Re: prodej zboží s dopravou 604+602
Určitě bych to rozepisovala za zboží a za dopravu zvlášť a účtovala taky zvlášť na 604 a 602. Čert vem účtování, i když na 604 doprava nepatří, ale v závěru se to ve výsledovce objeví každý na jiném řádku. Taky by vám to změnilo marži za zboží.
Navíc i s ohledem na odběratele, který si bude účtovat vedlejší náklady ke zboží. Kdyby se to nerozepisovalo, tak mít žádný nebude, což bude pro každou kontrolu podezřelý, jednak může používat metodu B a vedlejší náklady rozpouštět vzorcem.
A rozsekne to někdo???? Já takhle totiž děsně vydělávám na položkách (pokud fakturuju položkově), to je sice hezké, ale je to poměrně "vopruz" rozúčtovávat ob fakturu. Je pravda, že argumentace zkreslení marže mne napadla taky (zvlášť, když jde o nákup služeb jako je přeprava PPL-kou), takže proto, ale uvítám každý argument proti. Díky
Náš zákazník má na faktuře pouze jednu položku za zboží (chce to tak), ale v tom je schovaná i ta doprava, kterou já musím vykázat zvlášť (pro interní statistiku). Takže 604 je nižší než by teoreticky měla být podle textu faktury - a to je to co se mi nelíbí a je to myslím napadnutelné - proto se ptám.
Tak pokud si klent přeje fakturu s textem "prodej zboží" a nic víc - nevím proč, tak bych to teda neřešila a vše dávala na 604. Pokud ale musíte interně vykazovat nějakou tu dopravu, tak bych ji prostě jen zaúčtovala na samostatnou analytiku 604, i když mně osobně se to příčí. Tím vám bude souhlasit text na faktuře s účtem a zároveň můžete operovat se statistikou. U nás to firmy ale dělají zvlášť, už právě kvůli tomu, co tu bylo napsáno, že v nákladech to mají na 518. Pokud je to vaše vlastní doprava, tak to v nákladech máte na PHM a mzdách, tak to nebude tolik do očí bijící.
Jano F., předpokládám, že už u vás nějaká ta kontrola byla a schválila, u nás zrovna tak, tak je to už asi otázka volby. Já bych ale preferovala rozpis na faktuře a 602, i když je to opravdu asi opruz.
Ahoj,
Mám podobný problém - prodej zboží vč. dopravy, instalace, zaškolení personálu, cena stanovena pouze jedna. Dle informací od špičkových auditorů a z MF dochází při takto sjednaném obchodu a při účtování pouze na účet 604 skutečně ke zkreslení skutečného obrazu účetní jednotky, tzn. cena by měla být rozepsána na položky jak ve smlouvě, tak i na faktuře, a na základě toho účtována na 602 a 604.
>>>>Dávám vše na 604, není to žádná samostatná služba.
>>>>Jana F.
>>>>**************************
>>>
>>>A rozsekne to někdo???? Já takhle totiž děsně
>>>vydělávám na položkách (pokud fakturuju položkově),
>>>to
>>>je sice
>>>hezké, ale je to poměrně "vopruz" rozúčtovávat ob
>>>fakturu. Je pravda, že argumentace zkreslení marže
>>>mne
>>>napadla taky (zvlášť, když jde o nákup služeb jako je
>>>přeprava PPL-kou), takže proto, ale uvítám každý
>>>argument
>>>proti. Díky
>>**************
>>To nevím, jestli nás někdo rozsekne :-) Já zažila
>>taky
>>několik tisíc faktur měsíčně, vše se klientům vozilo,
>>rozúčtovávat to by mě stálo zbytek mládí, to raději
>>oželím ty položky :-) Jana F.
>>**********************
>
>Tak pokud si klent přeje fakturu s textem "prodej
>zboží" a nic víc - nevím proč, tak bych to teda neřešila a
>vše dávala na 604. Pokud ale musíte interně vykazovat
>nějakou tu dopravu, tak bych ji prostě jen zaúčtovala
>na samostatnou analytiku 604, i když mně osobně se to
>příčí. Tím vám bude souhlasit text na faktuře s účtem
>a zároveň můžete operovat se statistikou. U nás to
>firmy ale dělají zvlášť, už právě kvůli tomu, co tu bylo
>napsáno, že v nákladech to mají na 518. Pokud je to
>vaše vlastní doprava, tak to v nákladech máte na PHM a
>mzdách, tak to nebude tolik do očí bijící.
>Jano F., předpokládám, že už u vás nějaká ta kontrola
>byla a schválila, u nás zrovna tak, tak je to už asi
>otázka volby. Já bych ale preferovala rozpis na faktuře
>a 602, i když je to opravdu asi opruz.
Je to někde od těch auditorů a jiných autorit písemně?
Stanovení ceny není pokud vím nijak diktováno, takže když jsou všechny náklady zakalkulovány v konečné ceně můžete to brát jako dopravu zdarma. Při nákupu také - nepátrám ve fakturách, jestli tam není v prodejní ceně zahrnuta nějaká doprava a jiné vedlejší náklady, takže jaképak zkreslování, je to při nákupu i prodeji. Samostatnou fakturu na dopravu dávám také na pořízení zboží, jen s analytikou. Ale nechci o tom vyvolávat spor, myslím, že jsou opravdu možné oba způsoby. Účetnictví se dá opravdu dělat často několika možnými způsoby, a každá si myslíme, že ten náš je nejlepší :-) Jana F.
No, tím zkreslením mám na mysli skutečnost, že se služby chybně neúčtují na 602, ale celkově na 604. To nám auditor napadl a z MF mi napsali, že odběratel se sice s hláškou "ostatní náklady jsou v ceně zahrnuty" spokojí, ale správně to není. Pokud je poskytnuta služba, má být oceněna a má být o ní účtováno. Velmi záleží na znění smlouvy (kupní smlouva vs smlouva o dílo apod.). A se stanovením ceny není pravda, že to nikdo nediktuje. Zkuste se někdy zúčastnit veřejné soutěže, to byste se divala, do jakých podrobností se cena rozepisuje. A když se výrazně lišíte od konkurenčních firem, musíte před komisí prokazovat, proč máte po cenové stránce tak "podezřelou" nízkou cenu.......jsem prostě zastáncem toho, že cena se má rozepsat na zboží a službu (balení, dopravu apod.) a podle toho samostatně účtovat na konkrétní analytické účty. A se slovem "zdarma" bych v účetnictví a daních zase tak hrdě nenakládal. Jistě, pro odběratele je to jedno, ten si vedlejší pořizovací náklady stejně zahrne do vstupní ceny, ale bavíme se o dodavateli, ten by měl jasně rozlišit, co vlastně a za kolik odběrateli poskytl.
Každý máme nějaký názor. Mějte se fajn:-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2006 10:27
Prodáváme zboží s dopravou.
Musím účtovat zboží 604 a dopravu 602 a na faktuře rozepsat kolik je zboží a kolik doprava?
Nebo můžu na fakturu napsat jen prodej zboží např. 1 000 Kč a zaúčtovat 800 na 604 a 200 na 602?
Díky předem za názory