete zabývat, nedaňově odepište, ale možná existuje nějaké schůdné řešení.
*** Až paní rozpitvá to odstupné alespoň na ty dvě části, jak jste napsala ("akontaci" a "přeplatek"), pak se domnívám, že ten "přeplatek", který je §25/1/ze při prodeji půjde použít jako náklad §24/2/zc (?) ***
1/ nejdříve vyřešit účetně
2/ následně daňově z několika možností.
- do vstupní ceny ???
- § 24/2/zc - pokud vše realizováno ve stejném roce
- § 23/4/e - pokud rozdílné roky
- 0 (pro váhavé a lenochy)
Každá z variant v sobě skrývá menší, či větší otazník, záleží na argumentačních dovednostech
Já tedy nevím paní LeoX, co chcete podrobovat zkoumání pokud jde o odstupné ? :-). To je dávno ošetřeno v § 24 odst.2 pís. h).Pokud se strany dohodnou, že postupník uhradí postupiteli odstupné, pak rozdíl mezi postupitelem zaplacenou akontací celkem a tou částí, která je pro něho nákladem (tedy časově rozlišená část do doby postoupení leasingu) je pro postupníka daňově uznaným nájemným (tedy samozřejmě nutno časově rozlišit do zbývající doby nájmu). Pokud by postupitel dostal od postupníka větší částku, než je ten rozdíl, pak navýšení nad rozdíl je pro postupníka nedaňovým výdajem a pro postupitele daňovým příjmem. Pokud jde ovšem o možnost postupníka uplatnit z tohoto odstupného část DPH, které zaplatil v akontaci postupitel, pak se podle zákona o DPH jedná o postoupení práv, tedy službu zdaňovanou 19 %, ovšem pokud k ní postupník nedostal daňový doklad, tak má smůlu a nemá si co uplatnit.
Nejak tomu nerozumím. Pokud to byl převod leasingu musíte mít smlouvu s leasingovou společností. Která ve splátkách určite DPH vyčíslila a protože se jedná zřejmě o nákladní automobi je u splátek odpočet. pokud vozidlo prodáte a jste plátci DPH a uplatnili jste DPH v odečtu musíte samozřejmě DPH odvest z ceny za kterou budete vozidlo prodávat. Není mi úplně jasné co je to odstupné.l
>>Koupili jsme odtahové vozidlo za odstupné 325 tis.Kč
>>bez DPH /převod leasingu/ + zbývajících 8 splátek
>>leasingu,kde jsme si uplatňovali ještě 22% DPH.Tento
>>měsíc
>>leasing doplatíme a zařadíme do majetku v hodnotě 2
>>tis.Kč /poslední splátka/.
>>Zároveň chceme vozidlo prodat za 550 tis bez
>>DPH.Prosím o radu jak zaúčtovat prodej a jaké DPH
>>musíme
>>odvést. Jestli jen z prod.ceny - odstupné 325
>>tis./původní
>>majitel nám nedal na odstupné daňový doklad s DPH,
>>jen
>>smlouvu,tak na FÚ nám řekli,že si nemůžeme DPH
>>uplatnit/.
>>Nedokázala mi odpovědět ani daňová poradkyně,tak
>>věřím,že tady jsou zkušenější poradci.Moc moc předem
>>děkuji.
>
>Nejak tomu nerozumím. Pokud to byl převod leasingu
>musíte mít smlouvu s l
leasingovou společností. Která ve
>splátkách určite DPH vyčíslila a protože se jedná zřejmě
>o nákladní automobi je u splátek odpočet. pokud
>vozidlo prodáte a jste plátci DPH a uplatnili jste DPH v
>odečtu musíte samozřejmě DPH odvest z ceny za kterou
>budete vozidlo prodávat. Není mi úplně jasné co je to
>odstupné.l
Odstupné - příklad: zaplacená 1. zvýšená spláta u leasingu na 36 měsíců činí 180000,00 Kč. V nákladech lze uplatnit měsíčně mimo pravidelné splátky 5000,00 Kč. Dojde k cesi (převodu) leasingu po 30 měsících. Nevyčerpaná část z 1. navýšené splátky činí 30000,00 Kč. Původní nájemcel požaduje po novém nájemci úhradu celkem 200000,00 Kč. Z toho je 30000,00 Kč nevyčerpaná část 1. zvýšené splátky a 170000,00 Kč činí odstupné. Z odstupného by měl původní nájemce odvést DPH, pokud je plátce, a pro nového nájemce je tato částka daňově neuznatelná.
Pokud ale dojde k ukončení a zařazení předmětu nájmu do OM a následně k prodeji ve stejném roce, lze uplatnit tuto částku jako daňový náklad a to max. do výše příjmu (jak již uvedla bdm). Pokud by k prodeji došlo v jiném zdaňovacím období, pak příjem do výše dříve neuznaného výdaje se ze základu daně vyloučí.
Děkuji moc za rady.Na FÚ mi řekli,že odstupné mám nákladově rozdělit podle zbývajícího počtu splátek a dát je společně se splátkami např.na 518 měsíčně.Jedná se o jedno období /leden-srpen 06/,a DPH si uplatnit jen ze splátek a ne z odstupného,tak jsem je samozřejmě poslechla.
Spíš jsem nevěděla jak s tím DPH při prodeji,jestli můžu odečíst s prodejní ceny to odstupné na které jsem si DPH nemohla uplatnit a teprve ze zbytku DPH uskutečnit.Radši ho ale odvedu z celé prodejní ceny.Hezký dne
Jen mne překvapuje, že vám na FÚ řekli, že odstupné lze rozdělit nákladově na zbývající část nájmu, když v § 25 odst ze) je přímo uvedeno, že rozdíl , o který částka hrazená postupníkem postupiteli při změně osoby nájemce podle smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku převyšuje částku nájemného připadajícího u postupníka na zbývající dobu nájmu (odstupné převyšuje zůstatek poměrné části 1. zvýšené splátky) sníženou o nájemné jím hrazené pronajímateli v souladu se smlouvou, nelze uplatnit jako daňový náklad.
Ověřte si na kontrolním oddělení vašeho FÚ a ne u vašeho správce.
*** Já si myslím, že je to správně. Jen trošku jinak řečeno. V podstatě paní řekli to, co říkáme my: to odstupné rozpitvat na částky, které jsou daňové (časově rozlišovaná "akontace") a "přeplatek" (nedaňový, který se do nákladů dostane až při prodeji) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2006 8:32
Koupili jsme odtahové vozidlo za odstupné 325 tis.Kč bez DPH /převod leasingu/ + zbývajících 8 splátek leasingu,kde jsme si uplatňovali ještě 22% DPH.Tento měsíc leasing doplatíme a zařadíme do majetku v hodnotě 2 tis.Kč /poslední splátka/.
Zároveň chceme vozidlo prodat za 550 tis bez DPH.Prosím o radu jak zaúčtovat prodej a jaké DPH musíme odvést. Jestli jen z prod.ceny - odstupné 325 tis./původní majitel nám nedal na odstupné daňový doklad s DPH, jen smlouvu,tak na FÚ nám řekli,že si nemůžeme DPH uplatnit/.
Nedokázala mi odpovědět ani daňová poradkyně,tak věřím,že tady jsou zkušenější poradci.Moc moc předem děkuji.