Re: Účtování provizí
*** Takhle, jak to popisujete, tak to vypadá, že službu nakupujete a prodáváte a máte na tom nějaký zisk. Pokud by šlo o zprostředkování, pak byste měl mít smlouvu s poskytovatelem, že Vám náleží s každého jemu dohozeného obchodu provize, kterou byste mu vyfakturoval. Platba by neměla jít přes Vás ale měl byste jen účtovat provizi dle smlouvy ***
*** A jakou máte smlouvu s tím zákazníkem? On Vám své peníze svěřuje za co? ***
Já myslím, že to jestli peníze projdou přes účet tazatele není až tak podstatné, takhle fungují například všichni pojišťovací makléři a nikdo nezpochybňuje, že pojištění neposkytují oni, ale pojišťovny, že sice inkasují peníze na vlastní účet, ale jménem pojišťovny. Nebo dopravní společnosti inkasující peníze při rozvozu zboží "na dobírku". Otázka ale je, jak se správně táže bdm, jak máte nastavenu smlouvu s vašimi dodavateli, zda se skutečně jedná o pouhé zprostředkování. To znamená, že v konečném důsledku dostanou zákazníci doklad od skutečného poskytovatele služby, resp. zda mají smlouvu uzavřenu s tímto poskytovatelem ? Pokud uzavírají smlouvu s tazatelem (mám na mysli smlouvu třeba i ústní) a tazatel s nimi jedná vlastním jménem, pak se opravdu nejedná o zprostředkování, ale o koupi a další prodej služby.
Pokud by to bylo jak píšete a jste jen prostředník, pak inkaso a odvod peněz se účtuje přes zúčtovací vztahy,tedy vám vznikne závazek vůči poskytovateli služby ve výši ceny služby a současně pohledávka ve výši provize, pohledávku částečně započtete proti závazku a zbytek závazku uhradíte odvodem peněz dodavateli. Předpokládám, že službu fakturuje skutečný dodavatel zákazníkovi a ten by měl pohledávku účtovat nikoli jako pohledávku za zákazníkem, ale za vámi, "inkasistou" :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2006 10:07
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, jak zaúčtovat situaci:
Koncový zákazník si přes můj rezervační systém objedná službu a zaplatí ji na můj účet, já figuruji pouze jako prostředník mezi koncovým zákazníkem a skutečným poskytovatelem služby (za prostřednictví si účtuji provizi). Platbu koncového zákazníka převádím na poskytovatele (částka mínus moje provize).
Jak takovýto koloběh zaúčtovat? Jak je to s DPH. (platby mohou přicházet i ze zahraničí (jen EU)