Re: devizový účet,vyst.faktury,kurz ČNB
ad1) Daňová evidence zajišťuje zjištění základu daně z příjmů a obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) majetku a závazcích.
takže bankovní účet vést musíte, neboť obsahuje údaje o majetku.
ad2) DPH se odvádí z údajů na daňovém dokladu, nikoli na výpisu z banky, kurz můžete použít denní nebo pevný, jako v účetnictví, viz §7b/2 ZDPH.
ad3) to jste si již odpověděla sama, doplňuji možnost použít pevný kurz
ad 4) nevím, co přesně vás k zálohovým fakturám zajímá ?
vsadím se, že si podnikatel myslí, že za jeho účetnictví jste odpovědná vy, měla byste mu vysvětlit jeho omyl, že on je odpovědný, ale utěším vás, takových bordelářů jsou stovky tisíc :-)
A vy myslíte, že ne ? Podle odstavce 3 je jasně uvedeno, že peněžní prostředky se pro účely ocenění majetku v DE oceňují jejich nominální hodnotou. Já osobně jsem zastáncem trendu vést dál "jednoduché účetnictví" a dormálně ho nazývat daňovou evidencí :-)
Ale jo, já s vámi souhlasím, beru to ale z čistě praktického hlediska a neumím si představit, jak budu prokazovat údaje o příjmech a výdajích bez toho, že bych si vedl o bezhotovostních příjmech bez sledování výpisu z bankovního účtu a příjmy a výdaje v hotovosti bez sledování pokladny. A když se vám slovo pokladna nelíbí, pojďme zavést nový termín "peněženka" :-))).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 8. 2006 18:42
Dobrý den prosím o radu.Podnikatel fyzická osoba,plátce DPH vystavuje faktury,kde uvádí DPH.Jelikož má ale devizový účet,moje otázky zní.
1)je povinnost vést v daňové evidenci bankovní účet?
2) DPH odvádí z vystavené faktury nebo z přijaté platby na účet, jaký mám použít kurz (mohu denní)
3) přijatá platba na účet přepočtená denním kurzem jde do daní z příjmů a pro účely DPH je platná vystavená faktura?
4) a jak je to se zálohovými fakturami?
Snad jsem se vyjadřila srozumitelně.Podnikatel nemá ještě DPH za 1.Q ani 2.Q, protože mi nedodává podklady.Je to neštěstí,tak hledám zkušenosti ostatních.Nesetkala jsem se ještě s takovým "bordelářem"