Re: devize
Definici nevím, ale mám dojem, že pojem devizy se používá při bezhotovostním styku - např. máte devizový účet, zatímco valuty jsou hotovost - tj. máte valutovou pokladnu. Takže máte např. devizový účet v EUR a valutovou EUR pokladnu apod. Jsem zvědavá na další názory :-)
Valuta je cizí měna v hotovosti. Devizu jsem raději nakopírovala, neboť jediné, co si v této souvislosti vybavuji, je "devizový příslib":-)
= pohledávky za zahraničními subjekty, znějící na cizí měnu a v zahraničí splatné. Jsou to veškeré druhy výplat do zahraničí, ale i platební dokumenty znějící na cizí měnu (směnky, šeky, akreditivy, platební příkazy).
Ano, je to tak. Existují nicméně výjimky. Pokud např. směňujete jednu měnu za druhou přímo prostřednictvím dealingu banky, dohadujete si s nimi třeba "zítřejší valutou" (tj. že směna proběhne zítra). Přestože se jedná o bezhotovostní operaci, mluví se zde o valutě, nikoli devize.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 8. 2006 21:25
dobrý večer, mám možná stupidní dotaz, ale jaký je rozdíly mezi devizí a valutou?