DOH.O PRACI-PROSIM MZDOVE

• (neregistrovaný)

12. 8. 2006 14:48

mam zamestnance tedy spis dohodu o praci,prihlasila jsem ji na socialku.musim i na zdravotni?jak se to vypočitava?do 5 tis.15% sráž.dan,nad 5 tis.20%? a co OSSZ?kolik procent?a může uplatnovat odpočet na deti?a když ji chci dát neco na víc,je nějaká klička jak ji pridat a nedanit to?poradite mi někdo?za nazory dekuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 8. 2006 16:38

Tony (neregistrovaný)

Re: DOH.O PRACI-PROSIM MZDOVE
      Nejdříve....máte dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti?
      Dál záleží jestli podepsala prohlášení.

• 12. 8. 2006 23:24

PROSIM MZDOVE (neregistrovaný)

prohlašení mam podepsané a je to dohoda o prac.činnosti,tzn.stale se opakujici činnost každý měsíc,přihlásila jsem je na socialku. PS: A co kdyby mi prohlašení nepodepsali?

• 13. 8. 2006 0:26

Jiřka (neregistrovaný)

Jestliže ten zaměstnanec u Vás podepsal daňové prohlášení, pak mu mzdu (a nezáleží na tom, jak bude vysoká) vždy zdaníte zálohovou daní dle tabulek (tzn. dle daňových pásem) a odečtete uplatňované slevy. Prohlášení může mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele v tomtéž období, pokud jich má více současně.
      Pokud by nebylo podepsané pak se daní takto:
      Jestliže je HRUBÁ mzda v měsíci 5000 Kč nebo méně, zdaní se daňový základ (nezaokrouhlený) srážkovou daní 15 procent. Ta je konečná a neuvádí se v žádném přiznání, nevrací se. Jestliže je hrubá mzda vyšší než 5000 Kč, daňový základ se zaokroulí na stovku nahoru a pokud není vyšší než 31000, celý se zdaní zálohovou daní 20 %. Pokud je zaokrouhlený daňový základ 31100 a více, celé se to zdaní dle tabulek (a samozřejmě se neuplatní žádné slevy). Tento zaměstnanec je povinen po skončení roku podat přiznání. Daňovým základem rozumíme hrubou mzdu bez obou pojištění.
      Na zdravotní pojišťovnu ho totiž musíte přihlásit taky, protože z dohody o prac. činnosti se odvádí jak sociální tak zdravotní, pokud je celoměsíční výdělek alespoň 400 Kč hrubého. Pokud je celoměsíční výdělek do 399 Kč hrubého, pojištění se neodvádí žádné. Teď je ale ještě otázka - ten člověk nemá jinde jiného zaměstnavatele? Pokud ne a není zdravotně pojištěn státem (jako např. student, důchodce apod.) a ani si nehradí zálohy na zdravotní pojištění jako OSVČ, pak ještě bude záležen na výši měsíčního výdělku. Pokud by byl ten výdělek nižší než minimální mzda, muselo by se mu ještě dosrazit zdravotní pojištění.Jinak je pojištění takto: sociální 8% on, 26% Vy, zdravotní 4,5% on, 9% Vy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).