Re: nájemné a služby
*** Můžete se k tomu postavit dvěma způsoby: ten první, že uplatníte daň na vstupu, protože odvádáte na výstupu nebo dle §13/10, když splňujete jeho podmínky = že se to nebude považovat za dodání zboží. Ten první je samozřejmě jednodušší a výhodnější pro nájemníky ***
Přečetl jsem si pár příspěvků a motají se u nájmu nemovitosti dohromady úhrady za nájem a úhrady za služby . Vždyť to musí být i ve smlouvě odděleno. Chápu tedy správně, že od DPH je osvobozena pouze platba za nájem a ne za služby. Služby přeci musím účtovat s DPH, když jsem plátce. Pokud tedy ve službách bude uvedeno, že nemovitost jednou ročně vymaluji. Zajistím to firmou. Ta mně dá daňový doklad s DPH a já si jej uplatním.????Někde jsem četl, že nemohu pokud je nájem bez DPH. Ale tohle je služba. Pak bych nemohl uplatňovat ani DPH u energií. Co myslíte. Díky
Osvobozen je nájem. Jestliže pořídíte služby, nebo zboží do této nemovitosti, tak si uplatnit DPH nemůžete. V případě že si pořídíte něco co využíváte k jiné činnosti neosvobozené od DPH a zároveň to využíváte k činnosti osvobozené , tak tento nárok na odpočet musíte kráti viz. § 76 Zákona o DPH. Proto se snažím pronajímat s DPH.
*** Samozřejmě, že je třeba to oddělovat - už z daňových důvodů - zálohy jsou něco jiného než výnos z nájmu. Ale i DE by měl dle pokynu 190 tohle oddělovat. S DPH jsou možné dva způsoby - napsala jsem je. A když něco nakoupíte (platíte něco), vždycky si pro sebe odpovězte, jaký příjem z toho bude. "Koupím vymalování" příjem z toho budu mít formou nájemného od nájemníka. Pak pokud je nájemník osvobozen, nemůžu si uplatnit u této služby DPH na vstupu. Pokud bude nájemník zdaňován (DPH), DPH si uplatnit můžu ***
*** Na výstupu daň nebudete mít, pokud jim to nepřefakturujete. Takže (když nepřefakturujete) pokud v objektu bude směska nájemníků (nájmy zdaňované i osvobozené), pak na vstupu musíte krátit nárok na odpočet. Máte nárok jen na takovou část DPH, kolik dělá část nájmů neosvobozených proti těm osvobozeným. Nákup těchto služeb slouží k příjmům z nájmů osvobozených i neosvobozených, tak proto. ***
*** Ano, protože je to nákup zboží, který dále prodáváte. Ale může to být i jïná služba, kterou koupíte a nájemníkovi prodáte - třeba byste mu to malování přefakturoval. Pak byste "nakoupil malování" a "prodal malování" - pak taky můžete uplatnit nárok na DPH nebo využijete tentokrát §14/5/e (protože už nejde o zboží ale o službu ***
>>>>>*** Můžete se k tomu postavit dvěma způsoby: ten
>>>>>první, že uplatníte daň na vstupu, protože odvádáte
>>>>>na
>>>>>výstupu nebo dle §13/10, když splňujete jeho podmínky
>>>>>= že
>>>>>se to nebude považovat za dodání zboží. Ten první je
>>>>>samozřejmě jednodušší a výhodnější pro nájemníky ***
>>>>
>>>>Přečetl jsem si pár příspěvků a motají se u nájmu
>>>>nemovitosti dohromady úhrady za nájem a úhrady za
>>>>služby .
>>>>Vždyť to musí být i ve smlouvě odděleno. Chápu tedy
>>>>správně, že od DPH je osvobozena pouze platba za
>>>>nájem
>>>>a
>>>>ne za služby. Služby přeci musím účtovat s DPH, když
>>>>jsem plátce. Pokud tedy ve službách bude uvedeno, že
>>>>nemovitost jednou ročně vymaluji. Zajistím to firmou.
>>>>Ta
>>>>mně dá daňový doklad s DPH a já si jej
Ještě poslední dotaz. Proč je ten druhý způsob méně výhodný pro nájemníky. Myslím si, že i pro mě.
>>>>uplatním.????Někde jsem četl, že nemohu pokud je
>>>>nájem
>>>>bez DPH. Ale
>>>>tohle je služba. Pak bych nemohl uplatňovat ani DPH u
>>>>energií. Co myslíte. Díky
>>>
>>Chápu pomaleji, ale přeci:-) Takže ty energie jsou
>>vlastně jediná položka, u které mohu uplatnit DPH na
>>vstupu i na výstupu pokud pronajímám nemovitost jako
>>plátce neplátci. Je to tak?
>
>*** Ano, protože je to nákup zboží, který dále
>prodáváte. Ale může to být i jïná služba, kterou koupíte a
>nájemníkovi prodáte - třeba byste mu to malování
>přefakturoval. Pak byste "nakoupil malování" a "prodal
>malování" - pak taky můžete uplatnit nárok na DPH nebo
>využijete tentokrát §14/5/e (protože už nejde o zboží ale o
>službu ***
Odvažuji se položit možná hloupý dotaz, promiňte :-) Já si tím už chvíli lámu hlavu a něco mi asi opravdu uniklo - proč je ten první způsob = uplatnit daň na vstupu i výstupu výhodnější pro nájemníky? Pokud nejsou plátci DPH, platí přece stejnou částku v obou případech? Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 15:03
Dobrý den jsem plátce dph a pronajímám celý objekt neplátci DPH.Ve smlouvě budou zvlášť služby(elektrika, voda, plyn) a nájem. Vím, že nájem je v tomto případě bez DPH. Jak je to ale se službami((elektrika, voda, plyn), které mu účtuji . Jsou s nebo bez DPH? Mohu si z nákupu energií odečíst DPH? Moc děkuji