Re: neplatič co s tím???
Určitě zahajte akci upomínek (písemné). 2x upomínka a 1x pokus o smír. Tyto upomínky zašlete poštou s doručenkou - doporučený dopis není doklad o převzetí. Nebo máte možnost, že Vám je majitel firmy podepíše osobně. Tak budete mít jistotu do budoucna, že je budete moci soudně vymáhat. Na konci roku, pokud by Vám ještě dlužili, si nechte odsouhlasit pohledávky. To jsou kroky, které jsou nutné na přípravu k soudnímu vymáhání. Další kroky bych zahájila prostřednictvím vymahače.
Já myslím, že vymahačská firma není problém, ale u soudu se stále dokládá, že jste se snažil smírnou cestou z nich ty peníze dostat.
problem je to velikej !
vsechno musi projit pres soud a to trva pekne dlouho ,pak exekutor a to take je na delsi dobu a to nejdulezitejsi za vsechno se pekne plati....proto je v celym state takova spatna platebni moralka,protoze kdo to zna,vi jak na to
pak se take muze stat ,ze nez se chudak domuze svych penez firma konci...a kde nic neni,tak tam ani smrt nebere..a mimo to jsou uprednostneny zavazky statu a zamestnancum..takze kdyz uz se nahodou dockate ,ze vsechno dojde az k exekutorovi,tak stejne utrete nos
u nas rychle funguji jen medialne zname kausy..jo tam to frci...
nejlepsi je jezdit otravovavat nenechat se odbyz vyhrozovat nekdy to zabere ,ale je hodne smutne se tak domahat svych penez...hodne smutne
Ale kdo říká, že nemůžete najmout vymahačskou agenturu ještě před soudem? Tady přece nejde o státní úřad, vymahačská firma přece funguje na základě informací podaných klientem. V každém případě, pokud tato forma vymáhání selže, použijete soud, popř. konkurz, ale k tomu potřebujete doložit, že pohledávka není promlčená
Rychlejší by bylo asi rozhodčí řízení, než klasický soud. Jinak to asi neurychlíte. Nevím zda je tazatel plátce DPH, možná by mohl požádat svůj místně příslušný FÚ, aby mu pomohl z dlužníka vydolovat alespoň to DPH na pokrytí odvodové povinnosti. Třeba má dlužník u svého FÚ nějaké přeplatky, kdo ví.
Dobrý den, chápu, že pro Vás hraje roli čas. Věřím, že taková částka může být pro živnostníka i příčinou druhotné platební neschnopnosti. Přesto bych doporučovala zajít za právníkem, který napíše předžalobní upomínku sám (na některé firmy to stačí, ale obětujete navíc částku za jednorázovou pomoc advokáta, zvažte sám, jestli Vám to úrok z prodlení vynahradí) nebo rovnou podá žalobu o zaplacení celé částky vč. příslušenství, sice uhradíte částku advokátovi (většinou dle vyhl. MS 177/1996, pozor - jsou hrazeny na účet advokáta, ale přísluší Vám). Náklady řízení jdou k tíži tomu, kdo spor prohraje, pokud a.s. se vším souhlasila, myslím, že máte regulerní šanci spor vyhrát a náklady jsou Vaše (náklady se řídí vyhl. MS 484/2000). Myslím, že pro soud je otázkou cca 1 měsíce než vydá platební rozkaz (platební rozkaz většinou vydává bez slyšení) a pokud se druhá strana neodvolá do 15 dnů od jeho doručení, máte pravomocný titul k exekučnímu řízení. Možná není od věci, že se tak prodlužuje lhůta promlčení závazku. Pokud budete mít pravomocné rozhodnutí soudu, můžete zahájit exekuční řízení (mrkla bych se možná na jejich výkazy, jestli a jáký mají majetek - je to a.s. - mělo by být zveřejněno). Do návrhu na výkon rozhodnutí bych určitě zahrnula požadavek na ustanovení nějakého "rychlého" vytipovaného exekutora v dané oblasti (myslím, že pro takovou částku se bude snažit).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 8. 2006 7:48
Prosím jak mám dále postupovat. Pro a.s. jsem odvedl práci, práci odsouhlasili, já vystavil fakturu a doposud nedošlo k její úhradě. Byl jsem tam osobně abych zjistil proč neplatí a oni mi řekli že nemají na účtě peníze, že si budu muset počkat. Faktura je dnes již skoro měsíc po splatnosti. Jak bych měl dále postupovat. mám nějakou možnost jak se bránit. Mám pocit, že můžu tak akorát někomu rozbít h..... a jde o cca 80.000,--. Děkuju za radu. David