Re: Tržby pohostinství
Registrační pokladny zatím ne, slyšela jsem poslední zprávu z parlamentu, že navrhují odklad platnosti zákona o reg.pokladnách o 1 rok, t.j. k 1.1.2008. Zatím stačí pokladní kniha, ve které bude každý den 1 zápis o příjmu tržeb.
Myslíte, že jeden zápis denně bude stačit?
Daňový subjekt, který přijímá nebo vydává platby v hotovosti, je povinen vést průběžně evidenci ******jednotlivých plateb*****, pokud údaje o těchto platbách lze užít jako důkazní prostředek pro správné stanovení jeho daňové povinnosti, pokud nezaznamenává daňový subjekt údaje o těchto platbách v jiné evidenci, stanovené zákonem. Evidence obsahuje zejména údaje o výši, době a předmětu platby a popřípadě i plátci nebo příjemci této platby, jakož i další údaje, pokud vyplývají z předmětu evidence. .
Veliké štěstí, že Vy nepracujete v FÚ !!!! Človíčku, dovedete si představit, jak zapisuji každou platbu, třeba 1 piva ??? No já tedy ne. A bohudík nejsem sama. Vedu jedno pohostinství a pro další zpracovávám účetnictví. Kontroly již byly na všech těchto firmách a VŽDY jim jeden zápis denně stačil. Navíc bych ráda upozornila na systém výpočtu tržeb ze strany FÚ. Chtějí doložit ceníky z kontrolovaného období a chtějí znát vaší obchodní přirážku v %. Z toho pak dospějí k závěru, zda jsou vaše tržby dostatečně v souladu k nákupu zboží. Taková je prozatím praxe, ale ta se možná změní po zavedení registračních pokladen.
To není argument, že "se to nedá" :-))) Když to stojí v zákoně, tak musíte, i když nemůžete :-))) A i když to v naprosté většině případů projde, tak to má finančák jako rezervní bič v případě, že se tam někomu znelíbíte. Jana F.
VŽDY jim jeden zápis stačil asi proto, že dřív byla povinnost pouze denních tržeb, povinnost jednotlivých tržeb se objevila (právě v souvislosti s RP) nedávno a to období vám asi nekontrolovali.
pouze jsem si dovolil citovat zákon, jaká bude praxe uvidíme sami, ale připadne mi nefér radit, že stačí jeden zápis, když podle zákona prostě nestačí.
>>>>Myslíte, že jeden zápis denně bude stačit?
>>>>Daňový subjekt, který přijímá nebo vydává platby v
>>>>hotovosti, je povinen vést průběžně evidenci
>>>>******jednotlivých plateb*****, pokud údaje o těchto
>>>Veliké štěstí, že Vy nepracujete v FÚ !!!! Človíčku,
>>>dovedete si představit, jak zapisuji každou platbu,
>>>třeba 1 piva ??? No já tedy ne.
>Nevím jestli předchozím příspěvkem myslíte zákon
>č.215/2005
>část III. §25 odst. 3 o změně zákona o správě daní a
>poplatků,
>platný od 1.1.2007. Jestli ano, tak pevně doufám, že
>platnost bude odsunuta.
Kdepak, je to zřejmě další postupně najevo vycházející paskvil, nad kterým úředníci jásají... No a my ostatní budeme mlčet podle hesla "Like it or leave it", nebo lépe česky "Když nemůžeš nic dělat, tak drž hubu". Nakonec můžeme být rádi, že nemusíme evidovat, že to jedno pivo zakoupil Pepa Vomáčka, bydliště a rodné číslo. Takže to ještě není tak zlé. V Excelu se dá nastavit výpočet, že když si tam zadáte konečnou sumu tržeb a rozmezí, tak vám to ty jednotlivé platby libovolně rozpočítá :-) Jana F.
Poznámka k této diskuzi, která byla výše smazána: moje ironická reakce se ani v nejmenším netýkala příspěvku pana/paní 1234 - za odkaz na zákon děkuji. Kritizovala jsem nedomyšlený zákon, ne toho, kdo na něj upozornil. Škoda, že se tady k tomu nerozvinula diskuze, připadá mi to dost důležité. (Nerada bych zase objížděla klienty, aby slovy Docenta vyměnili zelené koule za červené krychle :-)) Jana F.
Nerada jsem šťouralem, ale přesto, opět citace zákona SDP §39********POKUD údaje o techto platbách leze užít jako důkazní prostředek*****.
Já si to vysvětluji trochu jinak. Mojí povinností je dokázat jakou jsem měla mít tržbu. Což mohu dokázat např. ceníkem platným v kontrolovaném období. Pokud chci jako důkazní prostředek použít údaj o tržbách, pak jsem povinná doložit to shora citovanou evidencí. A stejným způsobem si to zatím vysvětlují i úředníci našeho FÚ /díky bohu/.
Jarko já jsem si tu větu také tak vysvětlila, přesněji řečeno viděla jsem v ní naději, že to tak jde :-) Jinak by to bylo opravdu strašné. Představte si jen toho popsaného papíru, a všechno to roky skladovat nevím kde, takhle jsou toho plné půdy a sklady... Snad se k tomu ještě někdo vyjádří. Jana F.
Vím že je to diskuze vážná, ale stejně mi to nedá, nezasmát se při představě, jak zmrzlinář po každém kopečku vezme tužku a zapisu čas a cenu.....chichi....no ono je to směšné i při představě vystavování účtenek z reg.pokl.....Co víme co nás všechno čeká???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 8. 2006 9:58
Prosím o radu, začínám podnikat - pohostinství pouze výčep, ne
restaurace. Jak se musí evidovat tržby ?
Děkuji.