Zaměstnanec havaroval

• (neregistrovaný)

2. 8. 2006 18:17

Náš zaměstnanec včera havaroval auto - tahač+návěs. Škoda je jen na našim tahači, ale dosáhne možná 1 mil.korun. Máme havarijní pojištění, ale prý to bude možná tzv. totální odpis (moc tomu nerozumím, o všem se zatím jen diskutuje), a pojišťovna nic neuhradí. Jde mi o toho zaměstnance. Má pojištění odpovědněsti za škody způsobené zaměstnavateli, platí si přes 1000 Kč ročně. Vztahuje se toto pojištění i
    na havárku kterou způsobil. Jakou výši náhrady by případně mohl na něm zaměstnavatel požadovat.
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2006 18:37

Karel (neregistrovaný)

Re: zaměstnanec havaroval
      Proc by pojistovna neplnila z havarijni pojistky? Jedine v pripade, ze doslo k nehode zavinenim povinnosti ridice - pak by pojistovna kratila. Jinak se to uhradi z pojistky zamestnance.

• 2. 8. 2006 18:48

DANA (neregistrovaný)

Pokud máte havarijní pojištění dostanete náhradu škody od pojišťovny. Její výše je rozdílná podle toho, zda je to na odpis nebo podle ceny opravy. Pak je ve smlouvě ještě spoluúčast. Tuto částku obvykle při zaviděné havárii předepíši řidiči k úhradě. Př. :Škoda 1 mil, 10% t.j. 100 tis spoluúčast a 900 tis. pojistné plnění. Z těch 100 tisíc předepíši řidiči k úhradě na pojistku "na blbost". Co nepokryje blbostka dostaně řidič k úhradě, ale jen do 4,5 násobku mzdy.

• 2. 8. 2006 19:38

a.x (neregistrovaný)

Promiňte laický dotaz, ale pokud ZAMĚSTNANEC si sám a dobrovolně platí nějaké pojištění, tak z toho mi neplyne právo zaměstnavatele něco z té pojistky požadovat? Nebo ano?
      Mám za to že strop krytí zaměstnancem je dáno tím násobkem mzdy. Nechám se poučit.

• 2. 8. 2006 19:44

Docent (neregistrovaný)

Já si taky myslím, že pokud tam nebude alkohol a podobně, což vylučuje plnění jakékoli pojistky, a bude se jednat o nedbalost podle § 172 ZP, je maximálně vymahatelná částka toho 4,5 násobku a tu buď řidič platí sám, nebo mu ji kryje právě ta pojistka na blbost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).