Re: Platba navíc za zaslání faktury pošt
... což ještě neznamená, že na to má prodávající právo. Cena je sjednána smluvně a pokud smlouva nedává prostor k účtování dalších poplatků, pak je poštovné v rozporu se smlouvou a odběratel ho platit nemusí. Slovo drzost mi v tomto případě přijde jako dosti výstižné. Ve vašem případě je ovšem situace jednoduchá - prostě nezaplatíte.
Gravene - ono to neni tak jednoduche, znam to taky - mam hosting na webu, cena za hosting, domenu je jasne dana, ovsem mam na vyber :
fakturu e-mailem = ZDARMA
fakturu postou = 50,-Kč
kdyz nezaplatim - odpoji me, me staci faktura e-mailem, protoze ma vsechny nalezitosti, cili to neresim.
Sám jasně píšete: mám na výběr. Bylo vám oficiálně sděleno, že pokud chcete doklad poštou, tak zacálujete. Jestliže vám někdo naúčtuje poštovné, na které vás předem průkazně neupozornil nebo ho s vámi nesjednal, vzniká jednostranný vztah a nemusíte platit.
Vysvětlete mi prosím, jaký je rozdíl v tom, když pošlu zákazníkovi fakturu v PDF. Faktura nemá kolonku pro podpis a razítko a je černobílá. Zákazník si ji vytiskne na své tiskárně a zaúčtuje. Oproti tomu, když takovou fakturu, která je úplně stejná vytisknu na tiskárně já a pošlu jí poštou.
Děkuju.
To je asi řečnická otázka - rozdíl mezi papírem a pdf zřejmě vysvětlit nepotřebujete. Proč musí být DD vystavený elektronicky opatřen elektronickým podpisem, to se zeptejte spíš autorů zákona.
Na něco asi přijdete sám - rozdíl není ani tak ve formě ( i když někteří vystavitelé ještě dnes dbají na originály, červená razítka, modré podpisy apod.), jako v průkaznosti doručení - když pošlete papírovou fakturu poštou, asi to uděláte doporučeně, což jaksi s emailem nejde...
Druhá věc - papírový doklad se u příjemce už modifikuje dost špatně, zatímco pdf bez problémů - proto ten elektronický podpis + např. věci jako CRC a podobně - pak budete schopen prokázat, v jakém stavu jste DD odeslal.
Tak jak to píšete, tak máte ve všem pravdu. Ale proč vycházet z toho, že si bude můj zákazník fakturu upravovat? Když si jeden něco umane, tak toho docílí. 99,9% lidí nenapadne měnit něco na došlé faktuře a ti zbylí lidé si vždycky najdou možnost, jak obelstít zákon. Někdy mi ty naše záony připadají, že jsou psány pro to, aby jsme si my malí lámali hlavu jak zabezpečit fakturu na tisíc korun a už neměli čas sledovat jak někdo krade miliony :-))).
PS: A faktury posíláme obyčejně. Máme jich hodně a na malé částky. To bysme se nedoplatili, posílat je doporučeně. A díky za rychlou odpověď.
>Tak jak to píšete, tak máte ve všem pravdu. Ale proč
>vycházet z toho, že si bude můj zákazník fakturu
>upravovat?
No, proč máme trestní zákoník, když krást a podvádět se nemá?
>Když si jeden něco umane, tak toho docílí. 99,9%
>lidí nenapadne měnit něco na došlé faktuře a ti zbylí
>lidé si vždycky najdou možnost, jak obelstít zákon.
To je pesimismus, který sdílím. Pokud ale chcete říct, že nemá smysl dělat zákony, když je stejně každý poruší nebo obejde, tak to je fatalismus, který nesdílím.
>Někdy mi ty naše záony připadají, že jsou psány pro to,
>aby jsme si my malí lámali hlavu jak zabezpečit
>fakturu na tisíc korun a už neměli čas sledovat jak někdo
>krade miliony :-))).
Gratuluji - každý to tak rychle nepochopí :-))
>PS: A faktury posíláme obyčejně. Máme jich hodně a na
>malé částky. To bysme se nedoplatili, posílat je
Jistě, to je váš případ - musíte myslet obecně. Já zase znám subjekty, které vám fakturu zapřou, i když na ně koukáte, jak ji drží v ruce.
>doporučeně. A díky za rychlou odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 8. 2006 19:07
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda si firma, poskytující naší slpolečnosti služby, může účtovat poplatek za zaslání faktury poštou. Jinak fakturu zasílájí pouze emailem bez podpisu a razítka. Poplatek je minimální (10,- Kč bez daně), ale spíše mi to přijede jako drzost.
Díky za odpověď.