Re: vznikající PO
*** Ode mě to teď bude spíše jen teorie, protože jsem před zapsáním ještě zaměstnance neměla. Napíšu, čím jsem si jistá, zbytek budou jen dohady a snad Vám to někdo další řekne přesněji:
- ano, před vznikem společnosti už jejím jménem mohou zakladatelé jednat
- ano, mohou se zavazovat různými smlouvami a pokud je po zaspání společnosti přijme, stanou se závazky společnosti (§64 Obch.Z.)
Domnívám se tudiž, že i pracovní smlouvy je možno sepsat. Jen teď nevím, jak se k přihlašování organizace, která vlastně ještě není zapsaná, staví sociálka. Pokud by zaměstnanci nastoupili až po zapsáni společnosti, pak by problém nebyl ale pokud chcete, aby už nastoupili, pak tohle právě nevím. Pokud by Vám nikdo neodpověděl, pak se zeptejte na těch institucích, kde je povinnost registrace zaměstnanců. ***
*** PO přidělí IČ rejstřík - takže soud. Tzn. AŽ soud - proto nevím, jak registrovat organizaci bez IČ. Ale třeba v tom problém nebude - já nevím - nepotřebovala jsem :-)) ***
ŽÚ Vám vystaví živ.list ale bez IČA, to Vám přidělí až obchodní soud, ŽÚ Vám pak vystaví ŽL nový podle výpisu z OR s IČem. Každopádně společnost vzniká až dnem zápisu do OR, i když je pravda, že již před vznikem je pověřen někdo, kdo jedná za budoucí společnost. Je to na jednání zvolený a do not.zápisu zapsaný stat.orgán(jednatel). Ten může jednat s a má povinnost informovat účastníky záv.vztahů-z jednání při vzniku spol. Nemůžete tedy začít podnikat před dnem zápisu do OR - až ob.soud prověří a schválí Váš název, přidělí Vám IČO a provede zápis a ten nabude právní moci, pak již můžete fungovat a to ode dne zápisu do OR. Veškerá vydání spojená se vznikem společnosti se považují za zřizovací výdaje ( poplatky, apod.)A určitě nikoho před dnem vzniku nezaměstnáte.
Proto jsem se právě zeptal....myslím, že jsem četl něco o uzavírání smluv před zapsáním do OR. To se mi nezdálo, protože bychom němeli IČO.
Děkuji za upřesnění
Ještě prosím...do jáké míry může jednatel jednat před zapsáním do OR....co třeba smlouva o smlouvě budoucí?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2006 14:03
Může s.r.o., které ještě není zapsané do OR (ale návrh už je podán) zaměstnat lidi. Tj. uzavřít pracovní smlouvy. Pokud ano tak kdo smlouvy uzavíra. Kde se to dá najít. Moc děkuji všem.