Re: Užívání bytu
Hlášení trvalého pobytu je evidenční povinností občana, které ale nezakládá právo nájmu bytu. Takže v případě Vaší smrti by Vaše přítelkyně neměla v žádném případě nárok na nájem bytu. Jediná možnost, jak získat právo na byt po Vaší smrti je skutečně manželství.
Re: Užívání bytu
Z dotazu jsem pochopila, že přechod nájmu na přítelkyni po jeho smrti nebylo v nájemní smlouvě ujednáno, takže pro ně § 706 neplatí a platí to manželství.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 8. 2006 22:01
Zdravím Vás a moc prosím o radu. Jsem uživatelem státního, tj. obecního bytu, do kterého jsem přihlásil k trvalému pobytu i svou přítelkyni. Zajímalo by mě, zda a za jakých podmínek by mohlo přejít užívací právo k tomuto bytu výlučně na ni (např. v případě mého úmrtí, apod.). Upozorňuji, že jsem rozvedený (a ženit se nechci), bezdětný a tato přítelkyně není v právním vztahu mou družkou. Ona sama nevlastní žádný byt a k trvalému pobytu je přihlášena na mé adrese. Velice děkuji za radu.