Re: siln.dan
>>>Dobrý den,
>>>
>>>jsem zaměstnaná na HPP a u svého zaměstanavatele
>>>jezdím vlastním autem. Silniční daň za tento vůz
>>>platí.
>>>Zajímalo by mne, pokud začnu podnikat a budu jezdit
>>>tím
>>>samým autem a nebudu jej zařazovat do OM jak to bude
>>>se
>>>silniční daní.
>>>
>>>Domnívám se, že se nemusím k silniční dani u FU
>>>registrovat, pokud je už jednou za toto auto
>>>zaplacena. Je
>>>to tak?
>>>
>>>
>>>děkuji
>>
>>Je
>A zaměstnavatel zaplatil roční daň nebo jen za dny,
>kdy ho používáte k pracovním cestám? Platí čtvrtletně
----------------------------------
Mám odlišný názor:
zaměstnavatel za Vás platí SD zřejmě denní sazbou 25,- Kč
za dny, kdy svoje auto používáte pro služební jízdy.
Pokud platí měsíční nebo roční sazbu viz §4 z. 16/93=
(2) Poplatníkem daně je rovněž
a) zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci {4a} za použití osobního automobilu nebo jeho přípojného vozidla, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla,
tak se to týká jenom sl. cest pro zaměstnavatele.
Pokud začnete podnikat a auto používat ke své podnikatelské činnosti (a uplatňovat výdaje ve svém účtu), tak se mussíte registrovat jako plátce SD na FU a platit daň po dobu používání auta jak ke své činnosti tak pro zaměstnavatele.
§ 4 Poplatníci daně Poplatníci daně
(1) Poplatníkem daně je fyzická nebo právnická osoba, která
a) je provozovatelem vozidla registrovaného v České republice v registru vozidel a je zapsána v technickém průkazu,
Doporučuji prostudovat z-16/1193 o SD je v sekci zákony. j
A co tato varianta ?
Paní začne podnikat, autem sice jezdit bude, ale nebude si uplatňovat výdaje, auto bude dál jako její soukromé, k podnikání nepoužívané, bude s ním jezdit pro zaměstnavatele, ten bude platit za ní SD. A paní si uplatní výdaje paušálem, ve kterém se de facto náklady na to vozidlo promítnou. To by šlo, ne ? Tedy pokud by samozřejmě neměla vyšší skutečné výdaje než ty "paušalizované" :-), v tom je slabina mého nápadu, to uznávám :-)).
A co otázka v čem paní podniká??? Co když sice výdaje neuplatní, ale skryje je do paušálních, nicméně auto fakticky využívat pro podnikání bude (např. jako obchodní zástupce, nebo ještě hůře pro dopravu čehokoliv). Pak by přeci poplatníkem SiD být musela. Nebo se pletu???
No já se obávám, že má pravdu pan 1, tedy že prvotní je povinnost provozovatele vozidla, tedy vaše, pak teprve nastupuje povinnost zaměstnavatele, protože vy můžete použít k jízdě pro něj i vozidlo vypůjčené, někdo ovšem tu SD zaplatit musí. Já na vašem místě bych postupoval takto, ovšem to jen za předpokladu, že:
a) jste schopna FÚ tvrdit, že vozidlo k podnikání nepoužíváte a bude to znít věrohodně
b) vaše skutečné náklady (výdaje) budou nižší než 50% (pokud jste řemeslník tak 60%, zemědělec 80% ....).
Pak bych vozidlo ocifiálně k podnikání nevyužíval, dál nechal zaměstnavatele platit SD a skutečné náklady na vozidlo utopil v tom paušálu 50 %.
Pokud některý z těchto bodů nejste schopna splnit, pak je nutné platit SD a zaměstnavateli můžete potěšit tím, že ušetří :-).
>>No já se obávám, že má pravdu pan 1, tedy že prvotní
>>je povinnost provozovatele vozidla, tedy vaše, pak
>>teprve nastupuje povinnost zaměstnavatele, protože vy
>>můžete použít k jízdě pro něj i vozidlo vypůjčené,
>>někdo
>>ovšem tu SD zaplatit musí. Já na vašem místě bych
>>postupoval takto, ovšem to jen za předpokladu, že:
>>a) jste schopna FÚ tvrdit, že vozidlo k podnikání
>>nepoužíváte a bude to znít věrohodně
>>b) vaše skutečné náklady (výdaje) budou nižší než 50%
>>(pokud jste řemeslník tak 60%, zemědělec 80% ....).
>>Pak bych vozidlo ocifiálně k podnikání nevyužíval,
>>dál
>>nechal zaměstnavatele platit SD a skutečné náklady na
>>vozidlo utopil v tom paušálu 50 %.
>>Pokud některý z těchto bodů nejste schopna splnit,
>>pak
>>je nutné platit SD a zaměstnavateli můžete potěšit
>>tím, že ušetří :-).
>
No jo, ta varianta tu byla, že v práci děláte OZ a jako podnikatel sedíte doma u PC a mastíte někomu účto a DE :-), pak by to tvrdit opravdu, ale opravdu šlo :-). No ona by to vlastně asi byla i pravda ... :-)
>Děkuju, o to mi šlo :-))) O to tvrzení, že Opravdu,
>ale opravdu nepoužívám. Dle mého totiž není rozhodující,
>zda uplatňuji náhrady nebo ne, silniční daň hradit
>musím, pokud používám. Ach jo jo.
no vidíte, a podle mě je rozhodující, zda něco spojeného s autem uplatňuji do nákladů:-))) jinak prostě nelze v souladu se zákonem doměřit. leda snad, že by podnikatel sám řekl - ano, používám do podnikání. ale to už jsem tu rozebíral víckrát. zažil jste snad někdo od té doby, co byla změna v silničce (dříve - vozidlo určené pro podnikání - tam rozhodovalo o povinosti i IČO), že by fú požadoval zaplacení silniční daně když si subjekt neuplatňuje náklady? jestli ano, na základě čeho?
>>>>No já se obávám, že má pravdu pan 1, tedy že prvotní
>>>>je povinnost provozovatele vozidla, tedy vaše, pak
>>No jo, ta varianta tu byla, že v práci děláte OZ a
>>jako podnikatel sedíte doma u PC a mastíte někomu účto
>>a
>>DE :-), pak by to tvrdit opravdu, ale opravdu šlo
>>:-).
>>No ona by to vlastně asi byla i pravda ... :-)
>>>Děkuju, o to mi šlo :-))) O to tvrzení, že Opravdu,
>>>ale opravdu nepoužívám. Dle mého totiž není
>>>rozhodující,
>>>zda uplatňuji náhrady nebo ne, silniční daň hradit
>>>musím, pokud používám. Ach jo jo.
>
>no vidíte, a podle mě je rozhodující, zda něco
>spojeného s autem uplatňuji do nákladů:-))) jinak prostě
>nelze v souladu se zákonem doměřit. leda snad, že by
>podnikatel sám řekl - ano, používám do podnikání. ale to
>už jsem tu rozebíral víckrát. zažil jste snad někdo od
>té doby, co byla změna v silničce (dříve - vozidlo
>určené pro podnikání - tam rozhodovalo o povinosti i
>IČO), že by fú požadoval zaplacení silniční daně když si
>subjekt neuplatňuje náklady? jestli ano, na základě
>čeho?
Pokud se nemýlím, věta " používaná k podnikání " ze zákona nevypadla. Takže na mně je, abych dokázala, že opravdu neužívám. U některých profesí lze, ale u některých řemeslníků se asi nechytnu. Tudíž se domnívám, že doměřeno mi může být na základě §2/1 zákona o dani silniční. Byť se o to zatím nikdo nepokusil:-)))
No vidíte a já měla na základě správy daní mylnou představu o tom, že důkazní břemeno je na mně a že stačí, když FÚ zpochybní. Povinnost dokázat mám já. Tudíž, vezmu-li např. řemeslníka, který s sebou vozí kompresor a FÚ prohlásí, že jsem ho musela na místo oprav vézt autem, pak je na mně prokázat, že jsem ho tam procpala tramvají :-)))). Co myslíte?
dobrá tedy, tak si to zkusíme. sice nevím, jak mi fú zpochybní mé tvrzení, že nepoužívám pro podnikání žádné auto když neuvidí ani halíř v nákladech (a nedejbože když auto nebudu podle registru vozidel ani vlastnit), ale dejme tomu, že se zákonným způsobem vyrovná s 31/8 a důkazní břemeno překlopí na mě. já odpovím, že jako podnikatel dovezu ten kompresor kamarádovým autem. nic si nedám do nákladů. kamarád není podnikatel. co teď? komu to fú doměří? jak?
kde je psáno, co to znamená - používáno pro podnikání?
No vidíte:-)) dost dobrý nápad. Význam pojmu používáno pro podnikání nikde vypsán není. Mně jde jen o tu argumentaci, protože většina mých "paušálů" pochopitelně silničku neplatí, protože proč.... nicméně až dojde na lámání chleba, tuším, že bude veselo a soudit se kvůli 1800 většina klientů fakt nechce.
Jsem ráda, že vás po dlouhé době vidím, Dano W. :-) Diskuze na toto téma už tu byly, takové ty rolovací :-), namátkou: "Dost důležité pro víc lidí". Vzala jsem to od konce, došlo to až k presumpci neviny u sexuálního obtěžování :-) Takže jak vidím, jsme my poplatníci ze strachu a ke své škodě krok před finančním úřadem... Já se sice řídím zásadou, že pokud neuplatňuji výdaje na auto a cesty, nemusím platit silniční daň (pokud nejsem taxikář, autodopravce a podobně), ale nikomu tento názor nevnucuji. Jana F.
Dobrý den, taky Vás ráda vidím. Já jsem si jen obnovila původní jméno, diskuzi sleduju pravidelně :-))). Taky nenutím své klienty, nicméně mi to připadá jako docela zajímavý problém, tak jsem se zajímala o to, jak to vidí ostatní. Taky už jsem si s FÚ přehazovala důkazní břemeno jako "loptu". Nakonec zůstala na jejich straně, ale to je jiné povídání.
>>>A co tato varianta ?
>>>Paní začne podnikat, autem sice jezdit bude, ale
>>>nebude si uplatňovat výdaje, auto bude dál jako její
>>>soukromé, k podnikání nepoužívané, bude s ním jezdit
>>>pro
>>>zaměstnavatele, ten bude platit za ní SD. A paní si
>>>uplatní výdaje paušálem, ve kterém se de facto
>>>náklady
>>>na
>>>to vozidlo promítnou. To by šlo, ne ? Tedy pokud by
>>>samozřejmě neměla vyšší skutečné výdaje než ty
>>>"paušalizované" :-), v tom je slabina mého nápadu, to
>>>uznávám
>>>:-)).
>>
>>Docente, už to nerozkecávejte a nezvyšujte si
>>procento
>>chybných odpovědí, Jana F. vám to určitě počítá
>>:-)))))))))
Nic nepočítám, na to jsem líná, i ty daně za mě spočítá technika :-) A nikdy bych nikomu nepředhazovala, že se spletl. na to jsou tu jiní :-) Jana F.
>To jistě, s tím nic nenadělám, jen jsem se pokoušel
>svou blbost nějak zamaskovat :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 8. 2006 10:06
Dobrý den,
jsem zaměstnaná na HPP a u svého zaměstanavatele jezdím vlastním autem. Silniční daň za tento vůz platí. Zajímalo by mne, pokud začnu podnikat a budu jezdit tím samým autem a nebudu jej zařazovat do OM jak to bude se silniční daní.
Domnívám se, že se nemusím k silniční dani u FU registrovat, pokud je už jednou za toto auto zaplacena. Je to tak?
děkuji