Úhrada fakutry za účetní služby???

• (neregistrovaný)

4. 8. 2006 23:21

Prosím o radu jak postupovat a popřípadě na jaký zákon se odvolat, když klient který si nechal zpracovávat v roce 2005 účetnictví včetně zastupování na úřadech na základě plné moci, to vše za ústně dohodnutou cenu, kterou po část roku akceptoval a hradil, poté měl finanční problémy proto jsem s mojí odměnou za účetní služby posečkala avšak on svůj dluh nevyrovnal ani do konce roku proto jsem mu účetnictví uzavřela a odevzdala i s konečným doplatkem ve výši dodhodnuté ceny, nyní (po půl roce) mi písemně sdělil, že mi zaplatí jen 10% z fakturované částky, protože si nepamatuje, že by jsme se na takové částce dohodli a ať fakturu přepíšu. Existuje dle zákona nějaká "ústní dohoda" kde ji mohu prokázat třeba svědectvím svědků? Jaký zákon na takové parchanty?
    Díky V.Dobrá

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 8. 2006 23:24

Eva M. (neregistrovaný)

Re: úhrada fakutry za účetní služby???
      Zákon nevím, jen poučení pro příště: Neodevzdávejte svou práci, dokud nebudete mít zaplaceno nebo alespoň písemně uznaný dluh za svou práci - třeba na kopii faktury za vaše služby mít podpis odběratele a něco jako "Souhlasím s cenou, zaplatím do ..."
      Držím palce, s parchanty se špatně jedná, lituju vás. Doufám, že vám někdo poradí něco účinného.

• 6. 8. 2006 11:02

V.Dobrá (neregistrovaný)

Děkuji za solidaritu, práci jsem samozřejmě bez platby nechtěla odevzdat, ale on si zavolal advokáta, který mi hrozil, že pokud budu klientovo účetnictví zadržovat, tak podají trestní oznámení, že mu jej nechci vydat a prý dle nějakého zákona, nesmím zadržovat účetnictví (on by neměl z čeho udělat přiznání k DPH :-((
      V.Dobrá

• 6. 8. 2006 11:45

Karel (neregistrovaný)

Kristepane - on si na Vas vzal advokata? Okamzite bych ho zazaloval za nezaplaceni faktury. Jinak co rici - pouceni pro priste.
      Priste vzdy pisemnou smlouvu.

• 6. 8. 2006 13:47

Eva M. (neregistrovaný)

Hezky se radí "s křížkem po funuse", ale na podobné drzouny asi platí tvrdé a nekompromisní jednání. Např.že schůzku s jeho advokátem - předpokládám, že jste o advokátovi předem nevěděla - ukončíte bez vyřešení s tím, že příště přijdete i Vy se svým advokátem. Chápu ale, že je to těžké, on jednal asi z pozice síly a dva chlapi vyzbrojení drzostí, neomaleností a hrozící paragrafy proti jedné vystrašené ženské... Je to hra nervů a jde o to, ty nervy neztratit, přivést si svědky, nejlépe s právními znalostmi. Už ten pocit, že nejste sama, je velká pomoc!

• 6. 8. 2006 13:54

Jana F. (neregistrovaný)

Já jsem vždy zastávala názor, že doklady klienta zadržovat nesmím v žádném případě a veškerá přiznání musím podat včas. Ale něco jiného je to už s tiskem deníků a ostatního, co jsem sama vytvořila. To bych si nechala jako pojistku v případě nezaplacení. Případně bych to ze sebe nechala tahat jako z chlupaté deky pod různými výmluvami - netiskne mi tiskárna, zkolaboval mi počítač a musím si nechat znovu nainstalovat a podobně. Jana F.

• 6. 8. 2006 14:04

Eva M. (neregistrovaný)

Jano F., mně se taky velmi nelíbí tvrdá hra ve smyslu zadržování dokladů a přiznání. Ale život mě poučil, že na některé *** (doplňte si libovolné nespisovné slovo) slušnost neplatí. Přiznání a doklady samozřejmě předám, ale proti zaplacení nebo alespoň proti písemnému uznání své pohledávky. Je ošklivé zadržovat někomu "jeho" doklady, ale stejně tak je od něj ošklivé zadržovat paní účetní "její" peníze. Je to leckdy hra nervů "kdo z koho" :-( Obecně si myslím, že toto jsou situace, kdy není žádné dobré řešení, snažíte se volit z těch špatných řešení to nejméně špatné - a s rizikem, že zvolíte to nejhorší :-( a že se vám to vymstí, protože boj s *** bývá rizkový a nerovný. Achjo :-( Přeju vám všem co nejméně takových klientů :-(

• 7. 8. 2006 9:01

Petr (neregistrovaný)

Stalo se mi něco podobného před sedmi lety. Šlo o 6 tisíc. Podnikatel - tehdy ještě kamarád brečel, že nemá ani korunu. 28.3. přišel, že jsem mu ještě nedal daňové přiznání. Nechtěl jsem dát, když nezaplatí. Nakonec tak naříkal a sliboval, že zaplatí do konce týdne (jako jezinky), že jsem mu přiznání dal. Dodneška jsem ho neviděl. Jeho účetnictví mám ve sklepě. Na FÚ prohlásil, že účetnictví ztratil a ještě mě pomluvil u kolegů. Takže jsem mu vedl účetnictví rok zdarma a ještě jsem byl v očích ostatních ta svi.. já. Jemu se vůbec nic nestalo. už jsem poučen. Bez písemné smlouvy nezmáčknu ani jednou enter.

• 7. 8. 2006 21:36

H. (neregistrovaný)

Přesně tak. S takovými "taky kamarády" je docela dobré se domluvit na nějaké protislužbě. Ovšem u toho, kdo nic neumí, to je těžší. U žen funguje třeba domluit se např. na pomoci s úklidem (u mužů asi těžko), příp. podobné činnosti které nevyžadují kvalifikaci. Horší to je v případě, když dotyčný tvrdí, že nemá čas. A vy jste ten čas měl najít při zpracování jeho dokladů?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).