Re: Mají zaměstnanci na něco nárok ?
Zaměstnavatel nemá právo bez Vašeho souhlasu strhávat něco ze mzdy. Avšak má právo Vám nařídit přesčasovou práci nebo práci ve svátek, i když by se mělo jednat o výjimečnou situaci, a ne pravidlo. To mu umožňuje Zákoník práce Vám práci navíc nařídit avšak do určitých zákonných limitů.Je tedy možné, že Vám snížil nikoli strhnul osobní hodnocení za to, že jste na mimoř. směnu nenastoupila .S dovolenou máte pravdu v tom, že by Vám měl umožnit pokud možno vcelku nebo alespoň dva týdny vcelku a nástup na ni oznámit alespoň 14 dnů předem. Těžko posoudit, zda takto postupovali, nebo zda Vám neumožnili dovolenou čerpat tak, jak Vy jste potřebovala. Zaměstnavatel by měl přihlížet i k potřebám zaměstnance, avšak v určení nástupu na dovolenou má
rozhodné slovo ze zákona.Chápu Vaše rozhořčení, protože první zkušenosti v zaměstnání Vás ovlivní možná na celý život. Je dobře, že se berete o svoje , ale chce to nejdříve si zjistit ,jak je to podle
práva. Přeji Vám hodně štěstí.
Re: Mají zaměstnanci na něco nárok ?
S dovolenou máte pravdu v tom, že by Vám
>měl umožnit pokud možno vcelku nebo alespoň dva týdny
>vcelku a nástup na ni oznámit alespoň 14 dnů předem.
>Těžko posoudit, zda takto postupovali, nebo zda Vám
>neumožnili dovolenou čerpat tak, jak Vy jste potřebovala.
>Zaměstnavatel by měl přihlížet i k potřebám
>zaměstnance, avšak v určení nástupu na dovolenou má
>rozhodné slovo ze zákona.Chápu Vaše rozhořčení,
>protože první zkušenosti v zaměstnání Vás ovlivní možná na
>celý život. Je dobře, že se berete o svoje , ale chce
>to nejdříve si zjistit ,jak je to podle
>práva. Přeji Vám hodně štěstí.
Trochu upřesním tu dovolenou. O době čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Jestliže Vám dovolenou v tom termínu odsouhlasil a máte to potvrzené písemně, Vy jste si zaplatila zájezd a zaměstnavatel Vám pak dovolenou odvolal, pak můžete vyžadovat náhradu, např. storno poplatky za zrušený zájezd. Pokud jste si ale koupila zájezd bez toho, abyste měla nejdříve dovolenou povolenou a zaměstnavatel Vám nepovolil ji v tom termínu čerpat, pak je to bohužel Vaše chyba. Ćerpání má určovat tak, aby zaměstnanci dal alespoň 2 týdny vcelku, pokud se s ním nedomluví jinak. S tím nechozením do práce ve svátek byste to musela upřesnit, zřejmě to bude jak píše paní JiřinaH. - jestli tím myslíte to, že Vám zaměstnavatel nedal odměnu nebo prémie, které jindy dostáváte, pak s tím také nic nanaděláte, odměna je nenároková složka mzdy a zaměstnavatel jí ohodnocuje zaměstnance podle různých, jím stanovených kritérií (např. samostatnost, ochota, loajalita, pružnost reakce, přesnost, spolehlivost, rychlost, chybovost apod.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2006 17:45
Dobrý den, jsem zaměstanec v jedné velké firmě a mám takový dotaz a to jestli má zaměstnavatel právo strhávat zaměstnancům peníze z platu, když nejdou ve svátek či v sobotu do práce? Pak by mě zajímalo jak je to s dovolenou. V zákoníku je stanoveno, že celozávodní dovolená by měla být v kuse 10 dní a u nás zaměstnavatel dává 5 s tím, že můžem být rádi, že jí máme. Pak co mám udělat proto, abych dostala vyplaceno náhradu škody za dovolenou kterou jsem měla zaplacenou a kterou mi neumožnili vybrat. S tím, když jsem žádala náhradu, bylo mi řečeno, že mi nic neproplatí a že to mohu dát klidně k soudu. Řeknu vám, je mi 27 let a místo toho abych si tento věk užívala tak jsem místo toho stále v práci a čekám až se stane zázrak a zaměstnanec bude mít alespon na něco nárok.