Re: Poraďte- darovací smlouva
Dobré jitro,
obávám se,že v tomto případě termín "dar" nesplňuje základní parametry daru, alespoň tak, jak jsem to vždy chápal a chápu já.
Pokud něco někomu daruji, znamená to to, ža za to nic, ale vůbec nic nechci a nedostanu. Je to prostě jen projev mé svobodné vůle. A pokud "dar" v sobě skrývá spíše formu "něco za něco", ať již jde o peníze, službu,zdržení se něčeho, strpění něčeho.... jedná se podle mě jen o jiný vztah úplatný, ať to nazýváte jakkoliv. S pozdravem Pitrísek
Tak nám je všem tady jasné, že to je nějaké obcházení zákona, ale nevím, jestli sem na fórum chodí nějaký právník, schopný z této situace najít nějaké východisko, podle mne ne. Takovýchle fint, jak někomu nacpat za něco úplatek pomocí daru se dělá dnes a denně stovky, někdo někomu něco chce dodávat a je ochoten za to příslušnému nákupčímu prokázat jistou vděčnost, příslušný nákupčí je předsedou místní organizace Sokola nebo nějaké místní TJ, tak se holt napíše dar na sportovní účely a jak si to tam funkcionáři té jednoty mezi sebou rozdělí už není podstatné. A žádný kontrolní orgán to nikdy nemůže rozkrýt, protože to právně je čisté.
Předpokládám, že vy jste dohodnutou sumu ochoten zaplatit... Skutečně se nemůže jednat o dar v pravém slova smyslu a docela dobře si dovedu představit jako Vám takovou transakci někdo napadne, resp. zneplatní. Nevidím důvod, proč by družstvo nemohlo (ideálně obálkovou metodou nejvyšší nabídce) "prodat" byt. Naopak - každý družstevník pak pocítí na vlastní kůži, že nebude třeba navyšovat fond oprav, resp. měsíční poplatky až dojde na nějaké úrpavy domu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 8. 2006 9:24
Výkonem soudního rozhodnutí byl v bytovém družstvu uvolněn byt.Členská schuze rozhodla obsadit byt uživatelem, jehož nabývacím titulem k užívání uvolněného bytu bude přihláška o členství v bytovém družstvu podmíněna složením jednorazového finančního DARU na účet bytového družstva.
Výše finančního daru má vycházet ze znaleckého posudku, vypracovaného soudním znalcem,který představuje zjištěnou cenu bytu , dle zák.č.151/1997\\sb v platném znění pozdějších předpisů o oceňování majetku.
Podle mého názoru je to vynucený dar a po přijetí za člena družstva a předání bytu může dárce chtít peníze zpět.
Darovací smlouva má být uzavřena dle ust.§628-§630 OZ
Je tento postup z pravního hlediska možný?
Děkuji za odpověď
Autor zprávy: jirka
E-mail autora: jirfry@seznam.cz
Čas zápisu: 4.8.2006 23:06 z adresy 88.100.90.xxx
Váš e-mail:
Email musí být zadánEmail nemá správný formát
• darovací smlouvajirka - 4.8.2006