Re: příspěvek na životní pojištění
>Platíme zaměstnancům příspěvek na životní pojištění a
>to od 6/2006,
>- za rok mohu zaplatit 12.000,- Kč
>- 8.000,- bude daň. uznatelných
>- 3.000 - nedaňový náklad
a kam dáte tu tisícovku? :-)))
>Jedná se mi o to, zda mu mohu uhradit celých 8.000,- i
>když dle smlouvy mu mám přispívat 1.OOO,- Kč měsíčně,
>což od června-prosinec je 7.000,- Kč. Děkuji
Můžete uplatnit ve výdajích celých 8.000,-, protože podle § 24 ZDP:
zo) pojistné, které hradí zaměstnavatel pojišťovně 34b) za zaměstnance na soukromé životní pojištění na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi zaměstnancem jako pojistníkem a pojišťovnou, která je oprávněna k provozování pojišťovací činnosti na území České republiky podle zvláštního právního předpisu,89) maximálně však v úhrnu za jednoho zaměstnance do výše 8 000 Kč za zdaňovací období nebo jeho část za podmínky, že ve smlouvě byla sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let,
U zaměstnance bude osvobozeno od daně z příjmů za podmínek, uvedených v § 6/9/w ZDP.
Dobrý večer, nevím,nevím,ale pro letošní rok bych viděl daňově uznatelných pouze těch 7 000 Kč co firma skutečně zaplatí. Těch 8 000 je maximum pokud firma zaplatí (přispěje) více, takže asi až od příštího roku.Ale myslím, že v předešlé odpovědi to bylo takto snad myšleno.Pitrísek
Omlouvám se, nečtu pořádně původní zadání, pokud firma skutečně zaplatí 8000 může si je samozřejmě uplatnit daňově.Pitrísek
Reaguji na předešlý dotaz a ptám se,platí roční uznatelnost i u příspěvku na penzijní připojištění,když firma toto platí od 6/2006 a přispívá 400,- měs. přičemž uznatelných do nákladů je 3% z hrubé mzdy za rok.Mohu tedy uplatnit do nákladů tak,že sice 400,-měsíčně je více jak 3% z HM,ale pro letošní rok mmně to vyjde do nákladů vše,neboť budu započítávat celý rok tj.3% z ročních HM.
Omlouvám se,jestli to není dobře vyjádřeno.ale taková je situace.Náš FÚ tvrdí ,ýe to tak nelze,finanční ředitelství naopak,že lze.
Moc prosím o názor-Hanka
Chtěla jsem rychle odpovědět, že je to přece jasné, ale pak jsem si znovu přečetla zákon a trochu jsem znejistěla...
Ale celou dobu tomu rozumím (a dělám to tak už od začátku, co ta možnost existuje) tak, že do daňových nákladů lze zahrnout 3% ze součtu vyměřovacích základů pro sociální pojistné za rok - ale pozor - u každého zaměstnance zvlášť! Ne, že bych vás podezírala z neznalosti, ale ve vašem dotazu to není jednoznačně, tak pro jistotu. A také - hrubá mzda není totéž, co vyměřovací základ. Nikde není řečeno, že se musí přispívat pravidelně měsíčně, i když je to výhodnější pro zaměstnance, který má 5% z vyměřovacího základu měsíčně osvobozeno od daně.
Co mě ale v zákoně znejistilo, je to, že se tam mluví o vyměřovacím základu za zdaňovací období nebo jeho ČÁST... Doufám ale, že je tím myšlen případ, že je u mě zaměstnanec zaměstnán jen po část roku a nemohu tedy započítat vym. základy od předchozího zaměstnavatele.
Taky si ráda přečtu i jný názor,
zdravím!
Chápu to tak, že mohu daňově uplatnit 3% vyměřovacích základů zaměstnance ve svém zdaňovacím období (kalendářní rok, hospodářský rok) bez ohledu na to, jak dlouho ho zaměstnávám. Pojem část zdaňovacího období se nebude vztahovat k zaměstnanci, nýbž k podnikateli - může zahájit, nebo také ukončit činnost v půlce roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2006 21:32
Platíme zaměstnancům příspěvek na životní pojištění a to od 6/2006,
- za rok mohu zaplatit 12.000,- Kč
- 8.000,- bude daň. uznatelných
- 3.000 - nedaňový náklad
Jedná se mi o to, zda mu mohu uhradit celých 8.000,- i když dle smlouvy mu mám přispívat 1.OOO,- Kč měsíčně, což od června-prosinec je 7.000,- Kč. Děkuji