Re: Penalizace, úroky z prodlení, pokuta
Děkuji za poznámku, ale nevím, z jaké části mého dotazu vyplívá, že si myslím něco jiného (v části, kde zmiňuji pokutu za prodlení s předáním díla jsem psala o smluvní pokutě).
Poradí mi tedy někdo, zda úrok z prodlení může být takto označen a smluvně sjednán v jiné než zákonné výši? Nebo musí být vyšší než zákonná výše úroku z prodlení označována jako smluvní pokuta?
Re: Penalizace, úroky z prodlení, pokuta
*** Jak u úroků z prodlení, tak u smluvní pokuty mají přednost smluvní ujednání. A v obou případech při nepřiměřenosti výše je soud třeba může snížit. Jen pokud žádné sankce ve smlouvě nejsou uvedeny, pak má věřitel právo požadovat úrok z prodlení (u peněžitého závazku), a to podle předpisu. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
8. 8. 2006 16:21
Dobrý den,
dávám dohromady smlouvu o dílo dle obch. zákoníku. Do smlouvy chci dát ustanovení o smluvních pokutách / úrocích z prodlení.
Když předáme pozdě dílo, budeme objednateli platit smluvní pokutu 0,05% z ceny díla za každý den prodlení. Když nám objednatel pozdě zaplatí, chceme také 0,05% z dlužné částky za každý den prodlení.
A můj dotaz - má se tato penalizace pozdní platby jmenovat "smluvní pokuta" nebo to má být "úrok z prodlení". Úrok z prodlení určuje Obč. Zák. i Obch. Zák. a nařízení vlády, je to repo sazba + 7% ročně, čili aktuálně necelých 0,025%.
Já nevím, jestli když je v uzavřené smlouvě ustanovení, že při prodlení platí úroky z prodlení ve výši 0,05%, tak zda je to platné, když je úrok určen právním předpisem. Prosím o radu.