Ukončení pracovního poměru + živnosťák

• (neregistrovaný)

16. 8. 2006 8:37

Dobrý den, prosím o radu. Koncem srpna končím svůj pracovní poměr. Souběžně s tím mám živnostenský list, aktivně ale nepodnikám.

Co se pro mě změní po ukončení pracovního poměru? Bude pro mě výhodnější platnost živnostenského listu pozastavit? Předpokládám, že pokud jej neukončím, bude se na mě vztahovat tzv. minimální daň. Je tomu skutečně tak?

Jaké poplatky budu nucen hradit ze svého? Předpokládám zdravotní a sociální(?) pojištění. Budou se mě týkat nějaké zálohy na daň?

Děkuji moc za radu, Honza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2006 18:43

Zdena (neregistrovaný)

Re: Ukončení pracovního poměru + živnosť
      Pouhé vlastnictví živnostenského listu neznamená, že byste musel platit. Záleží na tom, zda budete živnost provozovat a mít z ní příjmy a také na tom, zda jste přihlášen k sociálnímu a zdravotnímu pojištění OSVČ.

• 17. 8. 2006 16:17

Honza (neregistrovaný)

Živnost provozovat nebudu, ŽL si nechávám pro případ náhody, že bych začal. Měl jsem ale dojem, že právě proti takovým "živnostníkům" byla namířena novelizace, která zavedla minimální daň.

Jak je to tedy po ukončení pracovního poměru, pokud nechci jít na úřad práce? Předpokládám, že si musím platit zdravotní pojištění. Jak je to s placením sociálního pojištění?

Děkuji, v tomto se skutečně neorientuji :(

• 17. 8. 2006 17:03

Zdena (neregistrovaný)

>>Pouhé vlastnictví živnostenského listu neznamená, že
      >>byste musel platit. Záleží na tom, zda budete živnost
      >>provozovat a mít z ní příjmy a také na tom, zda jste
      >>přihlášen k sociálnímu a zdravotnímu pojištění OSVČ.
      >
      >Živnost provozovat nebudu, ŽL si nechávám pro případ
      >náhody, že bych začal. Měl jsem ale dojem, že právě
      >proti takovým "živnostníkům" byla namířena novelizace,
      >která zavedla minimální daň.
      Minimální základ daně platí pro ty, kteří mají ze své živnosti příjmy. Byla namířena spíše proti těm, kteří se neustále potáceli ve zrtátách a přitom jezdili v bavorácích. Nakonec to odnesli jen ti "malí", bohatým těch pár korun neublíží.

>
      >Jak je to tedy po ukončení pracovního poměru, pokud
      >nechci jít na úřad práce? Předpokládám, že si musím
      >platit zdravotní pojištění. Jak je to s placením
      >sociálního pojištění?

Jestli Vám tedy živnostenský list pouze leží v šuplíku a nechcete po ukončení pracovního poměru zahájit podnikání, pak si budete muset povinně platit pouze zdravotní pojištění (pokud ho za Vás z nějakého důvodu neplatí stát). Pro svoji zdravotní pojišťovnu budete osobou bez zdanitelných příjmů - nahlašte se u nich do 8 dnů po skončení prac. poměru - a budete platit pojistné ve výši 1.074,- Kč měsíčně. Sociální pojištění si povinně platit nemusíte, ale doba bez placení se Vám nezapočítá do odpracovaných let pro důchod. Je možné si platit důchodové pojištění dobrovolně, ale je to drahé, kolem 3.000,- Kč měsíčně.

Jestli zahájíte podnikání (předpokládám, že jste na ŽL nikdy nezačal podnikat), nebude se na Vás letos a příští rok vztahovat min. základ daně a budete platit minimální platby ZP 1.272,-Kč/měs. a důchodové 1.394,- Kč/měs., které si budete moci odečíst ze svých příjmů.
      >
      >Děkuji, v tomto se skutečně neorientuji :(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).