Re: Moc prřosím o radu - vydané Fa
Jsou možné oba způsoby, záleží jen na vás. Osobně bych zvolila jednodušší způsob - již provedenou práci prostě vyfakturovat. Možná ale stavební firmy při větších dodávkách mají nějaký důvod vystavovat ty zálohy a někdo se k tomu ještě vyjádří. Mně se to moc nezamlouvá, když mám celý rok jen zálohy a pak na konci starosti, jestli bylo vyfakturováno vše, co mělo být. Jana F.
Tak asi hlavně záleží, co máte ve smlouvě - podmínky fakturace. Co já mám zkušenosti se stavební firmou, tak ta vydávala faktury, ke kterým byl přeložen a podepsán oběma stranami předávací protokol, kde bylo uvedeno - co se provedlo a tudíž cena, dosavadní celkové náklady a kolik ještě zbývá podle smlouvy vyfakturovat. Ale to byl asi takový ideál, nevím, jestli tohle lze všude aplikovat.
Pokud vám smlouva uvádí, že to mají být zálohy, tak bych si asi založila ke každé stavbě=smlouvě číslo zakázky, kde bych evidovala číslo zálohové faktury, její výši a datum vydání a tak. Na konci roku se to opravdu těžko dohledává a mohla by vám vyplynout nějaká nedokončená výroba, kterou byste třeba mohla opomenout. Pak by se stanovením její výše nebyl problém, prostě byste jen sečetla ty zálohové faktuy.
Žádné podmínky fakturace určené nemáme, tak doufám, že je správné fakturovat v daném období rozsah provedených prací. Děkaji za zájem a rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2006 12:20
Naše firma provádí stavební práce. Má objednávku na určitú práci a k tomu smluvní cenu. měsíci červnu bylo provedeno 80% prací a vyfakturováno 80% smluvní ceny. Nevím jestli neměla být vystavena pouze zálohová Fa a při dokončení vystaven daňový doklad.