Penalizace, úroky z prodlení, pokuta

• (neregistrovaný)

8. 8. 2006 16:21

Dobrý den,
    dávám dohromady smlouvu o dílo dle obch. zákoníku. Do smlouvy chci dát ustanovení o smluvních pokutách / úrocích z prodlení.
    Když předáme pozdě dílo, budeme objednateli platit smluvní pokutu 0,05% z ceny díla za každý den prodlení. Když nám objednatel pozdě zaplatí, chceme také 0,05% z dlužné částky za každý den prodlení.
    A můj dotaz - má se tato penalizace pozdní platby jmenovat "smluvní pokuta" nebo to má být "úrok z prodlení". Úrok z prodlení určuje Obč. Zák. i Obch. Zák. a nařízení vlády, je to repo sazba + 7% ročně, čili aktuálně necelých 0,025%.
    Já nevím, jestli když je v uzavřené smlouvě ustanovení, že při prodlení platí úroky z prodlení ve výši 0,05%, tak zda je to platné, když je úrok určen právním předpisem. Prosím o radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2006 17:26

Docent (neregistrovaný)

Re: Penalizace, úroky z prodlení, pokuta
      Úrok z prodlení je sankce při prodlení s p l a t b o u, nikoli s předáním díla :-).

• 9. 8. 2006 12:36

Maikii (neregistrovaný)

Děkuji za poznámku, ale nevím, z jaké části mého dotazu vyplívá, že si myslím něco jiného (v části, kde zmiňuji pokutu za prodlení s předáním díla jsem psala o smluvní pokutě).
      Poradí mi tedy někdo, zda úrok z prodlení může být takto označen a smluvně sjednán v jiné než zákonné výši? Nebo musí být vyšší než zákonná výše úroku z prodlení označována jako smluvní pokuta?

• 9. 8. 2006 17:21

bdm (neregistrovaný)

*** Jak u úroků z prodlení, tak u smluvní pokuty mají přednost smluvní ujednání. A v obou případech při nepřiměřenosti výše je soud třeba může snížit. Jen pokud žádné sankce ve smlouvě nejsou uvedeny, pak má věřitel právo požadovat úrok z prodlení (u peněžitého závazku), a to podle předpisu. ***

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).