Mohu si sma zvýšit částku SP a ZP ????

• (neregistrovaný)

3. 8. 2006 8:34

Může si OSVČ sama zvýšit platbu na SP a ZP zřeba na maximum na poslední měsíce roku? Musím to písemně ohlásit OSSZ a ZP. Jsou to daňově uznatelné výdaje/náklady v roce 2006 ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2006 8:46

Docent (neregistrovaný)

Re: Mohu si sma zvýšit částku SP a ZP ??
      U ZP to nejde, u SP se to dělá běžně, obvykle sice třeba mně OSSZ ty prachy v lednu vrací, protože jí platím dvakrát, jednou normálně z TP a podruhé ručně příkazem. Nikomu to neoznamuji a daňově si uplatňuji v roce běžném. Musí so ovšem jednat o částku zhruba odpovídající vaší konečné povinnosti, nesmí být částka spekulativně neúměrná, to by vám FÚ nemusel uznat.
      U ZP jsem to ani nezkoušel, protože podle nějakého zákona, už nevím jakého, když vám ty peníze vrátí do konce března ZP, nejsou uznaným výdajem roku běžného.

• 3. 8. 2006 12:00

Zdena (neregistrovaný)

A není to náhodou naopak? Pokud si na OSSZ platíte i nemocenské pojištění, tak zvýšené platby s nimi musíte předem projednat, aby rozdělili pojistné na část, kterou budete vyúčtovávat v přehledu a na nemocenské pojištění. Četla jsem v místní diskuzi případ, kdy socka spekulativní platbu bryskně vrátila.
      U zdravotního pojištění mám zkušenost, že zaplatím např. na čtvrt roku dopředu a oni si sami odečítají měsíční platby. Přehled dáváte nejpozději 8. dubna, takže Vám případný přeplatek nestihnou vrátit do konce března ani kdyby náhodou chtěli.

• 3. 8. 2006 12:08

Jana F. (neregistrovaný)

>>U ZP jsem to ani nezkoušel, protože podle nějakého
      >>zákona, už nevím jakého, když vám ty peníze vrátí do
      >>konce března ZP, nejsou uznaným výdajem roku běžného.
      Jaký zákon, nevzpomenete si, prosím? Jana F.
      >A není to náhodou naopak? Pokud si na OSSZ platíte i
      >nemocenské pojištění, tak zvýšené platby s nimi musíte
      >předem projednat, aby rozdělili pojistné na část,
      >kterou budete vyúčtovávat v přehledu a na nemocenské
      >pojištění. Četla jsem v místní diskuzi případ, kdy socka
      >spekulativní platbu bryskně vrátila.
      Vracejí až druhou platbu v měsíci, pokud vím. Jana F.

• 3. 8. 2006 12:55

Hanny (neregistrovaný)

RE: Mohu si .....
      Níže uvedené jsem zjistila :

SP - Výši zálohy na důchodové pojištění, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (DP) a nemocenské pojištění (NP) na rok 2006 si poplatník oficiálně určil na straně 2 Přehledu o příjmech a výdajích za předešlý rok, popřípadě na Přihlášce pokud jde o nového podnikatele. Oznámením ( či žádostí ) OSSZ lze částku změnit a musí se ovšem jednat o částku zhruba odpovídající vaší konečné povinnosti, nesmí být neúměrná.

ZP - Zvýšení zálohy určené odevzdaným Přehledem OSVČ je doporučeno oznámit . Po novele zákona je stanovena i maximální roční záloha jako 13,5 % z jedné dvanáctiny maximálního vyměřovacího základu, tj. maximálně 5 468,- Kč měsíčně.

• 3. 8. 2006 21:17

Re (neregistrovaný)

Měsíční zálohy na SP
      si můžete odvádět i vyšší než je povinnost, ale částka , která převyšuje Vaší povinnost není daňově uznatelná.

Tyto platby si většinou odesílají lidé, kterým zbývá nějaký ten rok před důchodem, aby si navýšili důchodové pojištění. Ovšem v následujícím roce při podání přehledu musíte zatrhnout, že přeplatek nechcete vrátit, ale umístit.

U ZP jsem se s odvodem vyšším než je povinnost nesetkala. Tam to nemá žádný efekt - dle mého názoru.
      Re

• 3. 8. 2006 21:38

Zdena (neregistrovaný)

Má to efekt. Ke konci roku pošlete zdravotní pojišťovně vysokou zálohu a tím si snížíte základ daně z příjmů a tím i vyměřovací základy pro obě pojistné. Po podání přehledu si necháte přeplatek vrátit.

• 5. 8. 2006 21:19

Eva M. (neregistrovaný)

Paní Zdeno, dle mých zkušeností to skutečně nemá efekt. Zlepšení zdravotní péče si tím nezajistíme. A neúměrně vysoká záloha v nákladech/výdajích může být problémem při následné kontrole FÚ, kdy vám tuto vysokou zálohu nemusejí uznat jako výdaj nutný k dosažení ,zajištění a udržení příjmů. Podle mého názoru má smysl zaplatit na SP a ZP víc ke konci roku pouze tehdy, jestliže vím, že bych na jaře stejně doplácela, tak zhruba totéž zaplatím před koncem roku, to se obhájit dá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).