Re: Cestovní náhrady - základní sazba za
Dobrý večer,
domnívám se,že oba názory jsou v podstatě v pořádku, pouze si musíte rozmyslet o kom vlastně hovoříte:
1) pokud by jste měl na mysli zaměstnance... " dohodne-li se zaměstnanec se zaměstnavatelem a použije k služební cestě jiné vozidlo než vozidli zaměstnavatele .. přísluší mu zákl.náhrada + náhrada za spotřebované PHM (tuším, že něco takového by se našlo v z.119/92Sb. někde na začátku)
2) pokud toto budete chtít uplatňovat na OSVČ etc., tak pokud mě odumírající kůra mozková neklame v §24 ( doufám) se hovoří o " použití vlastního vozidla nezahrnutého v obchodním majetku "
( za vlastní vozidlu se bere i vozidlo psané na druhého z manželů)
S pozdravem Pitrísek.
To jsem z toho jelen ...
Pro informaci jsem požádal o stejný názor na finance.cz a tady je odpověď:
Pokud je leasing na Vaše r.č., jedná se o vozidlo, které není zařazené v majetku podnikatele ani není předmětem leasingu u podnitele, tedy jedná se o soukromé vozidlo. Potom podle §24, odst.2, písm.k), bod 3 ZDP je možné uplatnit náhradu za použití soukromého vozidla ve výši sazby základní náhrady a náhrady za spotřebované pohonné hmoty
já bych to opřel i o silniční zákon - k nehodě se volají policajti, pokud škoda na majetku překročí určitou mez, nebo je způsobena jakákoliv škoda JINÉ OSOBĚ. a výklad u leasovaného auta je jasný - každá sebemenší škoda způsobená na leas. autě je škoda jiné osobě, protože nejste vlastník.
a abyste z toho měl ještě větší guláš - názor Ing. Hovorky:
Vlastním silničním motorovým vozidlem nezahrnutým do obchodního majetku poplatníka není např. automobil najatý formou finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci u kterého poplatník neuplatňuje nájemné jako daňový výdaj (soukromý leasing“) a přitom doba nájmu ještě neskončila.
Vozidlo bude mít poplatník vlastní totiž až tehdy, až ho po skončení nájemní smlouvy odkoupí.
To znamená, že nemůže uplatnit jako daňový výdaj částku ve výši sazby základní náhrady za 1 km jízdy. Jako daňový výdaj může uplatnit pouze prokázané výdaje za pohonné hmoty podle § 24 odst. 2 písm. k) bod 1. ZDP.
Díky za názory.
Sám osobně zastávám tentýž názor. Není moje, takže žádných 3,80 jako OSVČ. Nicméně na serveru finance.cz jsem nalezl dvě vzájemně rozporuplné odpovědi a proto jsem podal dotaz , zda je odpočet pro OSVČ možný. Odpověď JUDr. Dytricha, byla že ano, konkrétně:
Pokud je leasing na Vaše r.č., jedná se o vozidlo, které není zařazené v majetku podnikatele ani není předmětem leasingu u podnitele, tedy jedná se o soukromé vozidlo. Potom podle §24, odst.2, písm.k), bod 3 ZDP je možné uplatnit náhradu za použití soukromého vozidla ve výši sazby základní náhrady a náhrady za spotřebované pohonné hmoty.
A toto mne znejistilo ve svém původním, asi správném názoru. Jsem tedy rád, že jste mi jej potvrdili.
Aby vám nebylo na noc smutno:
http://pravniradce.ihned.cz/index.php?s1=F&s2=0&s3=0&s4=0&s5=0&s6=0&m=d&article[id]=16550320
=hlavně v třetí části =
FIREMNÍ A SOUKROMÉ VOZIDLO
Ze zmíněného § 24 odst. 2 písm. k) bod 3 vyplývá, že pokud si chce osoba samostatně výdělečně činná - podnikatel přiznávat a za sebe zahrnovat do daňově uznatelných nákladů náhradu jízdních výdajů při použití soukromého silničního motorového vozidla v rozsahu, jaký platí pro zaměstnance, tj. ve výši sazby základní náhrady a náhrady za spotřebované pohonné hmoty za každý ujetý jeden kilometr jízdy při pracovní cestě, podnikatel musí vykonávat pracovní cesty pouze a výhradně svým vlastním silničním motorovým vozidlem (vlastnická práva musí být schopen prokázat) a toto vozidlo musí také sám řídit.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Autorem je:
Božka Němcová
Lojza Jirásků
JUDr. Salačová, přávnička MF
Jen taková poznámka na okraj: pokud se zde víceméně anonymně vyjadřujeme na adresu různých neanonymních odborníků, měli bychom se vyjadřovat k danému konkrétnímu tématu. Zevšeobecňující tvrzení ve stylu, že někdo všeobecně píše bludy a podobně nejsou fér a nepřispívají k úrovni tohoto fóra. Člověk se nemůže bránit nařčení, že všechny (většina, 90%, 50% a podobně - libovolně dosaďte) jeho příspěvky jsou špatně. Prostě to tady vypadá dost blbě :-) Jana F.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Jako vloni? Copak mě to v hlavě zvoní, asi ta má paměť sloní.
--------------------------------------------------------------------------------------------
V tom článku JUDr. Salačová argumentuje tím, že pokud podle §7 odst.1 zákona o cestovních náhradách nemůže uplatnit sazbu 3,50 zaměstnanec, použije-li auto svého zaměstnavatele, vyplývá z toho, že ani zaměstnavatel si tu sazbu nemůže dát do nákladů. S tím souhlasíte? Takže kdo by to auto řídil pro OSVČ, když ne jeho zaměstnanec - nějaká cizí osoba? Zadarmo, z lásky nebo proč jinak? Píšu to strašně krkolomně, ale snad mně někdo pochopí :-) Rozhodně se nechci hádat, ale zdá se mi, že právě z toho hlediska kdo a proč by to auto řídil, kromě případů osoby spolupracující, má ten požadavek vlastního řízení opodstatnění. J.F.
Autor zprávy: Jana F.
Čas zápisu: 26.8.2005 22:20 z adresy 83.208.89.xxx
---------------------------------
>Má někdo zkušenost s prokazováním tohoto požadavku?
*** Já tedy ne. A pevně a možná naivně doufám, že ani nikdo jiný, protože zákon žádné takové prokazování neukládá ***
Autor zprávy: bdm
Čas zápisu: 26.8.2005 21:24 z adresy 62.209.201.xxx
---------------------------------------------
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 8. 2006 20:27
Zdravím,
mám dotaz na uplatnění základní sazby cestovních náhrad za 3,80 Kč/km jako OSVČ u auta, které není psáno na IČO, ale na RČ, ale je na leasing. Doslechl jsem se, že nemohu uplatnit, jelikož auto není moje, ale leasingové společnosti. Na druhé straně viděl jsem i právní názor, že na uto, které není v obchodním majetku se pohlíží jako na soukromé (i přesto, že se jedná o leasing). Zajímá mne Váš názor a zkušenosti.
Předem díky. Zdeněk