Devize

• (neregistrovaný)

6. 8. 2006 21:25

dobrý večer, mám možná stupidní dotaz, ale jaký je rozdíly mezi devizí a valutou?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2006 21:40

Eva M. (neregistrovaný)

Re: devize
      Definici nevím, ale mám dojem, že pojem devizy se používá při bezhotovostním styku - např. máte devizový účet, zatímco valuty jsou hotovost - tj. máte valutovou pokladnu. Takže máte např. devizový účet v EUR a valutovou EUR pokladnu apod. Jsem zvědavá na další názory :-)

• 6. 8. 2006 21:51

Zdena (neregistrovaný)

Valuta je cizí měna v hotovosti. Devizu jsem raději nakopírovala, neboť jediné, co si v této souvislosti vybavuji, je "devizový příslib":-)

= pohledávky za zahraničními subjekty, znějící na cizí měnu a v zahraničí splatné. Jsou to veškeré druhy výplat do zahraničí, ale i platební dokumenty znějící na cizí měnu (směnky, šeky, akreditivy, platební příkazy).

• 7. 8. 2006 8:33

Vladimír (neregistrovaný)

Ano, je to tak. Existují nicméně výjimky. Pokud např. směňujete jednu měnu za druhou přímo prostřednictvím dealingu banky, dohadujete si s nimi třeba "zítřejší valutou" (tj. že směna proběhne zítra). Přestože se jedná o bezhotovostní operaci, mluví se zde o valutě, nikoli devize.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).